Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще възобновят ремонта на булевард "Панония" във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Ремонтът на видинския булевард "Панония" продължава да е болна тема за видинчани. От началото на годината дейности по главната пътна артерия е видно, че не се извършват. Ремонтът е бил спрян заради метеорологичните условия, съобщиха от Общината. Затвореният участък носи негативи както на бизнеса там, така и на трафика в града. От страна на Общината са водени разговори с фирмата изпълнител за възобновяване на дейностите след затоплянето на времето тези дни. Заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Найден Йонов коментира за Радио ВИДИН, че ако не бъде завършен булевардът в кратки срокове (около края на март) има и друг изход - прекратяване на договора, санкции и възлагане на ремонта на друга фирма. 

"Булевардът беше спрян с т.нар. акт 10 заради метеорологичните условия. Към момента имаме прекрасни температури за работа и дневни, и нощни. Разговарях още в началото на седмицата с фирмата, която изпълнява проекта. Само че влязохме в един разговор с тях, те твърдят, че поради простата причина, че асфалта е рецептурен, с рецепта, той не се изготвя тук във Видин, а в база извън града, тяхна. И те отказват да запалят пещите за подгряване на материала за асфалта. Поради простата причини, че за тези дни, които се очакваха, те минаха вече хубавите дни е безпредметно да се палят т.нар. пещи за подготовка на асфалта... По техни думи им трябват дългосрочни температурни затопляния, което според тях, това е може би март месец, според техните виждания и техния технолог. С фирмата е воден сериозен разговор и силно се надяваме, че ще бъде завършен булевардът в най-кратки срокове. Ако не изходът е един - прекратяване на договор, санкции по договора и възлагане на друга фирма, която да довърши. 

Тук е моментът да се извиня, въпреки че аз съм от 20 дена на този пост, но няма никакво значение, аз вря и кипя в този проблем. Освен на гражданите искам да се извиня и на всички хора, които имат дребен бизнес по протежението на булеварда. Те търпят сериозни негативи от тази цялата история... Може да направим заключение следното - надяваме се, че до края на март, при трайно хубаво време, както казват от фирмата изпълнител, което да ѝ позволи подгряването на пещите за материала, да се осъществи и да приключим един път завинаги този казус, този булевард... Това е много важна артерия за града и е недопустимо да злоупотребяваме с търпението на хората... Относно срока за завършване на булеварда - към момента не е изтекъл, поради простата причина, ние спряхме строителните дейностите по булеварда с акт 10 (временно спиране поради метеорологичните условия). В момента метеорологичните условия са добри и ние ще премахнем този акт за временно спиране. И очакваме в остатъка от време, който има фирмата да дойде да си завърши. Имайте предвид, че той изглежда като обем много работа, но при една стегната организация с механизация и сила, според моите виждания там има около 7 дни работа." 

При осигуряване на средства и започване на ремонтните дейности на другото пътно платно на булеварда, участъците ще бъдат затваряни поетапно, за да не се създават проблеми и за да се облекчи трафикът в града. 

"Първо да уточним, че ние тепърва ще кандидатстваме за средства пред държавата за другата част на булеварда. Когато бъде одобрена другата част като суми, говорим за булеварда, имаме идея с екипа, с колегите, защото човек се учи от грешките си постоянно, ще разделеим на няколко обособени участъка булеварда, от кръгово до кръгово и ще се ремонтира от кръгово до кръгово, за да избегнем повторения на такъв казус, който имаме в момента... Относно тези участъци, които за много голяма част от обществото на града изглеждат завършени, те не са завършени. Там предстои полагането на т.нар. износващ слой. Другото, което възпрепятства пускането първо е този последен слой, маркировка, знаци. Ако нямаме тези неща, ще направим предпоставки за доста нарушения по това платно... Другото платно, по което е основното движение, преди няколко дни също имаше там компрометирани участъци, на които се бяха отворили дупки. Пак нашата общинска служба разпоредих да бъдат запълнени. Другото, което направихме е - премахнахме знаците, които разделят платното на две части през нощта и отново с общинското предприятие изчистихме платното, защото се беше събрало доста инертен материал..."

От Общината са предприели мерки и за запълване на дупки по уличната мрежа в града, които са се отворили по време на зимния период, допълни Найден Йонов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33