Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Евгения Найденова: За историята на Оряхово между миналото и бъдещето

8
Снимка: Виктория Топалска

Оряхово е малко крайдунавско градче, носещо богата и древна история. Един от пазачите на неговата история е д-р Евгения Найденова, директор на Историческия музей на града. За своите заслуги и постижения в областта на културата и опазване на нашето наследство, д-р Найденова беше отличена с почетната награда от Министерството на културата "Златен век"- сребърен печат на цар Симеон Велики. Новината за това археологът получава точно в Деня на народните будители.


"Лично ми се обадиха на 1 ноември, Деня на будителите, да ми честитят празника и да ми съобщят тази прекрасна новина. Съобщи ми я Доротея Гюрджийска от Министерството на културата и съответно каза, че съм отличена, съответно ми съобщи и датата на церемонията, която с удоволствие приех и присъствах... Министърът на културата, Кръстьо Кръстев, лично предостави и връчи тези отличия на всеки един от петдесетте културни дейци-творци. За мен беше изключително висока чест да бъда в тази будителска аудитория, с толкова много именити български будители с голям принос за българската култура. Благодарна съм, че оцениха постиженията на нашия труд-това ни дава увереност да продължим нашата голяма мисия в малкото Оряхово. Все пак малкото Оряхово доказва, че заслужава да привлича вниманието на всички." - каза за Радио ВИДИН археологът.


Евгения Найденова отдава цели десетилетия на професията си. Тя стъпва в музея още през далечната 1995 година и споделя, че с всяка една година, прекарана там, тя трупа все повече и повече опит, а обичта към работата остава непоклатима и до днес. "Работя със същия ентусиазъм от първия момент, в който съм дошла, до ден днешен", признава Найденова и допълни, че това е един от най-равилните избори, които някога е правила.


Един от проектите, с които директорът на музея се гордее, това е интерактивната мултимедийна експозиция, разположена в реновираната зала на Екимджиевата къща в град Оряхово. Изложбата се казва "Марин Върбанов. Принцът от Оряхово." и е посветена на световноизвестния майстор на текстила, променил завинаги света на изкуството. Изложбата разказва с езика на съвременните технически средства за живота и творчеството на роденият в крайдунавския град професор Върбанов. 


"Изключителна радост и гордост за Оряхово е, че имаме такъв модерен, новаторски тип изложба. Тя стана благодарение на няколко институции. Още в началото, когато започнахме да говорим за идеята, за възможностите на проекта, възникна въпросът, че ни трябва подходяща зала и именно тогава господин Росен Добрев прие сърдечно тази идея и изцяло я подкрепи. След това Община Оряхово направи ремонт на залата и накрая общинският съвет гласува предоставянето й за използването за тази изложба. Самият проект, който е на музея, се финансира от Фондация "Америка за България", за което също съм изключително благодарна, защото те дадоха възможност това да се превърне в реалност. От дълго време се чувстваше необходимостта да представим творчеството на Марин Върбанов. Ние разполагаме само с една единствена торба-чан, но неговото творчество е мащабно. Разпръснато е на три континента, така че единствената възможност да представим по някакъв начин това новаторско изкуство е именно точно този тип. За наша радост и съвременните технологии са напреднали. Екипът, който се създаде, се справи блестящо... Имаме наистина едно културно бижу за Оряхово..."- разказа Евгения Найденова и добави, че този тип изложби са особено въздействащи върху публиката, затова ще продължават да ги реализират и в други насоки. 


В момента се работи по възобновяване на експозиция "Възраждане", където ще има също дигитален момент, сподели още директорът на музея, но запази в тайна подробностите за момента, в който ще финализират следващия си проект. Работи се по разработването на дигитални каталози, от които всеки посетител ще може да се запознае с допълнителна информация за всеки един експонат, дигитализиран от експозициите в музея. Идеята е по проект “Мост към нови публики”, финансиран от Национален фонд “Култура”. Иновацията ще дава възможност и да се сканира съответния QR код, който ще дава възможност на всеки да прочете допълнителна информация за експонатите от вкъщи. Основната идея на музея е миналото на града и наследството, което се съхранява, да бъде достъпно за всеки, благодарение на съвременните технологии. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03