Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадови изделия за истинските ценители

| обновено на 04.06.24 в 14:14 | Интервю
4
Снимка: личен архив

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за тях начин - без никакви консерванти, изкуствени оцветители и нискокачествен шоколад. 
Така се заражда всичко, но след това тя започва да изработва шоколадови изделия, които да достигнат и до другите хора, извън нейното семейство, и ние сме ѝ адски благодарни за това нейно решение, защото днес можем да се насладим на тези уникални висококачествени продукти, направени с най-добрия шоколад, който се предлага на пазара в България. Уверявам ви, че това е точно така, защото още усещам вкуса и помня чувството след като опитах един от нейните шоколадови бонбони, който беше с бял шоколад и пълнеж от капучино. Няма такова удоволствие.
Срещнах моята събеседничка на една от проявите на платформата за събития Sтетика На Базар сме! В парка. Едва успях да я дръпна настрани, за да си поговорим, защото постоянно имаше клиенти на нейния щанд, там бяха и нейните деца и майка, която я замести за малко. 

Представям ви Калина Павлова от Видин, която е на 35 години и се занимава с направата на шоколадови изделия съвсем отскоро, но вече има ателие в столицата "Choco gems".



"Официално с ателие за занимавам професионално от едва 6-7 месеца... Никога не съм го превръщала преди в търговия. Просто си правех всякакви шоколадови изделия за децата, тъй като много избягвам консумацията на хидрогенирани мазнини, палмова мазнина и т.н., а е трудно да се намират вече такъв тип изделия и затова започнах да правя за тях изделия от качествен белгийски шоколад, всякакви шоколади... И знам, че поне това, което аз им давам като продукт, минало е през лично моите ръце, знам какво съдържа и съм сигурна, че е качествен."

Освен към детската аудитория, шоколадовите изделия на Калина са ориентирани и към възрастните. 


"Всъщност започна неориентирано към детската аудитория, но видях, че хората доста се интересуват от качествени продукти за децата си и затова отскоро всъщност направих и детска линия, имам в сайта отдел "Детски свят" и там има доста фигурки - с пълнеж, без пълнеж, които са изцяло за дечицата... Децата наблягат на фин млечен шоколад, по възможност. Големите, честно казано много е различно. Някои хора търсят по-екстравагантните, каквито аз също предлагам. Други си търсят традиционното, като че ли българинът като цяло не се е отпуснал още да пробва много нови неща, имам такива наблюдения. Аз не предлагам нещо много засукано и завъртяно. Но все пак имам някои бонбони с подправки, които наистина са прекрасни и който ги е опитал, дори хора със скептицизъм, са останали доволни."



Сред шоколадовите изделия на Калина може да срещнете такива с шафран, с тонка боб, канела, джинджифил, солен бонбон, както и бонбони със съдържание на алкохол.

"Аз използвам много висок клас алкохоли, само алкохол, нямам ароматизатори и мисля, че вкуса на ганаш с Коантро, ром - тези класическите, ако се добави и ядка, стават страхотни. Аз обичам много сладки неща като пралината, лешниковата паста или бадемова, но когато има контраст между бяла черупка на бонбона с нещо по-кисело вътре като малина или маракуя, или съответно плътен черен ганаш, според мен става много хубаво." 



Това беше историята за хобито на Калина, което се е превърнало в професия - изработването на шоколадови изделия от висококачествен белгийски и френски шоколад. Да ви кажа, още съм заредена от нея и страстта, която тя очевидно има към това, което прави. Освен страстта обаче, вие сами се убедихте и колко професионално подхожда към работата си. Зад нея освен страст и желание, има много знания, които, сигурна съм, тя трупа всеки ден и няма да спре да надгражда, защото тя е истински артист, който приготвя продукт, който си заслужава да пробвате, защото нейните шоколадови изкушения са истинско удоволствие за небцето и въобще за сетивата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Основно училище "Любен Каравелов" във Видин отбеляза своя празник

Основно училище "Любен Каравелов" във Видин отбеляза 190 години от рождението на своя патрон. Мероприятията започнаха рано сутринта с поднасяне на цветя и тържествена щафета, в която участваха ученици от 5-и клас. Заместник-директорът на училището, Галина Нетова , поздрави присъстващите и подчерта важността на патронния празник...

публикувано на 08.11.24 в 15:56

Ден на Западните покрайнини - тъжна част от историята на България

Днес, 8 ноември, отбелязваме Деня на Западните покрайнини. Отбелязва се от 1924 година по инициатива на Учредителния конгрес на бежанците от Западните покрайнини. Забранен е през 1952 година, а е възстановен през 1990 г. Това е годишнина от анексирането (1920 г.) на Западните покрайнини по силата на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.)...

публикувано на 08.11.24 в 14:05

"Змей Омайник" дебне за отмъщение

Отмъщението се сервирало студено, казват. Може би. Но не и когато огънят има за какво да отмъщава. Не и когато има да ти отмъщава един истински змей, потомък на Караогнян – страшилището на Балканите, и не на последно място когато има да отмъщава на самия Караогнян. Тогава отмъщението не може да чака и не може да е различно от огън до пълно..

публикувано на 08.11.24 в 14:00

Ученици събраха над 400 лева от благотворителна инициатива

Младежи от "Интеракт клуб" към доброволческата организация "Ротари Интернешънъл" във Видин събраха над 400 лева от благотворителна вечер на четенето. За идеята и каузите, за чието изпълнение ще помогнат, разказват Мартина Вергилова, Никол Николова и Алекс Александров от клуба. "Първата цел на нашето събитие - Вечерта на четенето, е да..

публикувано на 08.11.24 в 13:02

Ръчно изработени бижута с душа

Във Видин има изключително много артисти - хора, които влагат умението, дарбата и таланта си в различни произведения. В рубриката "Професия хоби" ви представяме една дама, която ръчно изработва бижута, влагайки в тях цялата си душа. Започва да се занимава с това хоби, без да го планува, просто ѝ идва отвътре. А понякога, когато искаш..

публикувано на 08.11.24 в 13:00

Книга съживява историята и традициите на село Зверино

Обликът на Зверино е представен в книгата „Пътища през Времето“ . Сборникът с краеведски изследвания за мездренското село е дело на Ивана Захариева — икономист по професия и родом от малкото населено място. Още от дете тя проявява интерес към начина на живот на хората, а краезнанието става нейна страст. Благодарение на своите родители успява да..

публикувано на 07.11.24 в 15:55

Илияна Кръстева: Намерих пътя си и съм щастлива, че имам с кого да го споделя

Видинската авторка Илияна Кръстева издава новата си стихосбирка, наречена „Дискордия“. В нея включва 100 творби, създавани през годините. Опитва се във всяко стихотворение да има основна идея, за да може читателят да осмисли написаното. В момента книгата е готова в електронен вариант, очаква се да излезе и в книжен вид. В началото на нашия..

публикувано на 07.11.24 в 15:00