Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с градския плаж във Видин?

4
Снимка: Радио ВИДИН

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост?

В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на негово място ще се насипе земя, а след това ще се насади трева, тоест горните тераси няма да бъдат вече плаж. 

Реконструкцията се изпълнява от областната администрация във Видин. Проектът е за консервация, реставрация и аварийно укрепване на част от крепостните стени на турското кале - висока тераса, ниска тераса и подход. Стойността му е 2 279 105.40 с ДДС или 1 899 394,39 лв. без ДДС. Проектните дейности ще се изпълняват в рамките на една година - от 22 януари 2024 г. до 25 януари догодина. Изпълнител на проекта е ДЗЗД "Калето".

Стефчо Орбов е един от постоянните посетители на градския плаж. Той смята, че премахването му от терасите на крепостните стени не е добро решение:

"Пясъкът вече е премахнат, щяло да има тревна площ, но за гражданите плаж няма, когато нивото на реката е високо... Къде ще ходим? Тук е най-благоприятната част... Ако има подписка, ще се подпиша в подкрепа да остане плажът на горната тераса. Поне на средната тераса да има пясък... Може ли град като Видин да няма място за плаж. Дори едно Ново село си има плаж... А тук като няма условия..."

Даниела Илиева е пето поколение видинчанка. Всяко лято посещава градския плаж и винаги се е гордяла с това уникално място. Според нея то удобство за видинчани - плаж на три нива и естествен водоем: 

"Възмутена съм... Значи плажът е на три етажа, на естествен ландшафт и един от символите на Видин. Това трябва да се уважи като емблема на Видин. На горния етаж каква зеленина ще има като това е най-слънчевото място и то освен за плаж за друго не става?! Това не трябва да се случва и трябва да се ползва от видинчани..."


 
Радио Видин попита областната управа какво е предназначението по статут на терасата пред крепостта "Баба Вида" и какво се предвижда с благоустрояването на този терен.

 Отговорът на областната администрация във Видин е следният: 

"Съгласно Акт за публична държавна собственост, поземлен имот с идентификатор № 10971.501.535, представляващ част от ,,Крепостни стени на турско кале“ - висока тераса, ниска тераса и подход, е с отбелязан начин на трайно ползване: „За друг обществен обект, комплекс“.
Благоустрояването на терена (висока и ниска тераса) е свързано с полагане на нови настилки (с основа под тях) покрай крепостните стени, което ще позволи защитата им от овлажняване в дълбочина. Под каменните настилки ще има армиран земно влажен бетон с трамбована сипица под него. Оставащите свободни площи ще бъдат озеленени (затревени).
След приключване на дейностите по проекта за консервация, реставрация и аварийно укрепване на част от „Крепостни стени на турско кале“ - висока тераса, ниска тераса и подход, ще бъде разгледан въпросът за обособяване на волейболно игрище на висока тераса, при спазване на законовите изисквания и след съответните съгласувателни и разрешителни процедури."

Необходимо е видинчани да покажат своето отношение и своята позиция за запазване на градския плаж във Видин в днешния му вид, смята дългогодишният журналист Светла Цветкова: 

"Аз като гражданин на Видин смятам, че този плаж трябва да остане независимо от всичко. Плажът е една прекрасна придобивка за видинчани... Терасите на плажа съществуват поне от 50 години и на терасата се плажуваше... Ако това е вярно, смятам, че видинчани трябва да протестират... Трябва да има сериозна обществена реакция. Ако има подписка в защита на плажа, аз ще се включа и смятам, че хората трябва да се подпишат и областна администрация да преразгледа своето решение."

Ще запазим ли плажа за видинчани или ще се разхождаме по новите алеи и тревни площи и само ще си спомняме и разказваме за него на децата си, предстои да видим. 

Повече - в прикачените звукови файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18