Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсите за красота - преди и сега

Колаж: Радио ВИДИН
Снимка: архив



Наскоро се навършиха 95 години от провеждането на първия конкурс "Мис България". Всичко започва през 1929 година, когато за пръв път се провежда национален конкурс за най-хубава българка. Люба Йоцова от Враца става първата най-красива жена в страната. Според журито, защото има "стройна фигура, красива глава и изразителни очи". 

Съгласно регламента, в конкурсите едно време са можели да участват само госпожици между 16 и 25 години, български поданички. За ученички конкурсът е бил забранен. Всяка кандидатка е трябвало да изпрати в редакцията на площад "Славейков" биографични данни и три снимки: анфас, профил и цяла фигура. Снимките е трябвало да са без ретуш, а облеклото - обикновено. 

Така, годишнината от провеждането на първия в страната конкурс за красота беше повод да се замислим върху това, как са се променили изискванията към участничките в конкурсите за красота през годините, имайки предвид това, че стандартите за красота се промениха рязко. Знаем, че развитието на козметичната хирургия с течение на времето, шаблоните за красота се промениха много, но интересът към състезанието не избледнява. 

Пример за това е "Мис България 2009", Антония Петрова - тя е първата коронована красавица, която противоречи на установените през годините критерии за красота. Изборът на 24-годишната перничанка тогава взриви общественото мнение поради две причини - тя беше първата носителка на титлата с хирургични корекции по себе си и не беше избрана от жури, а със зрителски вот.

Тя беше първата, която даде началото на това, а след нея се появиха още и още. Въпросът тук е по-скоро защо на конкурс за красота се допускат кандидатки, които имат силикон, филъри, и игра със скалпел - защото това се оказват основните съставки на красотата днес. Без следа от естествените черти, заложени от природата, повечето жени изглеждат като направени по калъп: голям силиконов бюст, огромни хиалуронови устни и дълги изкуствени коси, дори татуировки.

Според Ивайло Йосифов, мениджър на модна агенция "Х MODEL GROOP", думата "естествена" започва да изчезва от българския речник и от живота ни.

"Все по-често тази дума е заменяна от "изкуствен", "интелект", "красота", но всичко започва да става много изкуствено. На мен ми липсва естественото излъчване на хората като цяло. Роботизирахме се и това се отразява на целия ни живот... Ами, от Антония Петрова тръгнаха сякаш нещата, такива наблюдения имам, но както вече казах, то и животът тръгна на подобрения. Конкурсите за красота по-скоро приличат на някакво съревнование - на козметици, гримьори, а не точно на участничките. Даже, не знам защо, но все по-често се замислям, че бих искал да видя един национален конкурс, че дори и регионален, защо не, но за естествена красота. То сигурно никой няма да дойде и да участва, има и такъв момент, но някак ми се иска да се върнем малко назад във времето..."

Съществуват конкурси за момичета с корекции, в които се избира коя участничка има по-добри данни след пластична интервенция. Редно ли е обаче да се смесват двата типа конкурси, това обясни още Ивайло Йосифов:

"Тези конкурси, които ние правим от веригата "Мис България", градските, които са във всички градове,трябваше да има някакво разграничаване. Едните да си останат за естествените момичета, неподправената красота, за която говорим от дълги години, излъчването, присъствието, добрите пропорции, хармоничното тяло. А пък тези конкурси, които са за модели с корекции да си бъдат за модели с корекции. Просто много се обърка всичко и някъде се изгубихме в цялата тази работа. Докато градихме свят без граници, изгубихме някак идентичността си. Просто се изгубихме."

Ивайло Йосифов засегна също и въпроса с националните черти, които носим, като изтъкна, че с годините изчезва и националният привкус, който носят конкурсите за красота. Пример за това е последната носителка на титлата "Мис България" за миналата година - Елизабет Кравец, която е с българо-украински произход. Името на модела нашумява малко преди конкурса "Мис България", след като тя печели "Мис Варна". След коронацията ѝ последваха и противоречиви коментари относно това, че титлата не е връчена на варненка, а на момиче с украински корени.

Към днешните изисквания се добавя още едно нещо, обясни още Ивайло Йосифов:

"Момичето, което избираме, трябва да припознае някакви каузи за свои и стигаме пак до прословутия израз "Красотата ще спаси света". Не знам как точно ще го спаси, но винаги един красив модел може да спомогне за популяризиране на дадена кауза. Хубаво е, когато при нас идват момичета, които наистина вече са работили в тази насока, имат идеи, имат каузи, с които спечелването на една титла им дава поле на изява за да популяризират нещата, за които се борят. Това е хубаво. Трябва да имаме позиция."
По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38