Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Брусарци - с лице към хората

15
Снимка: радио Видин



В северозападната част на област Монтана, в Западната Дунавска равнина се намира общинският център Брусарци, с площ от 194 хил. кв. км. Десет са населените места в общината. Брусарци е на важен шосеен и жп път, а както знаем транспортът е важен аспект в живота на всяко населено място. Брусарци е една от малкото общини, в която има безплатен общински транспорт, което представлява социална услуга за населението.
Четири хиляди са жителите, които живеят в селата там. 
Предполага се, че Брусарци възниква в началото на XV век като българско селище. Най-ранният известен oсманотурски документ е от 1528 г., когато името на селището е Гаговица. Името Брусарцы, т.е. Брусарци се среща за първи път в доклад от 1867 година на руския консул във Видин Михаил Александрович Байков до граф Николай Павлович Игнатиев.
Съхранени са два православни храма - Брусарски манастир „Свети архангел Михаил“ и църквата „Света преподобна Параскева“. 
Наташа Михайлова е кмет, който започна своя четвърти мандат на управление. Хората ѝ гласуват доверие, защото я познават. Родена е в Дъбова махала. Познава хората и особеностите на този район:

 "Започвам този четвърти мандат с големия опит, който натрупах в последните мандати. Това, което ще продължа да правя е благоустройството на населените места, и съответно - подсигуряване работа на хората. Това е най-големият проблем в общината ни - безработицата. Общината има малки и средни земеделци, шивашко предприятие, фурна за хляб... Имаме земеделска земя и което е годно за работа е взето от земеделците. Отдаваме земеделска земя и пасища на животновъдите."
Равна, просторна и плодородна е земята в Западната Дунавска равнина, където се намира Брусарци. Земята е ценен ресурс, но тя не може да даде прехрана на всички в този район. В тази насока продължава разговорът с Наташа Михайлова:
"Голяма част от хората работят в близките градове - Лом, Монтана, други - в София, събота и неделя се прибират. Другата част - по програми и мерки, по които кандидатства Общината, които не са много, малко бройки се отпускат и това е проблем. В момента имаме "Грижа в дома", "Топъл обяд". Това е помощ на възрастни хора най-вече... Очакваме да се пуснат програми." 

От  2006 година Наташа Михайлова живее в Брусарци. Обича този край, живее с проблемите и радостите на хората, уважават я и помнят това, което е направила за тях. Местните обичат земята си и родния си край, много от тях заявяват, че ако имат работа, биха се върнали у дома. 
"Сега, на последните избори, нещото, което ме трогна бяха резултатите, защото видях доверието в хората. Защото аз познавам почти всички хора, познавам семействата им, проблемите им и мисля, че това нещо се върна като бумеранг... На тези избори видях човешкото отношение."
В Брусарци за жителите е осигурено здравно обслужване, има личен лекар, зъболекар, аптека.

Подобряването на инфраструктурата в община Брусарци е основна задача, всички жители и кметове искат асфалтирани улици и удобни тротоари.

Предстоят ремонти - на училището по енергийна ефективност, на сградата на Общината. 

"От дълги години са закупени два буса, които сутрин и вечер тръгват от центъра на Брусарци и в населените места хората се возят безплатно. И са съобразени с влаковете, които спират на жп гарата и така е от 2012 година", казва Наташа Михайлова за безплатния общински транспорт в общината. 

Читалището в Брусарци развива богата културна дейност и съхранява местните традиции и фолклор. През изминалата 2023 година успяват да реализират всички културни дейности и събития, включени в културния календар, казва секретарят на Народно читалище "Просвета" - Брусарци Евелина Миланова. В момента се подготвят за празниците Трифон Зарезан и Баба Марта.

Повече може да чуете  в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08