Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

Снимка: Радио Видин

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов:

"В горещините е добре да има засенчващи мрежи, но да не са повече от 25-30 %, защото окапват цветовете и издребняват плодовете. Най-доброто време за поливане е късно вечер, когато водата ще има повече време да проникне в дълбочина преди да се изпари от високата дневна температура и за да не се получават изгаряния по долните листа. При краставиците трябва да се поддържа постоянна влажност, на 2-3 дни трябва да се полива, но те изискват и доста хранителни вещества. Влажност трябва да се поддържа и при доматите, да не се оставят да засъхват... "

В летните горещини трябва да се води редовна борба с вредителите, каза специалистът:

"Масово от високите температури тръгват трипси, цикади, които причиняват вирусни заболявания, те са нелечими. Трябва редовна борба, но ако обираме плодове и зеленчуци, трябва да се съобразяваме и с карантината... Появяват се листни въшки, има и нови вредители, които навлизат през Гърция, вече има и миризливки... Има регистрирани препарати, но трябва да се внимава с карантината и да се уточни точният вредител... Опасни са, защото предават вирусни заболявания векторно и не се лекуват- трябва да отстраним цялото растение. Затова е хубаво да се проведе превантивна борба".

Когато в градините е изградена система за капково напояване, е допустимо да се полива и през по-топлата част на деня, но отново трябва да се внимава, защото се получават изпарения... Редовно трябва да се следи и за недостиг на калций в почвата:

"При високите температури при обилно поливане калцият в почвата намалява и се причинява върхово гниене. Тогава трябва да се внесат калциеви торове, особено при домати и пипер..."

Понякога при високите температури има необходимост и от опрашване:

"При температури над 32-34 градуса цветовете окапват и не се отделя достатъчно полен, не се образуват завързи. Тогава е хубаво да се вкарат опрашители късно вечерта.."

Поради високите температури няма опасност от гъбни заболявания по зеленчуците, но има много неприятели, които предават вирусни заболявания. Затова агрономът съветва- редовно третиране, следене и задължително допитване до специалисти.

Янислав Цветанов е дипломиран агроном, завършил е "Биологично земеделие" в Пловдивския аграрен университет, магистратурата му е  "Растителна медицина". Има агроаптека и не отказва експертен съвет.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09