Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Снимка: фейсбук

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра. Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство. Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат водещи, музикални редактори, да говорят пред аудитория, казва директорът Мирослав Павлов, който се гордее с новата придобивка:

"Идеята възникна доста отдавна, лично моя е идеята... Опитвам се да обогатявам  училищното пространство и да се чувстват по-комфортно учениците, и да предизвикваме техния интерес към образованието. Моят екип съумя да спести, изградено е със собствени средства и наистина си заслужава. Изградени са звукови колони в цялото училище - във всички класни стаи, работилници, лаборатории, коридори, стълбища, на двора, който е 16 дка... Звучи добре. Най-основната му цел е да приобщим учениците като радио водещи. Но първата му цел е да бъде електронен училищен звънец и вече звучи Васил Найденов, с неговата песен "Междучасие", което е много приятно...

Вече обсъдихме с училищния парламент, получи се нещо като война между тях и училищното ръководство за типа музика... Но се стигна до някакъв консенсус. Не разрешавам да се пуска специфичен стил музика. Няма да забраня съвременните поп, рок, рап изпълнители, но трябва  да има някаква цензура ....Чрез забавление, ще се постига образователен ефект... 

Една песен ще звучи, когато се подготви информация за песента - кой е написал текста, аранжимента ...

Беше труден процес за техническото изпълнение... Но съм щастлив, получи се много добре..."

По училищното радио в мездренската гимназия тепърва предстои да звучат хитове на български естрадни певци, групи, на световно известни изпълнители, както и да се представят различни теми, които вълнуват учениците и интервюта с интересни личности. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00