Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 януари.

Във Видин увеличението ще е с 28.6 %, във Враца с 20.6 %, а в Монтана - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%. В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 %.

Промяната на цените е икономически обоснована, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов

Във втората година на регулаторния период КЕВР коригира цената на водата с инфлацията, която е 10 на сто. Към това се прибавят увеличението на минималната работна заплата с 19%, както и годишното увеличение на възнагражденията във всичките дружества с по 15 на сто по споразумение със синдикатите, както и повишени разходи за електроенергия.

Новите цени на услугата са реални, коментира Георги Владов, зам.-председател на Българската асоциация по водите и бивш управител на ВиК - Видин. 

"На каквито и услуги да се увеличи цената - не е приятно, но нещата са напълно обясними. Когато говорим за процентно увеличение, трябва да се има предвид каква е била тя. Има областни градове, в които може би цената на водата е изоставала в предишните години. В момента 40% увеличение в Сливен, като крайна цена, може да се окаже съвсем нормално. Цената включва, както каза г-н Касчиев от КЕВР, икономически обосновани разходи. Аз не допускам някой да позволи да има включени разходи в калкулиране цената на водата, които не съответстват на законодателството. Цената е реална при всички положения. Напомням, че много ВиК-та започват от 2024-а да изплащат едно съфинансиране по програма "Околна среда", по която са бенефициенти в изграждането на редица строителни обекти на техни територии".

Комисията изменя служебно одобрените цени ежегодно, като добавя натрупаната инфлация за периода на действие на бизнес плана и я коригира с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 г. освен прилаганите коефициенти, отчитащи ефективността на ВиК операторите и разходите, които са извършени за нови дейности и обекти, се добавя за първи път и изцяло нов коефициент. Той отчита реално изразходваните средства за електроенергия, от които ще се приспаднат получените от държавата компенсации за електроенергия за изминалата 2022 г., с изключение на периода на действие на мораториума върху цените.

Защо в обезлюдяващите райони хората имат най-ниски доходи, а в същото време най-висока цена на водата?

"Кръгът е омагьосан, защото опираме до инвестициите. Илюзия е, че ВиК секторът може да върви напред и да се оправи през инвестиции, финансирани през цената на водата. Състоянието на една водоснабдителна система е функция от платежоспособността на населението. Не може да имаме най-ниски доходи в Европа и да искаме да имаме водоснабдяване на европейско ниво. Всичко минава през цената на водата. Ако ние казваме, че 4-5 лева са висока цена за хората и те са прави, държавите с добро водоснабдяване имат 7-8 евро на кубик. Методът по одобряване на цените на водата, по който работи регулаторът, той е еднакъв за всички области. Колкото и да намалява населението в дадена област, мрежата остава същата, т.е. там цената като себестойност става най-скъпа. В същото време тези обезлюдяващи райони имат най-ниски доходи. Имаме най-ниски доходи на населението, себестойност най-скъпа цена, т.е. това е като при човешкия организъм - доближаваме двете граници на кръвното".

Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата от догодина. Омбудсманът обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за ноември 2023 година.

Според обществения защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им.

Според видинчани поскъпването е необосновано.

"Каквото решат, това си правят, ние какво да кажем, никой не ни слуша... Чух за повишението, дано поне се отрази на качеството на водата, ако е така - на никой няма да му е проблем... Знам, че се увеличават, но не разбирам на какво основание е тази новата висока цена... С тези ниски доходи какво правим? После ще качат отново ток, после и храни... Каквото и да кажат, знаете, че сме притиснати, понеже без вода не можем... Новата цена е много висока".

Окончателно решение за цените на водата регулаторът ще вземе на 22 декември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39