Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанската библиотека "говори" чрез технологиите

За някои хора може би библиотеките са прашни места, където скучни хора четат скучни книги. Това обаче не би могло да е по-далеч от истината. Поне що се отнася до Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца. Културният институт смело завоюва нови територии в дигиталното пространство, а като инструмент използва съвременните технологии. Целта е да достигне до нови, предимно младежки аудитории. Именно на тях библиотеката "говори" за книги и за четене на езика, който те предпочитат - чрез аудио и видео формати. Така се раждат библиокаст и BookTok, чрез които регионалната библиотека се опитва и успява да отговори на предизвикателствата на съвременната комуникационна среда, в която живеем, обясни директорът на културния институт Силвия Павлова. 

Тя представи последните данни на Американската библиотечна асоциация, свързани с начините, по които потребителите на възраст между 13 и 26 години, за които мобилните устройства са ключов елемент от ежедневието, използват обществените библиотеки и социалните медии: 

"През последните години в медийната комуникация сериозно се настаниха два от форматите - аудио и видео. Звукът е доминиран от подкастите, а видеата, пренесени от YouTube, но с много по-малко времетраене, повлияни от социалните мрежи Instagram и неговите Reels, носят белега на най-бързоразвиващата се социална мрежа TikTok. И определено младежите са въодушевени от тези нови мрежи, от тези нови начини за комуникация. И тук вече дойде въпросът до каква степен са склонни да използват библиотеката и какво би ги привлякло точно в библиотеката. Тук нашите наблюдения са, че младите потребители използват обществените библиотеки, за да тестват нови технологии, за достъп до безплатни абонаменти, да учат, да участват в ателиета, обучения и да прекарват време в зоните за тийнейджъри. Водени от потребностите на тийнейджърите и младежите да използват библиотеката като място, което да свързват с книгите, да насърчават търсенето на знания и да бъдат сигурна среда за ползотворно прекарване на време, екипът на Регионална библиотека - Враца създаде подкаст, както и профил в TikTok." 

Началото е поставено през 2022 година, когато, благодарение на успешното партньорство на врачанската библиотека с най-големия сайт за четене в България - "Аз чета", започва проектът Библиокаст, допълни Силвия Павлова:

"Съвместно надградихме техния книжен подкаст с нов сезон, който положи основите на ново дигитално пространство на библиотеката, което да вдъхновява и насърчава хората към четене на книги. В подкаста реализирахме рубриките "Чети с нас" за препоръки на нови книги и срещи с автори... и "Четенето е заразно" - срещи с интересни хора и организации, свързани с насърчаване на четенето... Създадохме и още един подкаст - Карта на времето: дигитален архив на Враца XX век. Тук сме вдъхновени от сайта на Регионална библиотека "Карта на времето" и историите, които се публикуват на него."

До момента двата подкаста имат общо 18 епизода - 10 на "Карта на времето" и 8 на "Книжния подкаст", а слушанията са общо на над 6500, допълни директорът на врачанската библиотека. 

Впоследствие културният институт завоюва своето място и в една набираща все по-голяма популярност сред подрастващите мрежа - TikTok, като за целта създава свой собствен канал там.

"Каналът на библиотеката - libvratsa, бързо събра последователи, които споделят книжните си интереси и предпочитания в кратки видеа... А BookTok - домът на книгите, се утвърждава не само като извор на достъпна и достоверна информация, но и като място за приятно прекарано време. До момента в профила на библиотеката има 114 споделени видеа със 17 000 гледания и над 900 харесвания. Това всъщност е и една от целите на библиотеката - чрез новите технологии да достигаме до нови публики, на които да припомним или пък да представим за пръв път ползите от използването на обществените библиотеки...", обясни Силвия Павлова. 

Библиотеката във Враца е сред водещите библиотеки в България по отношение възприемането на технологиите и въвеждането на виртуални услуги, като успява да създаде и дигитални и мултимедийни формати, които помагат за достигане на нови аудитории, каза Александър Кръстев, създател на сайта "Аз чета". Той напомни, че именно библиотеките са тези институции, които сякаш най-бързо успяват да се ориентират в променящата се среда. И пример за това е периодът на епидемията от коронавирус, когато в продължение на седмици бяхме затворени в домовете си, но въпреки това библиотеките достигаха до нас, например чрез организиране на онлайн срещи с автори. 

"Напълно логично е тези бързи стъпки, които трябваше да бъдат направени през последните години, да се запазят и да имаме такива библиотеки в България, които са в авангарда, в челото по промени, по възприемане на технологии... И библиотеката във Враца е една от тези водещи библиотеки...", обясни Александър Кръстев. 

Културният институт успешно създава нови дигитални формати, които допринасят за привличането на повече млади хора в библиотеката. Подобен дигитален формат е книжният подкаст, който първоначално врачанската библиотека и сайтът "Аз чета" започват да реализират заедно, обясни основателят на сайта за четене:

"Всъщност в момента "Книжният подкаст" на "Аз чета" е книжният подкаст на Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца, защото техният екип го пое напълно, включи млади хора в създаването на съдържанието. И това нещо е само един от примерите, които си струва да отбележим. По една проста причина - когато има желание, винаги се намират правилните начини да достигаш до своите читатели."

Библиобусът на библиотеката и каналът ѝ в ТikТок са два примера за постигане на една и съща цел - библиотеката да достигне до своите читатели, отбеляза Александър Кръстев:

"За мен дали библиотеката прави библиобус, с който хора от самата институция обикалят района, за да се срещат с деца и възрастни, за да може библиотеката да стигне до тях, абсолютно същото е дали те ще бъдат или не, разбира се, по-важно е да бъдат, в една иновативна платформа като TikTok, където - да, може някой да каже, че четенето е по-скоро непопулярно, но всъщност BookTok като течение е едно от най-развитите течения и оформени в тази платформа. Което всъщност прави TikTok чудесно място за една библиотека."

Има и други положителни примери за библиотеки, които са отворени към нови инициативи, като в тази група попада и регионалната библиотека във Видин, обясни Александър Кръстев. Той допълни, че именно това е успешната формула библиотеките да достигнат до съвременните читатели, които понякога е нужно да бъдат убеждавани, че четенето никак не е отживелица, а е модерно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16