Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гроздето тази година- малко, но с добро качество

Снимка: Радио Видин


По-рано от обичайното започна гроздоберът тази година. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано, вече се бере и червеното грозде. Отрано започва и работният ден на берачите в масивите в селата Станево и Долно Линево, за които отговаря Милка Велкова: 

"Гроздобера го започнахме близо месец по-рано... Тази година е катастрофална за лозята в Северозападния край. Безснежната зима, без влагозапасяване, без дъждове от юни до септември, на 1 метър в почвата няма влага. На 1 август бяха готови белите сортове, а на 10-ти- червените- това не се е случвало... На 20 см от повърхността влага няма... Изсъхват по-младите лозя, оцеляват старите и тези, които са на северен скат... В момента гроздовете стафидират от високите температури и високата температура на земята- при 38 -39 градуса на въздуха, на земята е 45 градуса..." 

Качеството на гроздето е перфектно, ако се обере навреме ще се задържи, казва Милка Велкова, но добивите ще са по-ниски:

"Катастрофално ниски, към 30 % от миналогодишния добив. Ако миналата година сме брали по тон и половина от декар, сега  към 200-250 кг от декар- от белите и червените сортове. Градусът е висок - 25-26, но с всеки изминал ден ще се вдига, а соковете ще започнат да се връщат обратно, за да съхрани лозата... Огромен проблем е ниският добив, има гроздопроизводители, които нищо няма да наберат... 
Масивите са на брега на Дунав, а въздушната влага оказва влияние върху развитието на лозята... Вървим към изкореняване на старите масиви... Младите ще оставим, защото са с повече лози в декар и са по-рентабилни..."


1600 декара лозя стопанисва Милка Велкова. В масивите се отглеждат мерло, каберне совиньон, кралски рубин, совиньон блан, сира, врачански мискет и тамянка. Заради климатичните условия, високите разходи и нерентабилността на производството, ще започнат да изкореняват по-старите сортове. От няколко години сред проблемите за гроздопроизводителите е и реализацията на продукцията: 

"Допреди няколко години винпромите имаха капацитет да купуват от нас производителите. Последните години почти не купуват и остава само пазарът на дребно. Мислили сме за малка избичка, но и реализацията на вино е трудна. При толкова изби, които не могат да си реализират виното, е безсмислено да го правим...Сега Наредба 5 до някаква степен ограничава вноса, за да можем и ние да си реализираме и малкото оскъдна продукция... "

На този етап нямат проблем с работната ръка, все още има желаещи да работят, с тях се сключват договори, има и постоянни работници. Милка Велкова е убедена, че за лозарството има надежда:

"Винаги има надежда, не знаем другата година каква ще е, дано е по-добра... Гледаме гроздето с мерак и любов и затова е хубаво, затова и имаме много клиенти..."


Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33