Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Работници протестираха в Кула заради неизплатени заплати. Проблемите с изплащането на заплатите са започнали още през 2023 година.

15 март (петък) и 16 март (събота) бяха обявени от правителството за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.  В катедралния храм "Св. Димитър" във Видин вярващи се помолиха за упокой на душата му.

Ако мандатът не е изпълнен в понеделник, ще последват нови парламентарни избори. Това каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който категорично отрече възможността за допълнителни разговори след 18 март. Той отказа да коментира преговорите, защото не участва в тях. Бившият премиер обвини партньорите от ПП-ДБ, че изтича информация за хода на преговорите за кабинет начело с Мария Габриел, въпреки договореностите това да не се случва до приключването на консултациите.

Десетки километри кабели са изрязани и премахнати от въздушната разпределителна мрежа на Монтана при кампанията за почистването й. Преди две седмици общината стартира акция за подреждане на разпределителната кабелна мрежа в града.

Започва цялостно озеленяване на жилищните квартали на Враца. Всяка година в жилищните квартали на Враца ще бъдат засаждани по 1 000 нови дървета. 

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени. Това предвиждат нормативни промени, гласувани от правителството в оставка. 

От днес влиза в сила правилото, че заразените Covid-19 се самоизолират за период до 14 дни по преценка на лекуващия лекар. Контактните им хора ще се поставят под медицинско наблюдение за срок от 10 дни. 

Започна изплащането на втората половина от отпуснатите еднократни помощи за ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Сумата от 150 лева ще бъде изплатена по касов или безкасов път, в зависимост от изразеното в заявлението желание на родителя. Не е необходимо повторно подаване на документи. 

Осигурени са средства за асфалтиране на улиците в квартал "Бистрец" във Враца. Средствата са от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Подобряване на корабоплаването по река Дунав бе основната тема на провелото се обществено обсъждане в Лом. То е по проект за подобряване на условията за навигация в общия българо-румънски участък на реката.

Отменя се Благотворителеният концерт в помощ в помощ на Цветанка Иванова от Капитановци. Поводът за това е кончината на българският паатриарх Неофит и двата дни на траур, днес и утре. Концертът за Цветанка ще се проведе в неделя и цели събиране на средства за трансплантация на бъбрек, която ще се извърши в Турция.

Заради обявените два дни на национален траур концертът на братя Владигерови във Видин, планиран за днес от 18:30, се отлага за 17-ти март (неделя) от 18:30. Мястото на събитието е Културен център " Жул Паскин".

С нови манекени е оборудван Етнографският музей в Берковица. На тях са показани автентични градски облекла, които са били носени преди век, а сега са част от музейната експозиция.

Кметството и читалището в Долна Кремена вече са готови за предстоящите два празника. На 17 март – Сирни заговезни от 18.00 часа на площада ще бъде запален вече традиционният огън. 


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честито Възкресение Христово!

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха) Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Дариха храни за Великден на социално слаби от Враца и Монтана

Сдружението "Благотворни приятели" от Враца и Монтана реализира поредна си дарителска акция. В навечерието на Великден бяха зарадвани десет социално слаби семейства от пет населени места в общината и град Враца, както и 35 възрастни хора от дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Пакетите за семействата във врачанско съдържат..

публикувано на 04.05.24 в 13:08

Изгоря къща от незагасена цигара

Хвърлена незагасена цигара на килим на пода на стая, от пиян мъж, доведе до пожар в къща в село Игнатово. Въпреки намесата на огнеборци от Лом къщата е изгоряла напълно. Сигналът за пожар в къща във вълчедръмското село Игнатово е подаден на телефон 112 малко преди 22 часа на 2 май. Веднага на място пристигнал екип с пожарникари от Лом, които..

публикувано на 04.05.24 в 12:15

Великденски пакети получиха възрастни хора от община Бойница

70 възрастни хора с ниски доходи бяха подпомогнати за Великден в община Бойница. Преди Възкресение Христово общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов и доброволци от сдружение "Северозапазване" занесоха дарението. "В навечерието на Великден като част от нашата кауза за обръщане на внимание на хората с ниски доходи и..

публикувано на 04.05.24 в 11:51

Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца за празниците

Във Враца осигуряват допълнителни курсове на градския транспорт по време на Великденските празници, съобщиха от местната управа. Идеята на местната власт е да даде възможност на повече хора да отдадат почит на своите близки, които вече не са сред тях.  Във връзка с множество запитвания към "Тролейбусен транспорт", Община Враца уведомява жителите и..

публикувано на 04.05.24 в 09:20