Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишните фойерверки - заплаха за животните

Снимка: Четири лапи

С наближаването на новогодишните празници отново е актуална темата за влиянието на пиротехниката и шумните фойерверки на домашните любимци и бездомните животни. През последните няколко години тя бе широко дискутирана в публичното пространство, а каузата се превърна в масово движение с лично послание към любителите на пиротехника и своеобразен апел към отговорно честване на празниците. Кампанията е под надслов "Красивото за нас е ужасяващо за тях" и има за цел с добронамерен и приятелски тон да достигне до хората, които нямат личен опит или може би не се замислят за директните последици от шумното и опасно празнуване с пиротехника. В празничните дни опасността е не само за бездомните животни, които в момент на уплаха могат да загубят живота си, но и за домашните любимци, които също са изложени на риск. Последствията за психиката на животното от стреса, който преживява, могат да бъдат необратими. За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират откъде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника. Потърсихме за коментар д-р Боряна Гарванска, ветеринарен лекар от Монтана: 

"Аз не съм само ветеринарен лекар, аз съм и собственик на домашни любимци и това е голям стрес за тях. Силно против съм тези неща, навремето децата си играеха с бенгалски огън, който беше по-тих и не тревожеше домашните любимци. Сега хората прекаляват с пиротехническите средства. Аз приветствам държави като Чехия, Полша и други държави, които имат забрани за използването на пиротехника по време на празниците" - каза д-р Боряна Гарванска.

И тази година от фондация "Четири лапи" напомнят за вредата и опасността, които пиротехниката и фойерверките крият за домашните и бездомни животни. Разговаряхме с Деница Славова, мениджър "Комуникации" към фондацията.

"Нашата кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях" стартира официално преди три години, когато решихме да обединим усилията на повече общественици, инфлуенсъри, медии, хора с домашни любимци, дори политици и всякакъв вид лица, които могат да ангажират и да увлекат хора в хубава мисия и ще успеем да направим някаква промяна. Колкото и малка стъпка да е... Гърмежите пречат не само на животните, а и на някои възрастни хора, правят ги дезориентирани, на малките деца, на хората с различни проблеми. Това е и едно доста замърсяващо околната среда забавление" - подчерта Деница Славова.

Нека си пожелаем весело посрещане на Новата година и да припомним, че в отговор на призива на фондация "Четири лапи" през 2021 година много български общини се отказаха от зарята в новогодишната нощ, но сред тях не бе нито една от Северозападна България. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да ни каже..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05