Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са победителите в конкурса за разказ "Ние, младите пишем"

Снимка: Pexels

Обявиха победителите в Първия национален конкурс за разказ "Ние, младите пишем", организиран от Съюза на младите писатели. Десетки автори от цялата страна писаха по темата "Ако можех", обясни председателят на организацията Димитър Петров

"Това, което много се радвам е, че имаше много участници от нашия край, от град Монтана, от Видин, от Враца. Имаше и от места, които бяхме посетили, нашият съюз, места, на които бяхме провели срещи с местните културни дейци. Става въпрос за Берковица, Брусарци, Лом. Имаше и такива участници, което много ни зарадва и което означава, че сме успели по някакъв начин да ги мотивираме да пишат и да се включат в конкурса."

Първа награда печели Венелина Коджаманова от Пловдив. На второ и трето място са автори от Ямбол и Пловдив. С поощрителна награда е отличена Изабел Спасова от Монтана. Официалното награждаване на победителите ще се състои на 15 декември в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Условна присъда за домашно насилие във Враца

Наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок е наложено на обвиняем за побой и закана, извършени в условията на домашно насилие във Враца, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемият се е признал за виновен. В хода на разследването по образувано досъдебно производство е установено, че вечерта на 11 април 2022 г. в жилище в..

публикувано на 02.05.24 в 10:02

Соларни панели горяха в Гъмзово

Сигнал за пожар в бившия стопански двор на машинно-тракторната станция в землището на с. Гъмзово е постъпил вчера следобед. Пристигналите на мястото три екипа на Противопожарната служба във Видин потушили пламъците. Огънят унищожил голямо количество немонтирани соларни панели. Спасени са сграда и лек автомобил. Оперативна група е извършила оглед на..

публикувано на 02.05.24 в 09:54
Снимката е илюстративна

Отвлякоха 19-годишно момиче в Козлодуй

За случай на отвличане съобщиха от полицията. В Районното управление в Козлодуй се явила  жителка на същия град, която заявила, че 19-годишната й дъщеря  е отвлечена. Полицейското разследване установило, че деянието  е извършено от 31-годишен мъж от Козлодуй, който пред заведение в града, нанесъл побой на момичето, качил го в лек автомобил и потеглил..

публикувано на 02.05.24 в 09:49

Враца се включва в кампания за скрининг на рак

Община Враца се включва в първата по рода си национална скринингова кампания за рак на дебелото черво . В рамките на инициативата в населените места ще бъдат раздадени над 2 000 контейнера за фекални проби, като е създадена организация с кметовете на селата и здравните медиатори.  За територията на града желаещите да се тестват могат да посетят аптека..

публикувано на 02.05.24 в 07:25

Велики четвъртък е!

На днешния ден Българската православна църква отбелязва Велики четвъртък . Това е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден са се случили четири събития от Христовите страсти, според Евангелието. На Велики четвъртък ние възпоменаваме умиването на нозете на Светите апостоли от Господ Исус Христос, тайната вечеря и установяването от Господ Исус..

публикувано на 02.05.24 в 07:15
Снимката е илюстративна.

Замърсена вода установиха в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смолян о вци. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места.  Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В Смоляновци..

публикувано на 01.05.24 в 15:50

Великденски събор организират под Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 01.05.24 в 15:30