Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Георгиева от Нидерландия, за пътя от Видин до сбъдването на една мечта

| обновено на 31.01.24 в 17:50

Днес в "Другата истина" продължаваме един разговор, започнат по-рано през месеца с една млада жена от Видин. Тя се казва Ива Георгиева и е мениджър на музикална компания в Нидерландия или бивша Холандия. Разговаряме за пътя на нейната реализация зад граница и постигането на една мечта. 

"Аз съм на 23 години и в момента живея в Леуварден, като работя в Гронинген. И двата града се намират в Северна Холандия.

Средното си образовение завърших в училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Винаги съм искала да уча извън България, защото мисля, че в чужбина има повече възможности, отколкото тук. Говорих с баща ми и избрахме Холандия, защото там английският е говорим език и не трябваше да уча холандски. Първоначално не бях много сигурна какво точно исках да уча, но исках да е нещо свързано с музика, защото тя е моята страст и след като разгледахме няколко университета, си набелязах този в Леуварден. Избрах този град, защото е два пъти по-голям от Видин, но е сравнително малък в сравнение с другите градове в страната и в него има и много българи. Бил е Столица на културата през 2022 година и е много красив. Има много канали с лодки и мостове, някои от които са подвижни. Навсякъде е чисто и природата е красива. 

Когато взех своето решение да уча в Холандия, първо се консултирах с една агенция от София и те ми помогнаха в кандидатстването. Специалността, която записах е "Креативен бизнс и медиен мениджмънт"... Беше наистина много интересно. През третата година записах и "Музикален мениджмънт", като по това време работехме за реални клиенти по реални проблеми. Това е и предимството да учиш там- да видиш това, което си научил как да го приложиш в реалния живот..."

Докато Ива все още е в университета, част от стажовете й са в музикални компании, където минава през всички стъпала на йерархията.

"Първо бях стажантка, след това асистентка, след което бях мениджър на продукция и те ме направиха мениджър на компанията. Отначало трябваше сама да си търся стажа, сама да кандидатствам, да ходя на интервюта, но това не ме спря, защото исках да се развивам точно в тази насока. 

Музикалната компания, в която сега работя, е малка. Занимава се с електронна музика, защото точно тази музика в момента е много популярна в Холандия, дори най-популярната. Независимо че компанията е малка, ние работим с наистина големи артисти, които даже имат песни с Джъстин Бийбър. 

Работим с различни продуценти и артисти от цял свят- американски, бразилски и други. Аз търся клиентите, като следя какво се слуша най-много и преценявам какви контакти да създам. Колкото повече време си в музикалната индустрия, толкова повече ценни контакти имаш. 

В компанията работим аз- като мениджър, продуктовият асистент, дизайнерът на различни кавъри и корици и стажантът, който прави  ютуб видеоклиповете. 

Преди мен, компанията не е била печеливша. Оказа се, че след като аз дойдох, ситуацията се е променила и шефовете ми бяха много доволни...

Животът в Холандия не е от най-евтините. Няма проблем, когато заплатата ти е добра, но за студент там е много скъпо в началото", разказа в "Другата истина" Ива Георгиева.     

Цялото интервю с Ива Георгиева за живота в Нидерландия ивъзможностите за работа - в звуковия файл
*Снимки: Личен архив 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00