Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецизното земеделие- устойчивост в условията на климатични промени

Снимка: Радио Видин


Нетипични- екстремно високи температури, липса на валежи или валежи с голям интензитет, повече горски пожари и наводнения- на всичко това сме свидетели през  последните години. Селското и горското стопанство са секторите, които са изложени в голяма степен на въздействието на климатичните промени. Какви са последиците за земеделието у нас, влияе ли повишаването на температурите на жизнения цикъл на растенията и биологичното разнообразие? Има ли начин бизнес, науката и фермери да намерят допирна точка за устойчиво земеделие? Темата коментираме с агронома Надежда Шопова, която е част от авторския екип на платформата "Климатека".


"...Повишаването на температурите води до различни стресови фактори при повечето култури. Изпарението на водата е по-високо, валежите запазват стойностите си от предишния климатичен период, но за лятото са около и по-ниски и не компенсират тези високи температури... Сценарият за бъдещето проектира намаляване на валежите и повишаване на температурите с повече от 2 градуса през 2050 година и с повече от 4 градуса през 2090 година. Тези неблагоприятни явления се усещат и в момента- повишаване на дните с температури над 25 градуса и тропическите нощи, удължаване на сезона с вероятност от пожари, има добре изразени периоди на засушаване, очаква се те да нараснат с повече от 12 дни в бъдеще, наблюдават се и екстремни, интензивни валежи, когато за кратък период пада количество, характерно за месечна валежна норма. Всичко това се отразява върху земеделието, и особено върху културите, които се отглеждат на открито. Това би могло да даде предимство на оранжерийното производство“- каза Надежда Шопова. 


От климатичните промени страдат растенията и животните, страдат и почвите, при които се наблюдава намаляване на органичното вещество, засилване на ерозионните процеси, както и засоляване поради покачване на морското равнище. Променя се жизненият цикъл на растенията, селскостопанският сезон се измества или удължава, това вероятно ще доведе и до промяна в отглежданите култури... Наблюдава се и намаляване на добивите, появяват се болести и вредители, както и някои инвазивни видове, с които е трудно да се справим.


И фермери, и научни работници, са убедени, че ако не се вземат мерки, влиянието на климатичните промени може да е пагубно не само за земеделието, но и за живота на Земята. Необходимо е бизнесът, науката и фермерите да намерят своята допирна точка и да работят в посока  устойчиво земеделие в условията на климатични промени. Вероятно това е на път да се случи, защото преди дни в Пловдив по проекта  AgroDigiRise по програма "Нова Европа" бяха открити три Демо точки "Наука" на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, в който влизат няколко партньорски организации, чийто фокус е прецизното земеделие. 


"Става въпрос за 14 партньорски организации, които са се заели да допринесат за по-доброто обслужване на агро сектора, във фокуса им са най-вече средните и малките фермери, защото за тях е по-трудно да се справят с климатичните промени. Идеята е да направят 16 точки у нас, в които фермерите на място да видят как работят технологиите в полза на земеделието. Ще има възможност и за обучение, както и за финансиране на проекти... Едно от представените приложения е за "умно", контролирано напояване в оранжерии, което може да се управлява от разстояние и би намалило разходите. Представени са и приложения, които могат да се внедрят в лозаро-винарския сектор- за контролиране на болестите и необходимостта от пръскания... Дигитализацията би могла да ни доближи до устойчивото земеделие, ще можем да намалим използването на пестициди и синтетични торове, а това е важно... За справяне с последиците от климатичните промени отговорността е на всички ни. Трябва да подхождаме отговорно, да не се отнасяме консуматорски... Всички заедно трябва да се справяме с предизвикателствата и да се грижим за земята, която ни храни... ", категорична е Надежда Шопова.  

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00