Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

Снимка: БНР



В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата, воден от книжните инфлуенсъри, които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се превръщат в платформа за обмяна на литературни препоръки, обсъждания на книги и виртуални книжни клубове, където различни хора на различни възрасти намират общ език. Книжните инфлуенсъри играят ключова роля в този процес, като предлагат разнообразие от заглавия - от класически произведения до най-новите бестселъри. 

Това прави и Симона Панова от Видин. Тя е автор на книгите "Змей Закрилник" и "Змей Побратим", освен това е и книжен инфлуенсър. Каква е дейността ѝ в една от най-популярните мрежи в интернет ни разказа самата тя:

"За мен е хоби, не работа. Това не е нещо, което да ми носи финансови облаги. Това е нещо, което правя, защото ми харесва, защото обичам да чета и защото харесвам обществото, което се сформира около тези хора, които пишат такива ревюта... Първоначално започнах да го правя, защото много обичам да чета всякакви книги и в един момент те се натрупват и човек започва да забравя кое къде е прочел, кое къде е било, какво точно му е харесало. Започнах да си попълвам нещо като читателски дневник, на хартия, на тетрадка, която сега даже не знам къде е. Установих, че това е доста безполезно в един момент и че би било по-хубаво, ако можех в един момент да споделя тези мнения с други хора, които също са чели тези книги или които се интересуват от тези книги... Мисля, че е една идея по-полезно, ако е онлайн, а не в тетрадката, която вече съм загубила."
Симона Панова
Чрез своите ревюта, препоръки и лични истории книжните инфлуенсъри не само популяризират четенето, но и насърчават диалога между различните възрастови групи. Демонстрират, че литературата може да бъде едновременно лична и социална дейност, като предлагат нови перспективи и възможности за откриване на книги. Това е полезно, но в никакъв случай не изключва библиотеките, които са част от нашата култура и ценности, коментира още писателката Симона Панова:

"Не, не мисля, че го изключва. Всъщност няколко от приятелките ми, които са инфлуенсъри, както ги нарекохме, те са и библиотекари. Има и много такива хора, които в ежедневието си са библиотекари, но онлайн пишат ревюта, като всички нас. Това е и начин да достигнат до по-млада аудитория, защото като цяло, в социалните мрежи намираме по-млади читатели и това е хубав начин да достигнем точно тях."

В тази нова ера на четенето, книжните инфлуенсъри обединяват читателите около общата страст към книгите, създавайки една глобална общност, в която всеки може да открие нещо за себе си. 

Книжните инфлуенсъри може спокойно да се нарекат "модерни посланици на книгите". Те успяват да привлекат вниманието на новото поколение, като споделят своите литературни преживявания и препоръки чрез платформи като Instagram, YouTube и TikTok. В този контекст, книжните клубове и виртуалните дискусии стават предпочитани начини за обмен на мнения и откриване на нови заглавия. Така четенето вече не става самотно занимание, а социално изживяване, което обединява хора от различни краища на света. 

Валентина Вълчева, която е част от екипа на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин е не само книжен човек, но и писател и блогър. Сблъсква се с книжните инфлуенсъри, с хора, повлияни от такива и разказва, че те неминуемо са част от бъдещето ни:

"Имам случаи на хора, които ми споделят, че са започнали да четат и то на възраст 20-30 години, само защото са попаднали на някое завладяващо книжно ревю, на някое видео, което представя дадена книга. Или пък са започнали да следват някой книжен инфлуенсър, който чете техния тип литература, защото и сред тях има течения, има моди. Има книжни инфлуенсъри, които се занимават само с ревюта на фентъзи например, с конкретни жанрове. Те са много популярни в момента и мисля, че това е само началото на едно течение, което тепърва ще набира мощност и сила."
Валентина Вълчева
Независимо дали сте млад или възрастен, опитен читател или новак, този ренесанс в четенето, наречен "книжен инфлуенсър", сам по себе си е едно литературно приключение. Тези хора играят ключова роля в тази промяна, вдъхновявайки хиляди читатели да открият магията на литературата и да се включат в активния читателски живот. Това важи както за дългогодишните любители на книгите,така и за тепърва откриващите радостта от четенето, коментира Валентина Вълчева и обясни, че макар и книжните инфлуенсъри да са следвани от различни хора на различни възрасти, повечето от тях са млади:

"По-скоро си мисля, че тези хора, по-възрастните, имат регистрации и ги следят, но пък не са хората, които ще направят такова видео... Те по-скоро използват платформите, за да си направят списък за четене, с който после идват при нас в библиотеките."

Вярваме или не, книжните инфлуенсъри не са кой знае колко известни във Видин - поне това показа анкетата на Радио ВИДИН. По подразбиране се насочихме основно към по-младите жители на града:

"Не, не сме чували... Не съм напълно сигурна, но според мен това е инфлуенсър, който качва в интернет какви книги чете всеки ден, докъде е стигнал в четенето на книги... Не следвам такива хора, но бих последвала... Не знам какво е... Срещал съм такива, интересни са. Хубаво е, че се популяризира четенето... Нямам представа. Имам профили, но не съм засичал никой... Не съм чувала..."

Макар и сравнително трудно, новата вълна книжни инфлуенсъри продължава да се увеличава и да прави книгите модерни. Не е изключено, дори е напълно възможно тъжните статистики за четене у нас да стават все по-весели, именно благодарение на тази топла общност на любители на добрите истории. 


*Повече по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00