Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко познати факти от скромния живот на Вазов

Снимка: ДА „Архиви“

В седмицата, когато повече от 130 държави по света отбелязват световната инициатива "Щедрия вторник", се запознаваме с малко известни факти от живота на Иван Вазов. За скромния и щедър живот на Патриарха на българската литература разказва Йоанна Петрова от Държавния архив във Враца: 

"Българската писателка и общественичка от началото на 20-и век Евгения Марс, близка приятелка на Иван Вазов, е оставила своя спомен за последните години от живота на писателя. Двамата ги свързва "красива духовна дружба“, продължила „без каквато и да било сянка“ до смъртта на Вазов. Запознават се през 1906 година в Славянското дружество в София, когато там е гост граф Игнатиев. Съпругът на г-жа Марс се познава с Вазов много преди това, от Пловдив, "в Румелийско време", били са заедно емигранти в Русия". 


Жени Марс разказва: 


"Неговият живот бе тих, скромен. Средствата едва му стигаха за най-необходимото. Въпреки това, обаче, той бе доволен и щастлив. Умееше да свързва умело двата края, и никога не протягаше ръка за помощ към когото и да било. Нещо повече – Вазов отделяше от скромните си средства за всички ония, които се обръщаха към него. А те не бяха малко.


Зает винаги със себе си, малко време му оставаше да ходи на гости и да приема гости у дома си. Един от неразделните му и верни другари бе неговото куче Хектор. Без Хектор, Вазов не можеше да направи и две крачки. Спомням си каква голяма скръб бе обхванала големият поет, когато Хектор умря. Това беше малко преди 50-годишния му юбилей..."


Вазов разказва на Евгения Марс как, разхождайки се една вечер в Градската градина, случайно го срещнал Димитър Петков, тогава министър-председател, вгледал се в него и го попитал защо ходи с "това оръфано палто". Вазов отговорил, че средствата не му позволяват да живее и се носи както трябва. Тогава министър-председателят казал, че ще внесе в Камарата още през есента предложение на Вазов да се отпусне народна пенсия.  


"И той удържа думата си. Отпуснати ми бяха 400 лева месечна пенсия. Оттогава започнах да живея по-човешки. И се отдадох на по-спокойна литературна дейност. Трябва да подчертая, че пенсията ми бе отпусната не от моите политически приятели, а от големите ми политически неприятели“, казва Вазов. 


Евгения Марс си спомня още: 


"До 50-годишния си юбилей, Вазов живя скромно. На юбилея му през 1920 година бяха отпуснати 200 хиляди лева народно дарение. От тази сума, обаче, той не можа да се възползва, защото наскоро почина.“


Сам Патриархът на българската литература казва за своя живот: 


"Имах два неотлъчни спътника: бедността и вдъхновението, но работех и изливах съдържанието на моята душа в песен. Дадох всичко добро, което можах да дам на отечеството. Малко бе, но толкова имах."


Скромността, присъща на Вазов е скромността на добродетелните хора, милостта на неговата рядко благородна душа, доброто му сърце, хуманността, намират израз в добре познатото на всички ни Вазово творчество. Четейки спомена на г-жа Евгения Марс, разбираме, че до края на земния си път творецът остава тих и скромен, отделя от малкото, с което разполага, за да подкрепи нуждаещите се свои съграждани.


* По материалите, съхранявани в Държавен архив – Враца. 

Йоанна Петрова, Държавен архив – Враца, 2023 г. 


По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58

В "Музикална зона" на 26 септември 2024 слушаме музика из филма "Ескадрилата"

Филмът  "Ескадрилата"  е създаден през 2006 г., като автор на музиката му е композиторът  Тревър Рабин  – бивш китарист на рок група  Yes . Рабин създава музика за над 40 филма, като една от любимите му тематики е военната. В "Ескадрилата" са преплетени военни ритми, лирични теми и мотиви, обхванати от приключенски дух. Бойните действия от времето..

публикувано на 26.09.24 в 09:00

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54