Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Роман два пъти е носител на орден "Св. св. Кирил и Методий"

2
Снимка: Петко Котларски

На 1 януари 1897 г. в Роман е осъществено първото театрално представление. Представени са драмата "Богдан войвода" и комедията "Чорбаджи Михалаки". През 1907 г. се полагат основите на читалището. В летописната му книга, започната на 26 декември 1927 г. и съхранена от предшествениците до днес, е записано: “Стремежът на човека към съвършенство е родил културно-просветните сдружения. Колкото по-будни, по-живи творци има в това сдружение, толкова по-силен е неговият пулс. И в 1907 г. при съвсем неблагоприятни условия Димитър Андреев – учител в село Роман успява да събере около 20 души селяни и ги увещава да положат основите на читалището ни с име "Христо Ботев" – името на свръхчовека на нашето племе.”

 

В навечерието на Балканската война читалището прекратява дейността си. Архивът, сцената и декорите са унищожени. Читалищната дейност е възстановена през 1914 г. от учители в откритата през същата година прогимназия. Дейността му е по-активна, по-голям брой са и неговите членове, но участието ни в Първата световна война води до прекратяване на читалищната дейност, която е възстановена едва на 26 декември 1927 г.  На 21 октомври 1928 г. членовете на театралната трупа полагат основите на фонд за набиране на средства за построяване на театрален салон в Роман с парите, събрани от техни представления.


През 1935 г. читалището се премества в училището, където се пригажда помещение за театрален салон.


На 27 октомври 1963 г. в центъра е открита новата красива и удобна двуетажна сграда на читалището, с обща застроена площ от 900 кв.м, изградена изключително с доброволния труд на романските граждани. През различни периоди към читалището са съществували: Естрадно-сатиричен състав , Мъжка вокална група, Битов женски хор, Битова група на детските учителки , Детска група "Знаме на мира” , Детска музикална школа по пиано и акордеон , Група за политически песни , Група за руски песни, Школа по спортни танци, Краеведческа група, а от 2000 г. към читалището работи и Литературен клуб. 


През последните години в съответствие с новите потребности на гражданите се създадоха и работят много успешно Школа по спортни танци, Школа за изучаване на английски език, Музикална школа, Група за краеведчески проучвания. Читалището издава свой бюлетин "Читалищен живот” с редактор Маргарита Станева три пъти годишно. Този бюлетин е поле за изява и на членовете на клуб "Млад журналист”.


Читалището е обявено за образцово и е два пъти носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" – през 1963 и 1977 г.


Днес то разполага с добре уредена библиотека с 20 хиляди тома литература, постоянен интернет достъп за читателите и редица други информационни услуги.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15