Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

| Интервю
3
Снимка: Зорница Василева



Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова, която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам сладкарница! След дълги години, прекарани в Италия, скоро се завърнах в родния си град Видин и се престраших да отворя "Захарният свят" (Mom's Sugarworld)! Със себе си донесох много опит и магията на италианските сладкиши, които се надявам да ви харесат." 
Оказа се, че много от вас вече познават Милена, но ми беше интересно да разбера дали е доволна от избора си да се завърне в родния Видин и върви ли бизнесът ѝ. 



Затова отидох в нейното сладко местенце - с влизането чух звънеца, който зазвъня от отварянето на вратата, а от кухнята се чуваха миксери и се усещаше във въздуха как там тече упорита работа - неуморно се трудеха ръцете на Милена и на нейната помощничка Ирена. Загледах се по витрината и се усмихнах, защото видях познатите сладки италиански изделия - семпли, но ужасно вкусни. Набелязах си за после по нещо и се размечтах. Милена излезе от кухнята, посрещна ме с усмивка, дори беше леко притеснена, повдигна очилата си и ме попита какво искам за пиене - точно като една гостоприемна домакиня, която ме посреща у дома си. След това се настанихме на една от масичките, близо до витрината и се разприказвахме.
Разказа ми, че е заминала за Рим, Италия още преди 22 години със цялото си семейство, майка ѝ също. Има дъщеря от първия си брак. През годините е била и в околията на Рим, но повечето време прекарват в италианската столица. Работила е какво ли не, но първият ѝ допир до сладкарството става преди 20 години, когато работи в сладкарницата на семейството, за което работи нейната майка. Взимат я да помага първоначално. Но тогава Милена разбира, че сладкарството всъщност много ѝ харесва. Семейството също вижда, че ѝ се получава и решават да я наемат за постоянно. Крала е занаят в началото, но след това решава да се захване с него сериозно и се записва на професионален курс. Даже се записва и на курс и по карвинг - (на английски: carving, букв. "резбарство, резба") е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Произлиза от Азия. Много я влекат тези неща - украсите и декорациите. Не се спира до тук с усъвършенстването си и продължава да се записва на нови и нови курсове, съобразени с модерните тенденции в сладкарството - в различните му нюанси и придобиване на различни техники. Това са: курс за модерни торти с огледална глазура, за модерни тарти и също така декорация със захар, това са декорации на цветя и панделки. Също така посещава и друг курс - за "Кейк дизайн" или това са тортите с декорация с фондан. Попитах Милена, с какво трябва да е зареден човек, за да прави тези неща:



"Това са неща, които ми харесват да ги правя. Това са неща, които трябва да се правят с търпение и любов, най-вече търпение. Прецизност и качествени материали. Италианците много държат на храната и хубавото е, че в сладкарството рецептите им са балансирани, не е прекалено сладко и е приятно за хапване, да не ти става тежко, държат много на това нещо. По-малко държат на декорацията, въпреки че сега вече с новите тенденции започнаха и те. При тях се казва: "Първо се храниш с очите, след това го опитваш." 



Милена споделя, че винаги е искала да се върне в България. 

"Изчаках дъщерята да порасне, да си тръгне по нейния път и реших, че е време да се прибера и да направя нещо тук, да рискувам и се оказва все пак, че хората имат интерес към по-нови и по-различни неща. Честно казано, не очаквах, че ще има такъв интерес, но се радвам, че все пак се търси нещо по-качествено и по-различно, защото във Видин малко са монотонни нещата. Виждам, че във Видин хората искат нещо качествено и не гледат цената, търсят да е вкусно, да не е тежко, защото явно са се наситили на едно и също нещо."
 
Милена е тук, във Видин, заедно с нейния съпруг, който е румънец. Срещат се преди 10 години в Италия, където пламва любовта помежду им. Когато бил назрял момента тя да пожелае да напусне Италия, не били изправени пред кой знае каква дилема къде да отидат, в България или в Румъния. Защото мъжът ѝ  не искал да се прибира в родината си, по-скоро искал да я последва тук. Единственото, което го притеснявало бил проблемът с езика, с който ще се сблъска в България, но реално в днешни дни това се оказало излишно притеснение. Отделно той много помага на Милена за всичко и я подкрепя в нейното начинание.

Милена със съпругът ѝ и нейната помощничка.

"Моят съпруг много ме подкрепи и ми каза "ще рискуваме, трябва да го направиш, защото на теб ти харесва да го правиш и ще видиш, че ще имаш успех!" и аз реших да рискувам, честно казано. Защото ако не рискуваш няма да разбереш никога дали ще стане или няма да стане... И реших, че е крайно време да се пробваме да си направим нещо ново, да държа на качествени материали и качеството да не го развалям и мисля, че ще има хора, които ще го оценят."

Милена казва, че Италия понякога ѝ липсва.

"Липсват ми красотите ѝ. Може би храната, кафето, което по принцип мисля, че е най-доброто за навсякъде. Хората - не особено. А и там живота е толкова енергичен, забързан - сутрин отиваш на работа, вечер се прибираш, нямаш време за почти нищо. Тук е по-спокойно все пак и съм си вкъщи."

След като разговорът с Милена приключи си избрах от витрината познатото в цял свят каноло сичиляно. Версията на Милена е страхотна, защото тя слага шоколадови елементи. 
Много ми хареса как завърши разговорът ми с нея. Тя каза, че ако човек обича нещо и най-вече го иска, каквото и да е то - то няма как той да не успее. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05

Започва акция "Зима"

Традиционната акция "Зима" стартира от утре, 1 ноември. Тя ще продължи през целия месец, по време на който ще се осъществява засилен контрол и ще се провеждат специализирани операции с цел подобряване на обстановката по безопасност на движение и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.  Акция "Зима" отново ще премине на 3 етапа с 3..

публикувано на 31.10.25 в 12:37

Деца и ученици отдадоха почит на будителите в Дунавци и Видин

Наближава един от най-възрожденските празници- Деня на народните будители. Празникът се отбелязва с различни инициативи от училища, читалища и културни институции. В град Дунавци деца от детската градина и ученици от двете училища бяха подготвили програма. В началото на празника кметът на Дунавци Димчо Скорчев подчерта значимостта на..

публикувано на 30.10.25 в 16:30