Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 април 2024 година

Снимка: Любо Андреев

Наградиха деца от Монтана, участвали в конкурс за рисунки по повод Международният ден на ромите. Децата рисуваха по сюжетите на три различни ромски приказки от сборника на  Йосиф Нунев. Учители в детските градини и начален етап на образованието им зачетоха приказките, а децата претвориха чутото на лист хартия, припомни председателят на Общински съвет - Монтана инж. Иво Иванов.

Комисиите към Общински съвет - Видин заседаваха днес. Сред обсъдените въпроси са създаване на нови и промяна на действащи наредби, разпореждане с общинска собственост, узаконяване на имоти в квартал "Нов път". По-голяма част от разгледаните предложения се очаква да бъдат включени в дневния ред на предстоящото редовно заседание на местния парламент.  Заседанието ще е на 15 април от 9 ч. Предвижда се дневният ред да включва гласуването на 33 точки. 

Кабинетът "Главчев" ще положи клетва утре на извънредно заседание на Народното събрание. На 5 април номинираният за служебен премиер Димитър Главчев оповести на среща с държавния глава Румен Радев и парламентарно представените сили имената на служебните министри. Президентът вече съобщи, че ще издаде укази за назначаването на служебното правителство и насрочване на избори "2 в 1" във вторник.

Община Видин има план за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход до 2050 година. В разработването на докуменните ключов участник е клъстер "Зелена синергия" от Пловдив. Извършено е наблюдение на сгради във Видин, в които са въведени различни мерки за трансформиране на града в енергийно положителен. 

Общинската избирателна комисия отказа да прекрати предсрочно правомощията на кмета на Вълчедръм Иван Барзин. Извънредното заседание се проведе в събота по повод решение на Комисията за конфликт на интереси. Решението на ОИК - Вълчедръм подлежи на оспорване пред административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението на 6 април.

Смениха директора на Областно пътно управление Враца. От около месец начело на ведомството е инж. Ирена Димитрова. Тя смени на поста дългогодишния директор инж. Веселин Николов.

Онлайн анкета във връзка с приемането на еврото в България създаде платформа "Ние, потребителите".  Тя засяга специфични въпроси относно обявяването на цените в периода на двойното им обозначаване. Онлайн анкетата приканва гражданите да споделят мнение относно три основни въпроса. 

Висока безработица от два пъти над средното равнище за страната и липса на достатъчно кадри за производството - това характеризира пазара на труда в област Враца през първите месеци на настоящата година. 

Областите Видин и Монтана са с най-високи равнища на безработица през месец февруари, сочат данните на Агенцията по заетостта. Средният процент на хората без работа е 5,8. Анализът на Агенцията по заетостта за втория месец на настоящата година показва, че новорегистрираните безработни наброяват малко над 19 900, като намаляват с 25% спрямо януари, но спрямо година по-рано се увеличават с 9,4%.  5% са хората с намалена работоспособност. Близо 12 000 са били освободени от частния сектор. Продължително безработните през февруари са 35 900. Числеността им се увеличава с 1% на месечна база и с 10 % на годишна. Повече от половината продължително безработни са над 50-годишни, с основно и по-ниско образование и без квалификация.

От днес- 8 април започна пролетното почистване на град Видин. То ще се извърши по график. Пролетното почистване ще продължи до края на април. От Община Видин призовават жителите също да се включат активно в инициативата.

Започна пролетно почистване на Мездра. Дейностите се извършват от началото на месец април от Общинско предприятие "Чистота". Тази седмица ще бъде извършено ежегодното третиране на обществените територии против кърлежи и други вредни насекоми

Изплащането на пенсиите за април чрез пощенските станции започва и ще завърши на 22 април, информират от Националния осигулителен институт. Обезщетенията за безработица през този месец ще бъдат изплатени на 15 април (понеделник). 

Районно управление на МВР в Роман възобновява дейността си, съобщават от полицията във Враца. Възстановяването на структурата е по идея и след разработен план от ръководството на Областната Дирекция на МВР във Враца, а от днес промяната е факт със заповед на министъра на МВР. За осигуряване на обществения ред в Роман и 12 села  в състава на общината ще се грижат 33-ма полицейски служители.

За осма година вратите на Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца ще останат отворени и след 18:00 ч. Това ще се случи навръх Световния ден на книгата и авторското право - 23 април (вторник), когато започва и "Нощ в библиотеката" 2024. 

В село Косово, община Брегово, търсят възможности за възстановяване на сградата на местното училище. Тя е общинска собственост. Към училището има и голям физкултурен салон. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки до 8 май във връзка с предстоящите официални празници през началото на месец май. Проверките ще бъдат съсредоточени върху обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, както и пазари и борси.

Децата ще могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието. 

"Панорама на висшето образование" организират във Видин. Предмет на дейността на инициативата са кариерното ориентиране и консултиране. Събитието е насрочено за 9 април в културен център "Жул Паскин".

Читалище „Н.Й.Вапцаров - 1919” в село Игнатица, община Мездра приканва момичета от селото  да вземат  участие в обичая Лазаруване.

Ученици от Мездра спечелиха шест награди от конкурс за рисунки. 

На 8 април ромите по цял свят отдават почит на своите жертви през Втората световна война. Училища, ученици и образователни медиатори от мрежата на Център Амалипе ще отбелязват тази дата. Кампанията е наречена "Пробудените хора променят света", а събитията ще са до 12-ти април.  Документалният филм "Ром Кихот" ще бъде представен в училище "Христо Ботев" във видинското село Раковица. 

В Община Оряхово стартира раздаването на хранителни продукти по "Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027г. - Европейски социален фонд плюс“. Всички правоимащи лица ще помагат да получат продуктите си от 10.04.2024г. (сряда) на ул. "Коста Лулчев" №20 (сградата на Дирекция социално подпомагане) с работно време от 09.00ч. до 16.00ч. всеки работен ден, срещу представяне на документ за самоличност (лична карта).

По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честито Възкресение Христово!

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха) Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Дариха храни за Великден на социално слаби от Враца и Монтана

Сдружението "Благотворни приятели" от Враца и Монтана реализира поредна си дарителска акция. В навечерието на Великден бяха зарадвани десет социално слаби семейства от пет населени места в общината и град Враца, както и 35 възрастни хора от дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Пакетите за семействата във врачанско съдържат..

публикувано на 04.05.24 в 13:08

Изгоря къща от незагасена цигара

Хвърлена незагасена цигара на килим на пода на стая, от пиян мъж, доведе до пожар в къща в село Игнатово. Въпреки намесата на огнеборци от Лом къщата е изгоряла напълно. Сигналът за пожар в къща във вълчедръмското село Игнатово е подаден на телефон 112 малко преди 22 часа на 2 май. Веднага на място пристигнал екип с пожарникари от Лом, които..

публикувано на 04.05.24 в 12:15

Великденски пакети получиха възрастни хора от община Бойница

70 възрастни хора с ниски доходи бяха подпомогнати за Великден в община Бойница. Преди Възкресение Христово общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов и доброволци от сдружение "Северозапазване" занесоха дарението. "В навечерието на Великден като част от нашата кауза за обръщане на внимание на хората с ниски доходи и..

публикувано на 04.05.24 в 11:51

Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца за празниците

Във Враца осигуряват допълнителни курсове на градския транспорт по време на Великденските празници, съобщиха от местната управа. Идеята на местната власт е да даде възможност на повече хора да отдадат почит на своите близки, които вече не са сред тях.  Във връзка с множество запитвания към "Тролейбусен транспорт", Община Враца уведомява жителите и..

публикувано на 04.05.24 в 09:20