Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунавският регион с потенциал за включване в дестинация за винен туризъм

Снимка: Радио ВИДИН


В опит да направят винения туризъм в региона на Западна и Централна Дунавска равнина по-популярен сред туристите и туроператорите, 20 изби създадоха винена карта, включваща и културно-историческите, и природните забележителности. Вече е факт и първото съвместно събитие на участващите в картата изби - ден на отворените врати, който бе организиран на 10 февруари. 

Винарите и собствениците на изби правят всичко, което е по силите им, за да популяризират региона като дестинация за винен туризъм, но е необходима и държавна политика, защото проблемите пред развитието на винения туризъм в региона са част от по-голямата тема за проблемите пред туризма като цяло. Това коментира Еми Маринова - съсобственик на винарска изба в Оряхово и един от инициаторите за създаването на Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина:

"Това е само началото на нашата инициатива, за момента има повече интерес, но все още няма организирани турове... В региона има и други проблеми- инфраструктурата, ремонти на пътищата, проблеми при настаняване. Дори и да представяме тази карта, проблемът с туризма е по-глобален и трябва да се погледне като цяло... Това, което правим, не може да се извади от проблематиката с пътищата..."

Взето е решение до август 2024 година Агенция "Пътна инфраструктура" да постави табели, които да показват пътя към винените изби, след като виненият туризъм е признак като нематериално културно наследство на България:

"Това трябва да стане сега през 2024 година и се надяваме за нашия регион да е от голяма помощ, защото сме разпръснати, покриваме голяма част и ще е добре тези знаци да водят до избите ни... "

Регионът на Западната и Централна Дунавска равнина разполага с чудесни условия за лозарство и винарство, но съществуващият потенциал не е достатъчно добре развит, а усилията на местните винари да популяризират това богатство не са достатъчно подкрепени, включително от държавата, отбеляза Еми Маринова:

"Не случайно в Плевен е бил създаден първият институт по лозарство и винарство на Балканите през 1902 и петия в света. Потенциалът е там, за съжаление регионът не е дотам известен в България и в чужбина и няма много инициативи, за да се популяризира. Затова избите сами направихме тази карта, затова и организираме тези отврени врати. Искаме да поканим хората за видят колко е прекрасно при нас, как правим виното, какви сортове предлагаме... Искаме да популяризираме региона и да разкажем какъв му е потенциала. За момента нямаме много подкрепа... А вината ни са интересни, работим с общо 36 сорта в региона, 13 са български, потенциалът е огромен. Трябва ни повече реклама. Важно е да се посети една изба, така виното се свързва с преживяване..." 

През април тази година в България ще се организира международна конференция за винен туризъм, като организаторите на форума вече са посетили изби от винената карта на Западна и Централна дунавска равнина и са обещали да доведат допълнително туроператори и журналисти в този регион. Никак не е било лесно, обаче да се стигне до това посещение, разказа Еми Маринова:

"Дойдоха и бяха много впечатлени от това, което видяха... Те не знаеха кои сме, не бяха чували за нас, не можеха да си представят колко богат и красив регион сме. Има още работа, но туризма се развива, тази конференция ще помогне да се чуе за България като винена дестинация. Надяваме се и ние от Дунавската равнина, че няма да сме забравени. Има много неща, които да се посетят- и културни, и природни забележителности. Много се надяваме да се чува все повече за нас, за да видят хората какво предлагаме... "

За всички събития, които организират избите от региона, можете да се информирате от интернет страницата на Винената карта на Западна и Централна Дунавска равнина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55