Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към мечтата да бъдеш журналист

Снимка: Личен архив


Изкуственият интелект може да помогне на журналиста, но не и да го измести. В това е убедена студентката по журналистика Гергана Кентака, която още в ранна възраст избира бъдещата си професия и оттогава неизменно следва пътя към нея. 

Гергана е родена в Атина, Гърция, израства във Видин - родния град на майка ѝ, в момента живее и учи в Кьолн, Германия. Рано открива красотата на музиката и известно време пее в хор. Запазва афинитета си към музикалното изкуство и след това дори мечтае да завърши музикална журналистика. Именно това било желанието ѝ, когато кандидатства в университета, но се оказало, че тази специалност в момента не се предлага. Другата ѝ страст е спортът. Занимавала се е със спортни танци и бадминтон, в момента тренира таeкуондо. Затова се насочва към спортна журналистика. 

Докато мечтае да стане журналист и да прави интервюта с известни личности, Гергана си дава сметка, че владеенето на чужди езици е предимство в професията. Говори български, гръцки, немски, английски и руски език. Изучавала е латински, а в момента учи корейски. 

"Сметнах че с много езици, с които боравя, ще имам предимство, или по-скоро ще ме улесняват в извличането на достоверна информация, тъй като мога да я сравня с много различни източници и ще ми е и по-лесно да открия пропуските и премълчаните неща." 

Снимка: Личен архив
Няколко месеца студентката по журналистика практикува в известното пънк и рок списание "Oх", където работи като помощник-редактор. 

"За бъдещия ми семестър, който ми беше планиран от университета, задължителна практика, трябваше да кандидатствам за работа. За целта си подадох документите на много места. Получих отговор от всички, но за съжаление местата, които бяха за телевизията, бяха за друг период от време и ми се наложи заради изискванията на университета да им откажа. Това ме доведе до решението да избера списанието "Oх" с цел да добия опит и да специализирам в насока музика, от която най-много се интересувам."

Традиционните медии в Германия запазват позициите си, въпреки предизвикателствата на навлизащите модерни технологии, казва бъдещата журналистка. 

"В Германия се говори, че традиционните вестници и списания отиват към изчезване, поради нарастването на дигитализацията. Но въпреки че това се говори от няколко години, то остава релативно константно. Проучванията показват, че немците все още имат интерес към тях и няма прекалено висок спад, какъвто е бил очакван. Сравнението се отнасяше и за ЕС, в който Германия пак е една от държавите, които ценят печата. Опасението обаче, че с напредването на технологиите все повече и повече ще изчезват тези медии остава. Особено сега чрез въвеждането на AI и на продължителното нарастване на социалните мрежи, тук много телевизионни канали са се ориентирали към платформата Инстаграм, за да информират достъпно младото поколение. Също така е нараснало и желанието към подкаст."

На този етап изкуственият интелект не представлява реална заплаха за журналистическата професия и Гергана не се притеснява от бурното навлизане на AI. Смята, че технологиите могат да бъдат само в помощ на журналиста.   

"Но въпреки бъдещото развитие, той не може да замести човека. Най-достоверната информация все още може да бъде създавана само от него и предавана. Зад една програма или AI винаги ще стои човек, който да я контролира и програмира, за да изпълнява дадени команди. Освен това имахме тази тема като учебен предмет в университета. Тази тема и тази технология може да бъде, разбира се, и сега използвана, за да помага на журналистите и да ги улеснява, но никога няма да може да ги замести, ако говорим за правилното предаване на информация. Имахме сравнение как едно AI може да генерира и публикува текст, но този текст винаги е, да го кажа така, сух. Човек винаги разбира, че не е написан от човек. Затова изкуственият интелект се ползва най-вече в спортната журналистика за автоматичното писане на кратки текстове, които да съобщават монотонно и на секундата резултата от един мач, преди въобще изобщо журналистът да напише статията и наблюденията си."

Гергана Кентака следи работата и на медиите в България. Признава, че наблюдава някои явления, които не ѝ допадат.

"Като се прибирам в България, виждам много често, че хората, като им споделиш, че си журналист, те гледат по особен начин, отколкото в Германия. Все едно очакват да им говориш неща, които не са такива, за каквито биват представяни. Не знам защо се получава така, но това ме натъжава, защото работата на журналиста е да се опита, колкото е възможно по-обективно да покаже на народа двете или повечето страни и мнения към темата и да ги остави според тяхното разсъждение да си създадат адекватно мнение. Честно казано в някои предавания виждам някой път грешки на журналисти, може би затова някои хора реагират така."

В момента Гергана Кентака е шести семестър в университета. През януари догодина ѝ предстои да се дипломира. Планира и специализация в Китай, Корея или Япония. Категорична е, че ще продължи да следва мечтата си - да стане журналист и да интервюира изявени представители на културата и спорта, като не забравя важните принципи в журналистиката - обективност и достоверност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00