Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозаечна икона краси входа на старинния храм във Върбово

Иконата е изработена и дарена от д-р Петкана Поломска

7
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Старинната църква "Св. Йоан Кръстител" в село Върбово в община Чупрене вече има мозаечна икона на входа. Иконата изобразява Св. Йоан Кръстител и е изработена и дарена от стоматолога д-р Петкана Поломска.  Църквата във Върбово е считана за най- старата в област Видин и е с изключително интересна иконопис. 

През септември миналата година на една от срещите на хората от Върбово, които сдружение "Ботев Върбово" организира, д-р Поломска предлага да изработи от мозайка иконата, която трябва да е над вратата на църквата.  Преди това е имало литографско изображение на светеца, което от годините е силно увредено. Само 6 месеца по-късно иконата от мозайка е готова и монтирана на мястото. 

Изработването на мозайки е хоби на д- р Поломска, но това е първата икона която тя прави. 

"Използвала съм само естествените цветове на камъните", сподели тя:

"Всички от сдружението знаят, че се занимавам с мозайка. На септемврийската среща сатана дума, че може да се изработи. Постарах се да пресъздам същото, което е било на старото изображение. Разликата е в това, че аз работех само с естествен камък, тъй като църквата е много стара. Тук беше трудното, защото да се пресъздаде всичко цветово само с естествен камък, е трудно. Аз се занимавам доста време с мозайка, чисто любителски и общо взето всички каменари от Видин до Благоевград са ми приятели. Имам една доста сериозна сбирка като цветове. Лицето е от веронски камък от Верона, мрамор. Дрехите и крилете са също от веронски камък. Съобразила съм се се да има повече автентика. Надявам се да съм успяла и благодаря за доверието на хората от Върбово."

Във Върбово се радват, че на големия християнски празник Великден, когато в селото ще има повече хора, ще могат да видят и иконата на входа. Предстои  да бъде почистен районът около храма, каза кметският наместник Румен Стоянов

"Лично желание изяви. Д-р Поломска е известна, че прави красиви мозайки. Получи се много красиво. Предстои почистване около църквата защото очакваме Великден. Винаги има свещи вътре и в кметството, и ключове има при мен и при човек, който  е до църквата. Който желае може да я посети."

Специално за Радио ВИДИН, отец Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия сподели, че подобни икони на входа не са прецедент в църквите, но е хубаво, че е използвана мозаечна техника, която е от естествен камък. Предстои на Великден да бъде осветена иконата пред жителите и гостите на китното село Върбово. 

Храмът е типичен представител на църковното строителство по българските земи от XV-XVII в. Външният му вид е доста безличен - схлупен и полувкопан. Строен е така, че да бъде мъчно забележим за погледа на турците, но за сметка на това е постигнато едно остроумно вътрешно пространствено въздействие, далеч по-добро от външното.

По план църквата представлява здрава каменна сграда, еднокорабна, с голяма полукръгла апсида, с два прозореца на южната стена и с вход от запад. Размерите на постройката са: дължина - 7,50 м; широчина - 5,90 м; дебелина на стените - 0,90 м. Полуцилиндричният свод е покрит отвън с каменни плочи. Вътрешното пространство се пресича с дебели дървени обтегачи, поставени доста ниско. В олтарното пространство, на източната стена, са традиционните ниши за протезис и диаконикон, а на северната стена - умивалнята. Към средновековната църква по-късно е била добавена паянтова нартика от запад, но днес тя не съществува.

Цялата вътрешност на църквата е изписана със стенописи. Днес в по-голямата си част са добре запазени, като изключение правят тези на свода, които са с малки поражения, появили се на тавана от протекли води. Живописната украса на храма е една от редките творби от средата на XVII в., особено ценна по художественото си и техническо изпълнение.

По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18