Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводител: Машините и хората ги изкара обидното отношение на държавата

Снимка: Ива Антонова

Недоволни фермери от Врачанско тази сутрин блокираха пътя Мизия- Оряхово към ферибота за румънския град Бекет. Недоволството на фермерите е породено от обидното отношение на държавата към сектора, каза председателят на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Петър Пешев:

"Машините и хората ги изкара отношението на управляващите към нашия сектор. Това отношение е обидно. Хората са обидени, защото уж сме в преговори, уж се говори за нещо на две срещи, а на третата се поставят съвсем различни правила... Оказва се, че тези неща, които те искат, са почти невъзможни за сектора и отнемат време, което е върши работа. На хората им трябва спешна помощ сега..."

По думите на Пешев правителството обещава подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба. От фермерите се иска да подадат декларациите си до края на февруари, а кампанията на приходната агенция започва на 1 март, недоумява зърнопроизводителят. Освен това данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители: 
   
"Какво означава загуба, печалба от 100 лева печалба ли е?... А и данъчната декларация не е документ, който може да покаже реалната загуба на едно производство... Отлагат във времето и на хората им писна да не ги взимат насериозно". 

Зърнопроизводителите имат няколко основни искания, сред които петте основни култури в сектор "Зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) да бъдат включени в държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

"Сектор зърнопроизводство е единственият сектор, който не е получил никакво подпомагане във връзка с войната в Украйна, а реално секторът е най-засегнат. И се мъчат управляващите, това още повече изнервя хората, да разцепят сектора- няма да го направят. На улицата в момента са зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, лозари, пчелари, животновъди- няма да успеят да ни разцепят..."

Петър Пешев е категоричен, че протестът не е само за пари:

"Основните ни искания са за законови промени, които чакаме от много години, но всеки ги отлага... Имаме диалог, не искаме оставката на министъра, но отношението, забавянето изнервя хората и ги изкарва извън нерви. Тези хора са достойни, вадят си парите с труд, ние сме по цял ден по полетата, не сме хора за подигравка..."

Протести имаше и във Видин и Монтана



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10