Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Григор Томов: Профилактиката е в основата на ранното откриване на рака

Снимка: Радио Видин

Комплексният онкологичен център (КОЦ) във Враца очаква да получил нов ехографски апарат, осигурен от фондацията на бившия капитан на националния отбор по футбол Стилян Петров. Лечебното заведение има нужда и от модерен ядрено-магнитен резонанс, който смята да закупи със собствени средства, обясни директорът д-р Григор Томов:

"Преди 3-4 месеца ми се обади представител на фондацията и ме попита какво бихме желали да получим като помощ. Аз много благодарих и обясних, че Комплексният онкологичен център обслужва Видин, Враца и Монтана, а Стилиян е родом от Монтана и много ще се радваме, ако може да ни помогне. Хората ни попитаха, ние казахме, че ни е необходим ехограф. Хората ни съобщиха този месец, че за Враца дарението е подготвено, апаратът е поръчан, очаква се да дойде и да ни бъде доставен. Подал съм докладна до Общинския съвет, защото нашият диспансер има нужда от ядрено-магнитен резонанс, чрез който основно ще се стадират клиничните пътеки по онкозаболявания. Ние имаме около 1500 клинични пътеки, от трите области имаме пациенти, които се лекуват постоянно, и вместо да бъдат стадирани с компютърен томограф, те ще бъдат стадирани с ядрено-магнитен резонанс. Това са отделни случаи, които идват да се лекуват при нас в отделението по химиотерапия. Стадирането е проследяването на състоянието на пациентите. С ядрено-магнитен резонанс качеството ще се повиши и пациентите, които търсят допълнително ядрено-магнитен резонанс ще са улеснени. Очаквам, ако Общинският съвет ми гласува докладната, да проведем обществената поръчка и до 270 дни може да ни бъде доставен..."

Снимка: Радио Видин
Д-р Томов уточни, че ядрено-магнитният резонанс може да заработи до края на годината, като дотогава ще бъде подписан и договор със Здравната каса. Нова апаратура ще бъде осигурена и за лъчелечебния център. 

"Ние имаме един апарат за лъчелечение и бяхме се подготвили за купуване на втори, както се изисква по европейските стандарти. В момента строим бункер за втори линеен ускорител и строим надграждане над лъчелечебния център за отделение по лъчелечение, за стационар. Преди една година от Министерството на здравеопазването ни увериха, че ни има в списъка за доставка по Плана за възстановяване и развитие на още един линеен ускорител и ние очакваме това в най-скоро време да стане. При положение, че имаме помещение, до края на годината, ако получим от Министерството на здравеопазването по Плана, също ще можем да заработим с втори линеен ускорител, което изключително много ще улесни работата."

КОЦ Враца планира да закупи и апарат за капсулна ендоскопия, който е най-модерният в Европа. Средствата се очаква да бъдат осигурени от АЕЦ "Козлодуй". 

Над 5000 души преминават средно годишно през отделенията на КОЦ Враца. Около 10 000 души се водят диспансеризирани. Ефективността от провежданото лечение се увеличава, каза още д-р Томов. По-думите му, наблюдава се леко намаление на раковите заболявания, което е в резултат от по-доброто хранене и намаляване на вредните навици. 

"Препоръките и съветите ни са за намаляване на вредните навици, основно тютюнопушене и алкохол. Добро хранене. Профилактика. Всички пациенти трябва да ходят на профилактика, когато бъдат поканени. Това беше занемарено последните години, сега отново започна да се говори и това ще бъде една от опорните точки за намаляване и по-ранно откриване на злокачествените и доброкачествени заболявания."

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18