Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа тази нощ. Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и разпространяването на данни от социологически проучвания за нагласите на избирателите. Забраната важи до 20.00 часа в неделя, когато на територията на страната гласуването ще приключи. 


Общо 254 избирателни секции са сформирани в област Видин. В 124 от тях ще се гласува с машина, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Видин Даниел Боянов. Около 2000 души ще бъдат ангажирани в секционните комисии в изборния ден. По 80 хиляди бюлетини са разпределени за двата вида избори - за Народно събрание и за Европейски парламент.


Районната избирателна комисия в 12 многомандатен избирателен район Монтана е готова за изборите 2 в 1 в неделя. Към 5% от членовете на секционните избирателни комисии (СИК) са били подменени, съобщи говорителят Петко Петков.


Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение машините за гласуване, предназначени за секциите в страната да напуснат склада и да бъдат транспортирани по места. Всички РИК получават адреса на електронната поща, на която трябва да изпращат своите уведомления за машините за гласуване, включително и тези за проблеми при гласуването с устройствата в деня на изборите.


Два пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще информира на интернет страницата си за активността, според оперативния ѝ план. Това сочи приетият оперативен план за организацията на работата в ЦИК в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 и приемането от районните избирателни комисии на изборните книжа и материали относно резултатите от изборите. Информацията за активността ще се докладва на заседание на ЦИК и след решение на Комисията ще се публикува на интернет страницата до 12:00 ч. до 17:00 ч.


Служебният кабинет осигурява необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.


От началото на месеца официално започна проектът на Община Борован за „Оборудване и обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж“. Договорът за съвместна дейност между местната управа и Фонд „Социална закрила“ вече е факт, съобщиха от администрацията на кмета Иван Костовски.


Митническите служители установиха опит за нелегален превоз на кутии цигари с български акцизен бандерол при проверка в района на ГКПП Дунав мост-Видин. На 4 юни митническите служители проверяват пътнически микробус в района на ГКПП Дунав мост – Видин. Автомобилът пътува за Германия и пренася акцизни стоки в рамките на допустимите от закона количества, а именно по четири стека цигари на човек с български акцизен бандерол. При извършената щателна проверка в митническия терминал се оказва, че в багажника на микробуса са поставени три туристически сака с общо 43 000 къса (2150 кутии) цигари с валиден български акцизен бандерол. За установеното нарушение на водача на превозното средство е съставен акт, а акцизните стоки са задържани. Установеното количество акцизни стоки е в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници", ГД „Гранична полиция", ГД „Борба с организираната престъпност" и Националната агенция по приходите, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници". 


10-годишно дете от Лом е диагностицирано с коклюш. Случаят е регистриран тази седмица. Това е осми случай на коклюш в област Монтана за тази година.10-годишното дете от Лом е с редовни имунизации. Насочено е за изследване от личния лекар. 


Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца. Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5 точки повече от миналата година, което е оценка "Много добър" 4.70. Резултатът от външното оценяване по български език и литература в 4. клас е 72.6 точки - с 2 точки повече от година по-рано, или като оценка - "Много добър" 4.90. По математиката резултатът е 70.5 точки - с 5 точки по-висок от година по-рано. Максималният брой точки на всички изпити е 100. До края на месеца предстои да се проведе външното оценяване по български език и математика в 7. и 10. клас. 


Свършиха местата в хотелите във Враца за почивните дни. Организацията на големия християнски фестивал „Мост на Небесата“, който се провежда днес и утре /7 и 8 юни/ в местността Божия мост край село Лиляче напълни до краен предел местата за спане.


Стартирана е процедура по придобиване правото на управление на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула, съобщи кметът Владимир Владимиров. Идеята е крепостта да се социализира и да стане по-популярна.


Центърът за обществена подкрепа в Берковица организира безплатна лятна академия за деца и младежи. Тя ще се провежда занимания всеки петък на седмицата,от 1 юли до 31 август, от 10:00 до 12:00 часа. 


Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад". Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания, а за първи път тази година в проявата ще бъде включено и състезание, свързано с професионалната реализация на участниците.


СУ "Иван Вазов"- Мездра спечели специална награда за принос към разработване на дигитално учебно съдържание - от издателство „Клет България”. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03