Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Снимка: Мария Иванова Личен архив



Тя се казва Мария Иванова и е от Враца. Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда във Франция. Тогава всичко се променя.

"В много далечно време, 90-та година, пребивавах две години във Франция, в Лион. Там работех в една сладкарница като продавач-консултант, не в кухнята, но имам чувството, че при досега с тези сладкиши, които хората там произвеждаха, някак си се омагьосах, може би това ми е повлияло под някаква форма и започнах да си правя за нас, за семейството. Прибрах се от Франция и полека-лека започнах да правя, когато имаме гости, започнах да правя за приятели и накрая видях, че това се превръща във все по-голяма страст, във все повече интересни идеи, все повече проби-грешки и стигнах до момент, в който вкъщи започнах да правя много поръчки. Може би се е случвало по 7-8 поръчки на ден. Вкъщи обособихме отделна зона, с отделен хладилник, всичко беше обособено.Но за да се легитимираме, да излезем на светло, най-накрая с моя мъж решихме да направим една сладкарничка, да направим едно малко цехче и така през 2020 година стартирахме през януари."

В сладкия свят на Мария всеки един от близките ѝ е една от съставките за добър продукт. Или иначе казано, всеки един от нейното семейство си има ключова роля в организацията и производството на вкусни и качествени продукти.

"С джелатото се занимава основно моят съпруг, той е главното действащо лице там, той прави сладоледа... На мен тортите са ми най-близко до сърцето. Всяка една е мислена, премисляна, опитвана, пробвана. Всяка една е като малко бебе, което сме си отгледали и заставаме зад всеки един вкус с абсолютна гордост. Имаме и сайт, направен от нашия зет Митко и дъщеря ни Вики. Там са презентирани всички торти и всички вкусове... От Франция сме пренесли дисциплината. Без дисциплина, без това упорство, не знам. Може да си е вродено, може би там сме се понаучили... Периодично правим ден на някакъв чуждестранен сладкиш. Например решаваме, че ще направим ден на гръцката баница галактобуреко, имаше ден на един датски кекс, ден на различни сладкиши, които са характерни за дадена страна - това е идея на младите. Те са важна част, много важна част."


Според Мария любовта към храната се заражда в хората още в ранните детски години. Тя самата е закърмена с тази любов от нейните родители и баба ѝ, на която е кръстена. С напредване на времето или я грабваш и развиваш, или я оставяш да те топли като скъп спомен, категорична е врачанката.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как новите стандарти за красота променят женската идентичност

Днес на фокус поставяме темата за така наречените "нови стандарти за красота" . През годините много жени са били олицетворение на стандарт за красота. Като започнем от Мерлин Монро, минем през Кейт Мос, Моника Белучи и Синди Кроуфорд. Но днес стандартите за красота поне в България придобиват съвсем нова висота. В 21 век от жените се очаква да..

публикувано на 06.02.25 в 17:10

Предложение: Нови касови бележки да спират ДДС измамите при горивата

Бензиностанциите да записват на касовата бележка номерата на автомобилите, които зареждат гориво, за да се избегнат измами с данъци. Това предложение направи преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Делян Добрев, който посочи, че очакваните допълнителни приходи за бюджета от тази мярка биха били около 250 млн. лв. С предложението се..

публикувано на 06.02.25 в 14:06

Излезе от печат изследване за библиотеката на Осман Пазвантоглу

Излезе от печат изследването "Библиотеката на Осман Пазватноглу във Видин" на проф. Стоянка Кендерова, виден османист и арабист. В него са представени големината на фонда и тематичното разнообразие на библиотеката, построена в началото на 19 век. Със своите над 2 600 тома тя е най-голямата османска библиотека по това време в българските земи. В..

публикувано на 06.02.25 в 13:29

В "Музикална зона" на 06 февруари 2025 слушаме Луис Армстронг, Сифо Гумеде и Натали Кол

Фокусираме се само върху една мелодия, изпълнена от Сачмо – Skokiaan , като разказваме нейната история. На африканска вълна оставаме и джаз басиста Сифо Гумеде  - един от най-значителните джаз музиканти на Южна Африка за миналото столетие. На днешния шести февруари се навършват 75 г. от рождението на Натали Кол, която е първата..

публикувано на 06.02.25 в 09:00

Румяна Георгиева: Връзката с корените ни е неизмеримо ценна

В последно време все повече срещам примери за млади хора, които, след години живот в големите градове, намират пътя назад към корените си. Днешният случай е точно такъв - една млада двойка, която, след като прекарва известно време в столицата, решава да се върне в родния си край. Представяме ви Румяна Георгиева , на 23 години, от Белоградчик..

публикувано на 05.02.25 в 17:00

Защо Видинският панаир заприлича на сметище за строителни отпадъци

За строителни отпадъци в двора на бившето поделение, където през последните години се провежда Видинският панаир, сигнализираха слушатели. Стари тротоарни плочи и бетон изпълват пространството, където ежегодно през септември има въртележки и атракциони за малки и големи. Живеещи в района коментираха гледката така: "Есента ще правят панаира..

публикувано на 05.02.25 в 16:20

Видинският художник Богдан Александров получи национална награда

Видинският художник Богдан Александров стана лауреат на Националната награда на името на Владимир Димитров - Майстора . Сред носителите на тази награда са Златю Бояджиев, Илия Петров, Светлин Русев, Анета Дръгушану. Наградата на името на Майстора му бе връчена на 1 февруари 2025 година, когато се навършиха 143 години от рождението на големия..

публикувано на 05.02.25 в 14:50