Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гонене на чумата" пресъздадоха във видинския квартал "Нов път" (снимки+видео)

3
Снимка: Генади Цоков



Над стогодишен ритуал, наречен "Гонене на чумата" се състоя за поредна година във видинския квартал "Нов път". Жителите му отбелязаха така Атанасовден (по стар стил), изгониха болестта и прочистиха домовете си. Общо 12 души са основните действащи лица в ритуала - колкото са и месеците през годината. При "Гонене на чумата" има две групи хора: маскирани и без маски. Централната фигура е на Чумата, която е окована с вериги върху конска каруца, заобиколена е от охранители - Страшилища, а на каруцата се натоварват сурвачките от Василовден и коледните елхи, които предстои да бъдат изгорени. Сред маскираните има Поп, Булка, Младоженец и Страшилища. При този маскарад основните моменти са обхождане на квартала, игри на мегдана, изгаряне на Чумата и обредно хранене на жителите там. Неизменно ритуалът се съпровожда от духова музика и има свой водач. Начело на тази група застава възрастен мъж, участвал в обичая, умеещ да подбере участниците - ергени, които влизат в ролята на основните персонажи на ритуала и ще се включат в празника три поредни години. От 10 години водач е 80-годишният Цветан.

"Като "Кукери" правим, болестта да си отива. Като дете още от 15-годишен съм ходил. Прави се маска, палто, звънци, както правят в Перник и ние го правим това нещо. Обикалят и събират пари за музиката. Събират се елхите, после взимат онази голямата елха от площада. Прадядо ми е казал - изпращаме чумата, да ходи в горите, да не хване никой. Ходи се по къщите и се дава "благостия" - да са живи децата, семейството, а те дават 5, 10 лева. Хвърляме елхата, къса се една маска и палтото, да речем и палим."

Целият квартал е оживен от 10:00 часа сутринта, когато тръгва шествието и обикаля всички домове. Те играят от къща на къща, като начело на тази група стои Поп. Той осветява домовете, дворовете и стопаните и ръси със светена вода, нарича за здраве и берекет. Сурвачките, които са пазили от тъмни сили домовете и техните обитатели от Василица (1 януари) до този момент, се изнасят от стопаните, натоварват се на каруцата, за да бъдат по-късно изгорени. Ергените трябва да прогонят Чумата, т.е. злото, смъртта, да изгорят сурвачките, които са ги предпазвали, да станат истински мъже. Групата се води от мъж в зряла възраст, силен и здрав, който е водач на маскарада. Днес това е внукът на Цветан - Николай.

"Доста стара традиция. Има 12 служителя, за всеки месец по един. Преди време е имало чума и много хора са измирали. Затова сме го измислили това, тоест не ние, а така са го направили предците ни, за да премахнем болести и т.н. Това нещо го събираме и хвърляме през жп линията, там изхвърляме всичките тези работи и ги палим, за да може да остане всичко там."

На Атанасовден се смята, че зимата се обръща към лято, природата е в състояние на преход. Това време е белязано с отварянето на света на мъртвите, с излизането на демонични същества, в случая Чумата, а реката, гората, водата и огънят са граница между световете и средства за пречистване. На този ден се вярва, че се ражда Чумата, а светците Атанас и Антоний са братя близнаци, които ромите почитат, тъй като са свързани с един присъщ за тях занаят, какъвто е ковашкият.

Обичаят във Видин е запазен в сравнително чист вид - в него участват само мъже, в точно определена възраст, основните етапи на ритуала са се съхранили. Новости има във вида на маските, дрехите и "оръжието", част от които вече се купуват. Въпреки това, при избора им водачът се стреми те да бъдат максимално близко до традицията. Безспорно, ритуалът е най-интересен за децата. Те излизат пред къщите и очакват шествието, което наричат "Чумата", да мине.

"Махат злото, лошото. Готино е, забавляваме се. Само момчета участват, на 31 януари. Дори хората, които нямат деца, си купуват сурвачка, поне една седмица да седи в къщата за здраве, преди да я изхвърлят. Понякога се хвърлят в Дунава."

Ценното на обичая в квартал "Нов път" във Видин е, че съществува без да е прекъсван. В "Гонене на чумата" участниците се включват, за да представят ромското наследство и да го пренесат във времето.

Използван източник: Интервю с етнографа от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова за БТА от 31.01.2021 г. - "Във Видинско по стар стил отбелязват Атанасовден с обичая "Гонене на чумата".

Видео:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15