Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Долината на щастливците" - вълнуващ роман от Милен Миланов

Снимка: Радио ВИДИН

1922 година е! Технологичният прогрес тепърва набира сила в света, но на Христо Лепоев му е дошло до гуша от същия този свят и проблемите му, а за технологичния прогрес пет пари не дава. След осем години в армията между Първата балканска и Първата световна война единственото, което иска, е да се прибере в родната Планиница при жена си, дъщерите си и баща си.

Така започва приключенският роман "Долината на щастливците" на писателя Милен Миланов.

Мирното съществуване обаче не е за Христо. Докато воюва с „китайците“ от съседното село за нивата при Попов дол, привлича вниманието на бившия му главнокомандващ в Пети кавалерийски полк, който тъкмо има нужда от човек като мълчаливия и праволинеен Христо. По-точно не той, а самият министър-председател и министър на войната Александър Стамболийски, който си има куп главоболия с неуловим терорист-бомбаджия с прякор Македонеца, поставил си за цел да разклати държавността в България. И кой, ако не Христо Лепоев е най-подходящ да поеме мисията за намирането и отстраняването на терориста? Точно той, който иска само да го оставят на мира и, ако успее някога някак, да види истински крокодил.

За разлика от Христо обаче, който има нужда само от своята Планиница, Македонецът няма проблем с пътуването по всички краища на света, ако това ще подпомогне дейността му, поради което само няколко седмици по-късно и двамата вече са в перлата на Египет – Александрия, където… Ами където нещата, както се и очаква, не тръгват по план. Христо е ранен, а Македонецът потъва вдън земя.

Някъде съвсем наблизо пък леко наивният британски лекар Питър Грийн си има други неприятности – двама бабаити се опитват да го оберат и вероятно убият. Очевидно Христо има нужда от лекар, който да е на негово разположение известно време, а лекарят – от някого като Христо, който няма особени скрупули, когато става дума да избира дали да убие или да бъде убит.

И прекрасната лейди Катарина Ашли е наоколо. Тя пък има нужда и от двамата, просто още не го знае. Твърде запленена е от мистичната личност на един мъж, създал свой собствен култ.

Но съдбата си знае работата. Пътищата на всички герои в тази класическа приключенска история се пресичат, за да ги поведат към една обща авантюра по течението на великата река Нил, докато всеки преследва своята си цел. Христо все така търси Македонеца, Македонецът търси нови платежоспособни покровители, лейди Ашли търси прозрение в съмнителните алабализми на един очевиден шарлатанин, а доктор Грийн е в преследване на древен ръкопис, който може да разтърси света не по-малко от откриването на гробницата на Тутанкамон от Хауърд Картър, станало съвсем наскоро, в същата тази 1922 година, и предизвикало истински фурор в египтологията. И макар всеки да търси нещо различно, когато прелестната дама се озовава в беда, заплененият от хубостта ѝ доктор Грийн и недоверчивият, но предан Христо без колебание се впускат в едно последно преследване на лошите из нагорещените пясъци на египетската пустиня.

Събитията от началото на ХХ век отекват в целия свят, а нашият герой Христо Лепоев е само една мъничка прашинка в колелата на политическата машина, хвърлила почти цялата планета по онова време в поредица от унищожителни конфликти. С малко хумор и много балкански инат, той по своя начин превзема Египет от преди век – една страна на дребни тарикати и джебчии, на просяци и келеши, на нелегална търговия с артефакти и на смъртоносни опасности. И на крокодили.

Въобще романът „Долината на щастливците“ представлява един чудесен коктейл от герои и обстоятелства, забъркан майсторски и с усмивка от писателя Милен Миланов, само за да ни научи, че щастието в крайна сметка е в това да си щастлив, независимо дали се намираш в забутано планинско селце на един хвърлей от Западните покрайнини, насред Сахара или на борда на луксозен круизен кораб по водите на Нил.

Освен него, Милен Миланов има зад гърба си и сборниците с разкази „Бибоп от Хенри“ и „Спирала на мълчанието“, а негови текстове са намирали място на страниците на „National Geographic“ и вестник „Сега“. Завършил е египтология, а „Долината на щастливците“ е първият му роман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00