Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на браковете в Северозапада



Расте броят на сключените бракове в Северозападна България за изминалата 2023 година. В Монтана 161 двойки са се врекли във вярност, с 12 повече от 2022-ра, съобщи Венка Дикова, директор "Обреден дом" - Монтана. Най-възрастната двойка, сключила граждански брак в града през миналата година е на общо 112 години. Най-младите са били както и във Видин, на 18 години. 

"Запазва се тенденцията за изнесените ритуали, които са 36 броя, а останалите 24 двойки са си сключили традиционно гражданския брак с ритуали в обредната зала, която се намира в Младежкия дом. В сравнение с 2022 година, тук имаме увеличение на делничните бракове - това са двойки, които идват скромно, сключват граждански брак с кратък ритуал."

60 от браковете в Монтана са били събота и неделя, като средната възраст на двойките е около 30 години, каза още Венка Дикова. 

"Моите наблюдения, понеже ние пишем и годините на младоженците, са че тези бракове, които се сключват в почивните дни, организират сватбени тържества за сватбения си ден, те са средно около 30-годишни... През седмицата сключват брак много млади хора, като в най-младата двойка, която е сключила брак през седмицата и двамата са на по 18 години. Най-възрастната е на общо 112 години. Мъжът е бил на 68 години, жената е на 44 години."

Четири са международните сватби през миналата година в Монтана. Жители на Албания, Румъния, Тайван и Тайланд са си взели, както се казва, българи. Тази година първата международна сватба е между индиец и българка. 

Във Враца по подразбиране са сключени и най-много бракове през изминалата година в сравнение с Монтана и Видин. Въпреки това само там няма желаещи да се бракосъчетаят на 14 февруари. 230 двойки са си казали заветното "да" през изминалата година в града под Околчица. По данни от общинското предприятие "Обредни дейности", 460-те млади хора са ползвали част от услугите, които се предлагат във Враца. Няма и кандидати да се оженят и на 29 февруари - тъй като годината е високосна има и такава дата, която предизвиква интереса на любителите на нумерологията.

В сравнение с предходната 2022 г. има сериозен ръст на желаещите да се оженят, показват данните на Националния статистически институт. Според официалната статистика през 2022-а в града под Околчица са били сключени 149 граждански брака, което е 81 по-малко от 2023-а.

В област Враца иначе са създадени 390 нови семейства. Най-много от сключените бракове са на територията на община Враца - 149, следвана от община Козлодуй - 66, а най-малко са в общините Роман (8) и Борован - 5. Коефициентът на брачност за област Враца през 2022 г. намалява с 0.2 процентни пункта, като достига до 2.6‰ (за страната е 4.0‰), и е най-нисък в страната.

През 2023 година в община Видин пък граждански брак са сключили 183 двойки. Общата възраст на най-младата двойка е 36 години (и двамата съпрузи са на 18 години), а на най-възрастната - 167 години (жената е на 84, а мъжът - на 83 години). В Деня на виното и любовта - 14 февруари, брачни халки ще поставят 3 двойки. 

Дани и Сашо са една от двойките, сключили брак през изминалата година във Видин и си казват "да" в навечерието на рождения ден на булката.

"Ние работим в София, където няма възможност да се направи истинско бракосъчетание извън Общината, което е още един плюс за Видин. Градът си е приказен отвсякъде погледнато, това е... Това е нещо, което ти се случва един път в живота и си заслужава абсолютно всичко, защото в деня, събирайки се с всички приятели и роднини, изпитвайки тази емоция с тях, остава спомен за цял живот. Аз бих казала, всеки, който иска да прекара живота си с половинката си, да не се съмнява да предложи брак" - каза за Радио ВИДИН Дани.

За да се получи едно тържество, трябва в организацията да участва и младоженецът, категоричен е Сашо. Така задълженията се разпределят по равно и нито един от ангажираните с тях хора не бива затормозен за сметка на друг. 

"Всичко, което можеше да се направи от моя гледна точка, съм го направил и съм помагал с нещата, които Дани е имала като идеи. Това беше процес, който смятам, че успяхме заедно да измислим и да осъществим... Доброто планиране на това, какво искаш да направиш и това да знаеш какво точно искаш е доста важно... Ако могат хората, възможно най-бързо да предлагат на приятелките си..." - посъветва Сашо. 




*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03