Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителственият сектор търси проблеми и решения в ранното образование

| обновено на 04.01.24 в 13:48


Неправителственият сектор се ангажира с решение на проблемите в ранното детско образование. В началото на декември Фондация "Калейдоскоп" представи в Парламента своя "Визия за децата на България".  Докладът е базиран на изследване, проведено в пряк диалог с местните общности на десет български града и предлага нови идеи и концепции за ученето в ранното детство, както и реформи в сфери като образование, социални дейности, здравеопазване с фокус - децата, каза за Радио Видин председателят на Фондацията Нора Гавазова: 

"Всъщност идеята дойде оттам, че визия за образованието в България изобщо няма. Ние не знаем в каква посока се развива то. Дават се много често предложения какво да се промени и те най-често са съдържателни или финансови. Но цялостно какви деца искаме ние да влизат и да излизат от тази образователна система, каква е нейната роля за развитието на личността и изобщо за цялото ни общество. Това не е нещо, което образованието го е поставило като цел, тъй като целите на образованието трябва да бъдат пряко свързани с целите на обществото. Образованието е единствената система, която в най-голяма степен определя и цялата обществена култура. Ние решихме да дадем на самите хора право на глас, да видим за тях кое е най-важно, какво те си представят, че образователната система трябва да върши за техните деца. И тръгнахме от най-ранния етап, от най-малките деца... Креативност, свободен избор, право да може да се изразява, да може да се движи, да има критично мислене, диалог, култура на хранене - изключително много неща бяха синтезирани от различните отговори. Изработихме една концепция, как стъпвайки върху тези ценности, какви принципи трябва да бъдат приложени в системата за ранно образование и грижа..."

В момент, когато Министерството на образованието и науката и това на здравеопазването усилено говорят за реформи в образованието и грижата, "Визия за децата" поставя темата в по-различна светлина: ако искаме да променяме настоящето, а от там - и бъдещето на нашите деца, трябва по-скоро да разплетем възела, в който са усукани близкото минало и днешното общество и образователна система. Какви проблеми се наблюдават в обществото и образованието в ранна детска възраст, обяснява Нора Гавазова :

"Успяхме да изолираме няколко проблема. Едното нещо, което се забелязваше във всяка една от срещите, беше разделение между родители и специалисти, невъзможността да се осъзнае, че всички работят за най-доброто на детето, всички са участници в тази система. Другият проблем е свързан със самата гледна точка към детето, изобщо как гледаме на детето, като възрастни, дали нашите деца са активни, креативни, можещи или пък са послушни. Защото в образователната система на детето се гледа като на едно същество, което трябва да изпълнява, тя има една много унифицираща функция..."

По думите на Нора Гавазова, не е учудващо, че България се проваля на тестовете PISA. Децата, чийто глас, активно участие и самостоятелен избор са потиснати още в яслата и детската градина, към края на образователния си път са полуграмотни млади хора, без умения за решаване на проблеми, в голяма степен неспособни да движат напред обществото и икономиката- това е основното схващане на Фондацията, а "Визия за децата" предлага промени:

"Холистичният подход всъщност прави едно преобръщане на образователната парадигма. От идеята, че на децата трябва да им преподаваме едни точно дефинирани знания и да изискваме всички те да ги знаят в еднаква степен, да можем да ги изпитаме. Тук идеята по-скоро е да развиваме умения за живота, това изисква системата да се научи как да поставя детето в центъра. Учителите да се научат как да работят с индивидуален подход, да имаме по-малки групи, повече възрастни. Средата също да е учеща, да дава възможност на детето да изследва. При яслите трябва да има голяма промяна, тя е изключително наложителна."

Предлага се и равен достъп до качествени услуги в предучилищното образование, както и  нов модел на финансиране:  

"Ние обръщаме внимание на един важен проблем, за който аз досега не съм чувала да се говори и той е - финансирането на образованието. Финансират се държавни, отчасти и частни детски градини, но те винаги трябва да работят в един унифициран модел, който е изключително контролиран. И този модел работи срещу ценностите на демократично ориентираните хора, които искат детето им да има глас, да бъде свободно, да има избор. И се получава следното - всеки, който може да си позволи нещо различно, излиза от системата. Ценностно ориентираните хора се оттичат от държавния сектор, отиват някъде, където си плащат сами. Държавния сектор вследствие на това обаче олеква, той губи стойност. В международните насоки на правата на човека това е описано много точно - така нареченото "лошо образование за бедните". Системата трябва да направи така, че качеството да не излиза от държавния сектор..."

Фондация "Калейдоскоп" се радва на голяма обществена подкрепа и очаква Министерството на образованието и науката да припознае Визията и да се ангажира с конкретните мерки за прилагането й, посочи Нора Гавазова. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал, който се..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53