Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

Снимка: Радио Видин

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов:

"В горещините е добре да има засенчващи мрежи, но да не са повече от 25-30 %, защото окапват цветовете и издребняват плодовете. Най-доброто време за поливане е късно вечер, когато водата ще има повече време да проникне в дълбочина преди да се изпари от високата дневна температура и за да не се получават изгаряния по долните листа. При краставиците трябва да се поддържа постоянна влажност, на 2-3 дни трябва да се полива, но те изискват и доста хранителни вещества. Влажност трябва да се поддържа и при доматите, да не се оставят да засъхват... "

В летните горещини трябва да се води редовна борба с вредителите, каза специалистът:

"Масово от високите температури тръгват трипси, цикади, които причиняват вирусни заболявания, те са нелечими. Трябва редовна борба, но ако обираме плодове и зеленчуци, трябва да се съобразяваме и с карантината... Появяват се листни въшки, има и нови вредители, които навлизат през Гърция, вече има и миризливки... Има регистрирани препарати, но трябва да се внимава с карантината и да се уточни точният вредител... Опасни са, защото предават вирусни заболявания векторно и не се лекуват- трябва да отстраним цялото растение. Затова е хубаво да се проведе превантивна борба".

Когато в градините е изградена система за капково напояване, е допустимо да се полива и през по-топлата част на деня, но отново трябва да се внимава, защото се получават изпарения... Редовно трябва да се следи и за недостиг на калций в почвата:

"При високите температури при обилно поливане калцият в почвата намалява и се причинява върхово гниене. Тогава трябва да се внесат калциеви торове, особено при домати и пипер..."

Понякога при високите температури има необходимост и от опрашване:

"При температури над 32-34 градуса цветовете окапват и не се отделя достатъчно полен, не се образуват завързи. Тогава е хубаво да се вкарат опрашители късно вечерта.."

Поради високите температури няма опасност от гъбни заболявания по зеленчуците, но има много неприятели, които предават вирусни заболявания. Затова агрономът съветва- редовно третиране, следене и задължително допитване до специалисти.

Янислав Цветанов е дипломиран агроном, завършил е "Биологично земеделие" в Пловдивския аграрен университет, магистратурата му е  "Растителна медицина". Има агроаптека и не отказва експертен съвет.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година?

Великден наближава и с него идва и въпросът - колко ще ни струва празничната трапеза през 2025-а ? Независимо дали ще отбележим празника в тесен семеен кръг или ще съберем близки и приятели около масата, традиционните елементи като яйца, козунак, агнешко и зелена салата си остават задължителни. Пазарът на яйца в момента е стабилен. Цените..

публикувано на 14.04.25 в 15:15
Иконата на Страдащия Христос

Започна Страстната седмица

Днес от Велики понеделник започва Страстната седмица, през която християнският свят съпреживява последните дни от земния живот на Иисус Христос. Всеки от дните се нарича "велик" и припомня за драматичните събития, свързани със Спасителя и неговото изкупително дело за човечеството, както и за последните му поучения и наставления. За Страстната..

публикувано на 14.04.25 в 15:00

В „Музикална зона“: Испанско сърце – най-доброто от Давид Бисбал

  С къдрици като от реклама на шампоан и глас, който кара фенките му да се влюбят, Давид Бисбал е едно от най-ярките имена в съвременната латино музика. Роден в слънчевата Алмерия, Испания, той започва пътя си от оранжериите, минава през реалити шоуто  Operación Triunfo , и стига до върховете на световните класации.  С над 6 милиона продадени албуми,..

публикувано на 14.04.25 в 09:00

"Неделник" от 13 април 2025 година

Честит имен ден! Нека името ви цъфти като пролетна градина и ви носи късмет, здраве и любов! Всъщност честит 11-ти рожден ден на предаването „Неделник“. Много ли са, малко ли са 11 години не знам, но знам, че удоволствието да съм заедно със слушателите на Радио ВИДИН е уникално. Благодаря ви. Днес в часа на „Ние от Северозапада“ ще се..

публикувано на 13.04.25 в 13:36

Да сторим нещо сериозно за очистването на душата и сърцето ни!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него"  (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в Иерусалим е най-тържествения момент в Неговия земен..

публикувано на 13.04.25 в 08:00

Живата традиция на лазаруването оживява във Врачанско

Днес православният свят празнува Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът е спомен за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на Лазар, който бил починал преди четири дни. В обредния пролетен календар денят е познат като Лазаровден и се откроява с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се..

обновено на 12.04.25 в 12:58