Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 8 септември 2024 година

21
Снимка: Красимир Каменов

Днес е Малка Богородица. По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова.


Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си. Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. По темата ще чуем Гергана Кабаиванова, управител на "pendara.bg" - българската онлайн платформа за гастрономически и селски туризъм. С нея разговаря Венета Николова от Радио България.


Павлин Парвулов от Раяновци ще ни разкаже за фестивала Пържениада в сръбското село Ошляне. Той заедно с приятел от Сърбия /интернационален екип, както го нарича той/ приготвиха вкусно пържено от сухи гъби манатарки с домати и лук. Гъбите лично той е набрал и сушил.


Изложба с автентични национални носии, наречена "Хубост българска“ гостува във Видин в рамките на Фестивала на изкуствата "Синия Дунав“. В изложбата беше показана малка част от колекцията на Корнелия Александрова от град Бяла. Красота и народност!


За финал пристигат „Рецептите на Дедо Скръц“ - Щрудел с есенни плодове и Тиква с пресно млеко, арония, канела и мента. Това ни е приготвил той.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00