Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Моравица продължава традицията на духовата музика

Снимка: БГНЕС

Народно читалище "Светлина 1926" в село Моравица организира школа за желаещи да свирят на духови музикални инструменти. Целта е да бъдат привлечени  хора от всички възрасти, които имат музикални дарби и талант, включително и деца. Няма ограничения във възрастта. Уроците ще бъдат провеждани от професионалисти - музикантите Павел Бошняков и Венцислав Гоцев. За това как се заражда идеята разказва Павел Бошняков, който в момента работи в Градския духов оркестър във Враца, където свири на саксофон и е родом от мездренското село:

"Идеята е на кмета на село Моравица Росен Ценов... Ако има желаещи деца - да станат музиканти... Въодушевен съм от идеята, поканих и мой колега, ще преподава баритон и тромпет... Вече няма музиканти, младите не обръщат внимание, защото няма кой да им покаже... Идеята ни е да покажем на децата инструментите и да ги заинтригуваме как се възпроизвежда музиката с даден инструмент и да ги обучаваме с ноти, да направим духов оркестър и да ги водим по участия. Ние сме оптимисти и много сме го взели присърце. Към момента имаме три дечица... Не е нужно да имат инструмент... Ще свирят с нашите инструменти и ако детето има желание, тогава ще може и да му закупят ..."

Към момента има няколко деца от селото, които имат желание да свирят, но могат да идват желаещи да се учат и от Мездра, Враца, селата, Брусен, Ребърково, Горна Кремена и Долна Кремена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

Ученичка от Враца създаде новото лого на парк "Леденика"

Зорница Каменова е възпитаник на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" със специалност " Графичен дизайн".  Тази година тя завърши 12-ти клас. Нейна е заслугата Развлекателен парк "Леденика" да има ново лого.    Зори споделя, че рисуването е нейна страст и хоби още от детската градина:  "Посещавала съм кръжоци и извънкласни дейност,..

публикувано на 31.05.24 в 15:56