Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Снимка: фейсбук



Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!". В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески упражнения и задачи, ще стигнат до обща идея, ще изготвят план за осъществяването ѝ и накрая ще я заснемат.

Един от менторите в летния творчески лагер е Еви Карагеоргу, която е продуцент и експерт кинообразование. Тя е част от Арте Урбана Колектив - сдружение от артисти и неправителствена организация, която развива културния сектор в България, а основната цел на Арте Урбана Колектив е да развива международна артистична и културна динамика в България, най-вече свързвайки киното и образованието, както и театъра и науката. Еви Карагеоргу разказа повече за дейността на организацията и за основната цел на лагера:

"Имахме партньор, в лицето на библиотеката, и затова успяхме да организираме лагера тук, като имахме прожекции през май месец на тема "Околна среда". Деца от различни училища бяха на тези прожекции и сега, с една по-малка група от ученици от различни училища във Видин, създадохме кинолагер, в който те в момента са част и работят по темата как да заснемат нещо, което ги вълнува, нещо, което е свързано с околната среда и в момента сме в този период на създаване на сценарии..." 

Основната тема на кинолагера е екологията. Повече за нея, за участниците и за бъдещите планове на Арт Урбана Колектив, разказа Еви Карагеоргу:

"Климатът, екология, околна среда, което от една страна може да се счита, че е ограничаващо, от друга пък, че е доста обширна тема, но пък в нашата работа, наистина също насърчаваме експерименталното кино, така че им казваме - във вашия филм герой може да бъде дърво, може да бъде пластмасова бутилка, може да разглеждаме пътя на една пластмасова бутилка и тя да стане главният персонаж на един филм, наистина да мислим по-разчупено..."

А с какви впечатления е останала Еви от град Видин и какво мнение си е изградила за града?

"Ами аз съм вече за трети път във Видин и всеки път си откривам нещо ново и това много ме радва... Страшно ми харесва това, че има река, как хубаво е устроена тази променада покрай реката, с лампичките, много е зелено, има толкова много дървета и това страшно много ми допада..."
Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27