Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 май 2024 година

Снимка: Радио Видин

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта.


Агенция "Пътна инфраструктура" не е изграждала буферния паркинг преди Дунав мост и не отговаря за управлението му. Той се управлява и стопанисва от дружеството „Дунав мост Видин - Калафат“ АД и е част от прилежащата му инфраструктура.  Агенцията и Областно пътно управление – Видин не са предоставяли становище за организацията на движение в района на паркинга. Достъпът до съоръжението се организира от дружеството „Дунав мост Видин - Калафат“ АД и фирма „Данубия логистик Видин“ ЕООД. Това отговориха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" на изпратени въпроси от Радио ВИДИН във връзка с новоизградения буферен паркинг.

Решение за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за изграждането на обход на град Оряхово, взе Министерски съвет на свое заседание днес, съобщават от правителствената пресслужба. Обходът е част от проекта за второкласния път  Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци, община Оряхово, област Враца. 

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който кандидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес, посочват от пресслужбата на Община Видин. 


Централната избирателна комисия създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията. 

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика. Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. 

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който кандидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес, посочват от пресслужбата на Община Видин. 

Новопостроената сграда на младежкия център в Монтана бе открита с празничен водосвет .Сградата е със застроената площ е 1400 кв. 

Във връзка с отбелязването на Ден за борба с хипертонията, местната администрация и БЧК - Враца организират изнесена приемна за измерване на кръвното налягане и консултиране. Шатрата ще бъде разположена до парка на ул. “Полковник Лукашов”. Прегледите ще се извършват днес от 15:00 до 18:00 часа и на 23 май от  09:00 до 12:00 часа.

Изпращането на абитуриентите в община Лом започва от днес- 22 май. Зрелостниците от Професионалната гимназия по селско стопанство "Дунавска земя" - село Ковачица, първи ще преминат по централните улици на града. 

Две годишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година. 

Създадена е временна организация в синята зона на паркинга до читалище "Цвят" във Видин. Причината са започващите от днес абитуриентски балове. 

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

За две възстановки се подготвя Сдружение за съхранение на Национални традиции "БДИНЦИ" - Видин. Първото е на 29 май в Белоградчик по повод 174-та годишнина от въстанието от 1850 година, а втората е по време на събора Салаш-Ново корито. Възстановката в Белоградчик е на 29 май от 20 часа, като ще приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите въстаници.

За осма година в Бойчиновци ще се проведе фолклорен събор, събиращ самодейци и състави от целия Северозапад. Проявата се провежда в рамките на "Майските празници на културата" в града и в нея ще вземат участие близо 400 човека. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00