Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мизия искат решение на проблема с транзитния трафик

Снимка: Радио ВИДИН

Община Мизия търси решение на проблема с тежкотоварния трафик, преминаващ през града. Три републикански шосета пресичат населеното място, като основният път води към ферибот Оряхово. Транзитният трафик причинява проблеми на пътната настилка в града, създават се и възможности за инциденти, обясни за Радио ВИДИН заместник-кметът на община Мизия Стефан Каменовски:

"... Основният път това е II-15, той свързва ферибот Оряхово, той пресича територията на Мизия буквално през средата и натовареният трафик в продължение на много години създава проблеми основно с пътната настилка в града. От друга страна се получават едни конфликтни ситуации... Тъй като всичките улици, които се пресичат с него един вид са конфликтна точка и възможност за случване на ПТП-та. Другият път, II-11, който също минава през Мизия, той минава основно да го кажа за нашия район за Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Вадин и натам. Третият път минава през Софрониево, III-15 03, който свързва Крушовица, Софрониево, Козлодуй. На II-11 за миналата година има два инцидента на едно кръстовище, което според нас не е добре сигнализирано, поставили сме многократно въпроса..."

За намиране на решение на проблемите са проведени срещи с министъра на регионалното развитие и ръководството на пътната агенция, коментира Стефан Каменовски:

"... Там аз поставих тези проблеми за обсъждане, на срещата беше и председателят на Управителния съвет на АПИ и директно министърът искаше да се предприемат спешни мерки и да се направи контролна втора среща, на която да се отчете какво е извършено... По този повод беше проведена среща, на която Община Мизия беше домакин... През това време на II-15 бяха тампонирани дупките по основното трасе, което преминава през Мизия... На срещата беше разяснено, че предстои основен ремонт на пътя Враца - Оряхово, това е II-15, който е в процес на проектиране и се очаква до края на годината да започне самият ремонт на отсечката..."

Общинското ръководство има инвестиционни намерения да изгради индустриална зона на територията на бившия комбинат за целулоза и хартия. В тази връзка, а и за да се изкара транзитният трафик от града заместник-кметът Стефан Каменовски допълни, че се търси възможност за създаване на обходен път на Мизия:

"... Във връзка с предстоящото изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" и нашата близост до АЕЦ "Козлодуй" ни дава надеждата, че ще можем да реализираме такъв проект. Затова искаме да бъде подобрено състоянието на II-11 път и да бъде изградено тази връзка с този ведомствен път, който е бил към КЦК Мизия. Това нещо го свързваме и с другия въпрос, който поставихме изграждане на обходен път на града... Това са някъде около 6, 7 км, този участък... Работим допълнително за това наше предложение, подготвяме допълнителни материали и ще отидем с това предложение. Имаме обещанието от г-н Ясен Йорданов от АПИ за пълно съдействие..." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00