Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

Снимка: радио Видин




В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин хората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни. 

Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват, констатират поредната кражба, изпращат преписката в съда, там отпада и толкова. След това се продължава в същия затворен кръг. Оставени сме на произвола, без защита и сигурност, разказва 70- годишната Емилия Василева. Тя живее в селото от 25 години, някога е работила като началник склад за резервни части на "Автокомбинат" Видин:

"През оградата влезнаха и ми взеха колелото... Дойде полицай от Белоградчик ...Това се търси от полицай, аз не мога да ходя по къщите и да си търся колелото... Имаме бездомни кучета, а кучетата по дворовете ги тровят, пет кучета отровиха... Отровиха ми кучето и ме нападнаха мене, каза човекът, че ще ме убие и ще ме закопа, какво ви говори това? Такъв ми е животът... В това село има кражби, неоправия..."

Друга жена се оплака, че е принудена да живее в страх в бащиния си дом:

"Ние нямаме никакво спокойствие, краде се, разбива се, все едно сме в Израел или в Украйна, всичко е пропаднало, става още по-лошо... Сутрин само се броим да видим колко сме останали... В Тополовец има къщи пустеещи и има прозорци ограда, а тук веднага се изнася всичко... Изнесоха ми месо, кокошките, градината ми обраха, ходят си цяла нощ из двора ми, няма никакво подобрение..."

Кметският наместник Георги Дончев знае за случващото се, но е безсилен: 

"Битовата престъпност не може да се изкорени, полицията идва и от Ружинци, и от Белоградчик, те го хванат и понеже се води "маломерно" до 200 лв , прокурорът го пусне и престъпникът е още по-нагъл... Трябва да има прилагане на закона... Страхът се е насадил постоянно."


Изпратихме въпроси до ОД на МВР Видин, за да разберем каква е възможността полицията да създаде ред и спокойствие за местните жители на село Динково. 
От полицията отговориха: 

"От началото на 2024 г. в РУ-Белоградчик са заведени три полицейски преписки по сигнали от с. Динково. Две от тях са за отправени обиди, като авторите на деянията са били установени и предупредени по чл.65 от ЗМВР. На 2 април е заведена една преписка за кражба на велосипед от частен двор. При посещение на сигнала от тъжителката са били снети необходимите сведения. Работата по разследването на посегателството продължава, а резултатът - в едномесечен срок, ще бъде докладван на компетентната прокуратура.
Един полицейски инспектор обслужва 10 села, в т.ч. и с. Динково, на територията на община Ружинци. От две седмици към района е пренасочен и един младши полицейски инспектор. Селото регулярно се посещава от началника на РУ-Белоградчик, за 24 април (сряда) отново е планирана среща с местните жители.
Като малко (с не повече от 50 жители) и отдалечено населено място (най-източната точка на област Видин, на границата с област Монтана), Динково периодично е включвано в графика на мобилните групи на ОДМВР-Видин за посещение в малките и отдалечени населени места на региона. Динково попада и в териториалния обхват на провежданите специализирани полицейски операции с участието на екипи на жандармерията с цел противодействие на конвенционалната престъпност.
На 17 април (сряда) в Ружинци бе проведена среща на ръководството на ОДМВР-Видин и РУ-Белоградчик с общинския кмет, представители на местната власт и институциите в общината по въпросите на местната сигурност. По време на работния формат, пред служителите на МВР не са били поставяни проблемни или нерешени въпроси, свързани с престъпността и обществения ред в селата на община Ружинци, включително и Динково.
Ръководствата на ОДМВР-Видин и РУ-Белоградчик са в постоянна комуникация с общинския кмет и кметските наместници. За цялата област Видин е в ход прилагането на комплексни - оперативни, превантивни и охранителни мероприятия, за осигуряване на добър обществен ред, противодействие и своевременно разкриване на престъпни посегателства. Планирането на полицейските действия е съобразено с текущите анализи на оперативната обстановка в региона."

Повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00