Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Снимка: радио Видин





Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за кетъринг":

"Обучението по тази практика е 3 години, започва в 9 клас... Сега ще изучават предмети, свързани с организаторската работа на ресторанта... След като завършат, в дипломата ще пише професия "Ресторантьорство",   специалност "Кетъринг". Това означава, че в сферата на ресторантьорството и туризма могат да работят като ръководни кадри. Това е трета степен на професионална квалификация. Това са бъдещите мениджъри на хотели и ресторанти, стига да продължат образованието си, това ги очаква." 

Валентин, Йоан, Димитър и Николай са 12-и клас.  Два месеца са работили в италианска верига ресторанти, където се представят отлично. Работодателите им са доволни от тяхното трудолюбие, дисциплина и професионализъм. 

Йоан е работил на студена кухня, където се научава да прави салати, най-вече италиански. Най-важна е екипната работа, за да можеш да се справиш, посочва младежът. 

Димитър разказва за наученото в ресторанта: 

"Много работи готвим, не само паста. Научихме много рецепти. В началото всичко е ново и е нормално да ти е по-сложно, но се научаваш. Специалността ми харесва." 

Николай работи в студената кухня на салатите, доволен е от практиката.
 
"Салата "Бурата с авокадо" ми беше любимата... Доста вкусна салата е и се спазват всички грамажи... Научихме много. Хората, с които работихме са също доволни от нас и ще идват тук в училище, да работим заедно."

И четиримата младежи имат намерение да продължат да се занимават с ресторантьорство, след като завършат училище. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Видин осигури финансиране за 11 проекта на обща стойност 57 млн. лева

Общо 57 млн. лева безвъзмездна помощ ще получи Община Видин за реализирането на 11 проекта за цялостна модернизация на образователната инфраструктура, обновяване на детски градини и жилищни сгради, създаване на нови социални услуги за хора с увреждания и възрастни, реставрация на значими културни обекти и развитие на туристическата инфраструктура...

публикувано на 20.10.25 в 17:35

Ревматолог: Профилактиката на остеопорозата изисква мерки от ранна възраст

20 октомври се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата - заболяване, свързано с прогресивно намаляване на костната маса и плътност. Целта на световната инициатива е да насърчи изследванията, тъй като остеопорозата засяга милиони хора по света. Според статистиката всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст са със..

публикувано на 20.10.25 в 17:26

Модата на есен-зима 2025/2026: Уют, текстури и ефектни визии

Миналия месец вече говорихме за есенните тенденции, а днес ще се фокусираме върху това как да подготвим гардероба си за зимата . Тази зима цветовете са смели и изразителни - от наситено зелено и електрик синьо до класическо бордо и кремави нюанси . Добре комбинираните ярки тонове могат да придадат настроение на студените дни, а за..

публикувано на 20.10.25 в 16:30
Първият в България смесен църковен хор, основан от Руси Коджаманов (в средата с цигулката), гр. Видин, 1899 г.

Видинският смесен църковен хор – първият по рода си в България

Видин се подготвя да посрещне своя празник - Димитровден, ден, в който не само почитаме свети Димитър, покровителя на града, но и си припомняме хората и делата, оставили светла следа в духовния и културния живот на Видин. По този повод си спомняме едно значимо събитие, което обединява вярата, музиката и любовта към храма - създаването на..

публикувано на 20.10.25 в 16:15

Даниел Йорданов за професията готвач: Постоянство, страст и вкусни истории от кухнята

В Международния ден на главните готвачи  ви срещаме с Даниел Йорданов от Видин - човек, който вече десет години творчески се разгръща в кулинарния свят . Историята му обаче започва доста необичайно - първоначално Даниел дори не е имал намерение да се занимава с готварство. Пътят му към кухнята започва по време на студентските години, когато..

публикувано на 20.10.25 в 15:35

Младата актриса Александра Лашкова от Мездра блести в българо-италианската комедия "България Amore mio"

На 15 октомври се състоя специалната предпремиерна прожекция на най-новия филм на италианския режисьор Антонио Пизу - "България Amore mio" . Събитието събра екипа на продукцията, партньори и приятели на киното. Специално от Италия присъстваха продуцентите Маурицио Паганели и Андреа Ричепути , които стоят в основата на сюжета. Комедията..

публикувано на 20.10.25 в 15:15

Музика, храна и вдъхновение в „Музикална зона“

  На 20 октомври отбелязваме Деня на главния готвач – празник на хората, които умеят да готвят с душа и да подправят дните ни с усмивка. А тази година ви каним на едночасово музикално кулинарно пътешествие , в което ще опитаме аромати от цял свят – от Италия и Франция, през Гърция и Испания, чак до нашата България. В Италия ще усетим аромата на..

публикувано на 20.10.25 в 09:00