Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Снимка: РИМ Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград, но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати. 

Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от първите спасени от пожара предмети са няколко радиа, които Петър купува от собственика на къщата. Какво се случва след това, разказа за Радио ВИДИН колекционерът:

"От него ги купих и така започна страстта да колекционирам, да обикалям из цяла България. Което ми се повтаря, го разменям с колеги колекционери, правим бартери и така... Имам поне 10 приятели с огромни колекции от по 200-300 броя. Аз имам в момента 170-180. Имам американски радиа, немски имам, австрийски, унгарски, шведски имам, почти от цял свят имам радиа. Всичко купувам лично. Всеки месец от заплатата съм си отделял да си купувам по 1-2 радиа и така в продължение на 15-20 години. Това наистина е голяма страст, специално мен много ме радва. Радиоапаратите са много голяма красота. По едно време бях стигнал с жената до развод заради радиоапаратите..."

42-годишният пожарникар и колекционер на радиа е на път да реализира и голяма изложба във Враца. 101 радиоапарата ще бъдат подредени в тематични кътове в малката зала на художествената галерия в Регионалния исторически музей. Хората, които дойдат да разгледат ретро находките, не само ще имат възможност да се докоснат до тях, но и да послушат малко музика, като в добрите стари времена, обясни Петър:

"Ще пуснем за атракция някой да работи... Аз живея в къща в Згориград и имам много място. Мога да съхранявам и 5000 радиа, но не само те са ми хоби. Имам много хобита - стари компютри също колекционирам, имам първата сметачна машина, калкулатора, Елка 6521, имам чанове, много неща събирам, това просто ми е страст...  Не колекционирам нови неща. Новото не ти дава капка желание да го събираш - нали виждате младежта... Аз имам дъщеря на 7 години и най-вече заради нея правя това. Да види, да остане нещо, което и тя да види..."

В самото начало на месеца, на 1-ви октомври, от 10:00 часа, стоте и едно радиа на Петър ще украсят едната от галериите на музея във Враца. Няколкодневна е подготовката за тази изложба и включва доста усилия, допълни колекционерът:

"Правих и рафтове специално заради това. Но аз знам, че когато искаш да направиш нещо, трябва да го правиш както трябва."

Възможно най-автентично ще бъдат представени радиоапаратите на Петър, заяви и завеждащият на художествената галерия към музея Христо Божков:

"Това си е тежка работа - 101 радиа, те са и големи... Всичко ще бъде експонирано с черги, декори от фонда, които да напомнят за 30-те, 50-те години, плетени дантели тук-там... Част от радиата са си чуждестранни, но ние ще декорираме българските, останалите не знам на какво са поставяни, но предполагам, че културата на едно време е една и съща по света. Аз съм видял, че всичко се движи горе-долу по един тип и стандарт и лесно може да разбереш нещо от кое време е във всяка една държава. Сходни са нещата..."

Колекцията на Петър Тодоров със заглавие "Радиоапаратите през XX-ти век" ще остане в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев" до края на месец октомври.

Вижте още

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05