Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Гроздето тази година- малко, но с добро качество

Снимка: Радио Видин


По-рано от обичайното започна гроздоберът тази година. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано, вече се бере и червеното грозде. Отрано започва и работният ден на берачите в масивите в селата Станево и Долно Линево, за които отговаря Милка Велкова: 

"Гроздобера го започнахме близо месец по-рано... Тази година е катастрофална за лозята в Северозападния край. Безснежната зима, без влагозапасяване, без дъждове от юни до септември, на 1 метър в почвата няма влага. На 1 август бяха готови белите сортове, а на 10-ти- червените- това не се е случвало... На 20 см от повърхността влага няма... Изсъхват по-младите лозя, оцеляват старите и тези, които са на северен скат... В момента гроздовете стафидират от високите температури и високата температура на земята- при 38 -39 градуса на въздуха, на земята е 45 градуса..." 

Качеството на гроздето е перфектно, ако се обере навреме ще се задържи, казва Милка Велкова, но добивите ще са по-ниски:

"Катастрофално ниски, към 30 % от миналогодишния добив. Ако миналата година сме брали по тон и половина от декар, сега  към 200-250 кг от декар- от белите и червените сортове. Градусът е висок - 25-26, но с всеки изминал ден ще се вдига, а соковете ще започнат да се връщат обратно, за да съхрани лозата... Огромен проблем е ниският добив, има гроздопроизводители, които нищо няма да наберат... 
Масивите са на брега на Дунав, а въздушната влага оказва влияние върху развитието на лозята... Вървим към изкореняване на старите масиви... Младите ще оставим, защото са с повече лози в декар и са по-рентабилни..."


1600 декара лозя стопанисва Милка Велкова. В масивите се отглеждат мерло, каберне совиньон, кралски рубин, совиньон блан, сира, врачански мискет и тамянка. Заради климатичните условия, високите разходи и нерентабилността на производството, ще започнат да изкореняват по-старите сортове. От няколко години сред проблемите за гроздопроизводителите е и реализацията на продукцията: 

"Допреди няколко години винпромите имаха капацитет да купуват от нас производителите. Последните години почти не купуват и остава само пазарът на дребно. Мислили сме за малка избичка, но и реализацията на вино е трудна. При толкова изби, които не могат да си реализират виното, е безсмислено да го правим...Сега Наредба 5 до някаква степен ограничава вноса, за да можем и ние да си реализираме и малкото оскъдна продукция... "

На този етап нямат проблем с работната ръка, все още има желаещи да работят, с тях се сключват договори, има и постоянни работници. Милка Велкова е убедена, че за лозарството има надежда:

"Винаги има надежда, не знаем другата година каква ще е, дано е по-добра... Гледаме гроздето с мерак и любов и затова е хубаво, затова и имаме много клиенти..."


Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Представителна изложба с творби от първия Национален конкурс за живописна творба

Радио ВИДИН отбелязва 16 години с изложба на млади художници

На 1 март Радио ВИДИН навършва 16 години . По този повод, във Видин ще бъде представена изложба с творби на ученици от художествени гимназии в страната, участвали в Националния конкурс "По стъпките на Сирак Скитник" , организиран съвместно от БНР, Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен и Община Сливен. Експозицията..

публикувано на 26.02.25 в 13:00

Агенцията по заетостта представи програми за безработни и млади хора във Видин

Агенцията по заетостта продължава с приема на заявки по инициативата "Възможности за повишаване на професионалната компетентност на заети и незаети лица на територията на община Видин". Днес бяха представени програмите по 3 проекта в тази сфера. Инициативата „Започвам работа - Компонент 3 „Заетост“ е насочена към неактивни и безработни лица,..

публикувано на 25.02.25 в 16:56

Предвижда се бивше училище да стане място за спорт на видинчани

Община Видин е предвидила в новия общински бюджет средства за възстановяване и реконструкция на училищния двор и спортните салони на бившето училище "Христо Ботев" във видинския квартал "Строител". Идеята е да се разкрият още места, където видинчани ще могат да спортуват, каза заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо..

публикувано на 25.02.25 в 15:00
Огнян Исаев

Огнян Исаев: Зрелостниците в област Враца намаляват заради бедността

Защо част от учениците, завършили основно образование, не успяват след осми клас? Например, в област Враца през 2023 година има 918 дванадесетокласници, а когато този випуск е завършвал седми клас през 2018 година учениците са били 1943-ма. Този и други въпроси, свързани с явно и скрито отпадане от училище, поставя и търси отговори проучване на..

публикувано на 25.02.25 в 14:00

Гимназия в Мездра разкрива паралелка по изкуствен интелект

В Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра ще бъде разкрита първата в Северозападна България паралелка по програмиране на изкуствен интелект . Това се случи с подкрепата на Комисията по заетост на Областния съвет за развитие в област Враца, областния управител Николай Николов и началника на Регионално управление по образованието Лорета..

публикувано на 25.02.25 в 13:00
Д-р Олга Папушева

Д-р Олга Папушева: Зъбните импланти не са за всеки

Не всеки пациент може да бъде протезиран чрез импланти , каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева . По думите ѝ, преценката се прави след съответната консултация.  "Импланите са вид възстановяване на един или няколко зъба с идеята да се възстанови дъвкателната функция и естетиката в устата. Вече зависи колко..

публикувано на 25.02.25 в 11:00
Теди Генова, психолог

Теди Генова: Времето насаме е подарък, не бреме

Днес ще си говорим за самотата. Но по-скоро ще си поговорим за нея, като я погледнем от хубавата страна, защото самотата оставя пространство за самоопознаване. Знаете, когато сме сами, имаме повече шанс да се обърнем към вътрешния си свят без външни влияния.  Това е моментът, в който можем да разберем кои сме, какво обичаме, какви са..

публикувано на 24.02.25 в 15:00