Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изоставеното здраве и липсата на денонощна аптека във Видин

Снимка: Радио Видин

Неведнъж е поставян въпросът за денонощните аптеки у нас. Защо ги няма? Търсим причини, проблеми и пречки, които я намерим, я не. Цели области в България страдат от липса на обекти, от които могат да се закупят лекарства по всяко време на денонощието, а две от тях са в Северозапада.

Докато във Видин и Монтана няма денонощна аптека, а покрай този факт много хора понасят последиците върху себе си, то за врачани нещата стоят по друг начин. Във Враца преди дни шестия си рожден ден отпразнува единствената денонощна аптека в Северозападна България. 

Как се създава, управлява и обслужва една денонощна аптека и то в най-бедния край на страната, това попитахме управителя на фирмата собственик на обекта д-р Даниела Торбова.

"Трябва първо човек да има средства, трябва да има персонал, който в тази среда е много оскъден. Трудно се намират свободни магистър-фармацевти, младите се ориентират към София или към Плевен, в нашия регион има много малък приток на млади магистър-фармацевти. За да се лицензира аптека с денонощна дейност, трябват по 6 магистър-фармацевти и това е основният проблем. Трябва да се инвестират много пари, които трябва да се управляват така, че да се задържи аптеката, дай Боже и да печели. Не всеки ги има в наличност, готови. Третото нещо е, че организацията на 24-часов труд изисква много добра охрана, изисква внимание, изисква контакти с най-различен контингент, знаете какви неща се случват в спешните центрове. Но нашата идея, нашият идеен проект, който е много добър и е с много добра полза за обществото на Северозапада, тази идея е свързана с това, че болнична и доболнична помощ работят денонощно. Освен това през нощта се случват пътнотранспортни произшествия, има родилки в рискови ситуации, както и деца в такива и ние поемаме точно тази сигурност за населението 24 часа. Много аптеки работят до късно, например до 23:00 часа, но нали знаете, че рискът и сигурността трябва да бъдат покрити денонощно."

Проектът за денонощна аптека д-р Торбова реализира не само със собствени усилия. Зад гърба ѝ са общопрактикуващи лекари, Община Враца и кметът на града Калин Каменов, депутати и други заинтересовани. А целта на всичко е работа в полза на обществото, каза още лекарят.

"Поела съм я, поемам я и контактуваме денонощно. Например, ако се счупи звънецът на нощното гише, там има една табелка, на която пише: "При проблем с обслужването, позвънете на управителя". Звъни се и в 2:00 часа, и в 5:00 часа през нощта. За мен това удовлетворение е твърде голямо, даже е удоволствие, защото аз, както се шегувам често, аптеката се явява третото ми, най-трудно родено дете и ще се грижа за нея доколкото мога. Удоволствие е за мен. И не съм само аз, екипът ми, всички, всички влагат усилия и всички заедно поддържаме. Това е друг вид удоволствие, много различно от чисто материалното."

За д-р Даниела Торбова отговорността към пациентите е на първо място. Това е и причината да остави личния си телефонен номер, като контакт и при проблем, всеки да се обръща лично към нея. 

За разлика от Враца, обаче, във Видин не може да се похвалим с денонощна аптека. А биха ли искали видинчани да има такава? Това проверихме в анкета:

"Естествено, то не е само за деца, понякога се налага и за възрастни. Ще е от полза. Човек винаги има нужда и гражданите на Видин, конкретно. Едно време имаше, преди години имаше, доколкото си спомням, една или две, а сега... Бих подкрепил идеята, да. Трябва да има. Във Видин от доста време няма денонощна аптека и е редно да се направи. Трябва да се поеме някаква инициатива и да се направи, защото е необходимо... Трябва да има, разбира се. Много пъти ни се е случвало, с малки деца сме и няма как да реагираме на момента, ако няма денонощна аптека. Винаги имаме резервен план вкъщи, лекарства, болкоуспокояващи, нещо, което да помогне на момента, но в повечето случаи... Ние бяхме болни в събота и нямаше как да си изпием антибиотика, нямаше и как да си купим нещо заместващо... Трябва да има, защото се налага. И за деца, и за възрастни. По-рано имаше по кварталите, сега остана само една, но и тя не работи денонощно. Всичко си зависи от тази, високата сграда..."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34