Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумираме под 50% българско свинско месо

Снимка: Ани Петрова

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо.

Родните производители задоволяват около 40 % от консумацията на прясно месо, останалото е внос, каза в "Земята, която ни храни" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му няма да се усети липсата на месо: 

"Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници е най-силният сезон за свинското месо. Очакваните количества за производство тази година са между 80 и 82 хиляди тона... Около 130 хиляди тона е внос от най-големите страни-производителки в ЕС- Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, както и Унгария. Вносът обикновено се използва в по-голямата си част за месопреработвателната промишленост, тъй като нашето производство не може да задоволи изискванията на месопреработвателна промишленост поради липсата на кланици... Част от вносното месо се предлага и за прясна консумация в търговските вериги, но традиционно българите търсят родното производство, защото месото е по-прясно, има малко по-различен вкус- малко по-мазно е и е вкусно..."  

Заради тенденцията да се отглеждат породи с по-малко сланина, се наблюдава повишение на цената на този традиционен деликатес. Месо ще има за всички, каза Димитър Михайлов. 

Според статистика на Министерството на земеделието към месец септември не се наблюдава повишен внос на свинско, около 55 % от внесените продукти са замразени, останалите 45 % са охладени. Замразеното свинско се използва предимно в преработвателната промишленост. И въпреки, че не задоволяваме изцяло родния пазар, България също изнася продукция: 

"Имаме малък износ, в рамките на  7 500 тона на година, основните ни пазари са Румъния и Гърция. За Румъния, освен колбаси и преработени продукти от месо, изнасяме и живи животни..."

 Димитър Михайлов отбеляза, че от седмица румънските власти са забранили вноса, заради огнищата на чума по дребните преживни животни у нас:

"Категорично това е абсурдна причина, свинете не пренасят чума по дребните преживни животни... Има описани правила как се прави износ от една страна за друга на живи животни и ние отговаряме на тези условия... Сезирали сме всички държавни органи- Министерството на земеделието, БАБХ, постоянното представителство на България в Брюксел, за да се разреши много бързо този казус... В област Пазарджик имаме две ферми, които не са със затворен цикъл на производство и са почти бедстващи. Подрастващите животни, които те изнасят за Румъния, в момента са в производствените помещения, няма къде да бъдат преместени, за да бъдат доугоени... Надяваме се този проблем много бързо да бъде решен, тъй като само за декември се очакват загуби за около 150 хиляди евро... Не дай боже това заболяване да се разпространи из цялата страна, ще повлияе и на други колеги, които изнасят за Румъния, това ще доведе до огромни загуби..."

С над 3 милиона тона е намаляло производството на свинско месо през последните три години, заради изискванията по Зелената сделка, а в Нидерландия и Белгия, където има свръхпроизводство, са затваряни ферми. Според Димитър Михайлов, когато всяка една от тези страни започне да произвежда предимно за нуждите на собствения си пазар,  може да се окаже, че вносът за преработвателната промишленост у нас е прекалено скъп, а това ще се отрази и на цените за крайния потребител. Другата опасност, от която производителите у нас все още са нащрек, е африканската чума по свинете:

"... В България и към момента има случаи на AЧС при диви свине, което означава, че популацията на дивата свиня се възобновява. Дивата свиня е основният вектор за разпространение на това заболяване и популацията трябва да бъде контролирана с цел заболяването да не бъде разпространено отново и да не стигне отново до индустриалните производители..."

Димитър Михайлов пожела на слушателите на Радио Видин да са здрави и успешни, да вярват на специалистите от всяка една област на селското стопанство, да четат повече достоверни източници и да консумират българските продукти, които са с добро качество:

"Здравето е важно за всички", посочи Димитър Михайлов. 

Какво месо предпочитат видинчани и цената или качеството е водеща при избора им - чуйте в анкетата на Соня Валериева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици "обучиха" изкуствения интелект как да помага на жените с рак на гърдата

Ученици използваха възможностите на изкуствения интелект и разработиха нова функционалност на интернет платформата на Българското дружество за борба с рака на гърдата - "Life".  Белис Алиосманова и Ния Гьокова са ученици от Средно училище "Св. Седмочисленици" в Търговище, но разработката им е достъпна и е в помощ на жени от цялата страна. В..

публикувано на 23.06.25 в 16:57

Фалшиви събития: Как да разпознаем онлайн измамата?

В днешното издание на "Моите права“ ще говорим за една все по-честа онлайн измама - как могат да ни измамят да закупим билет за събитие, което всъщност не съществува, дори когато се използва името на голям артист. Тази тема ни вълнува особено, защото наскоро се натъкнахме на конкретен случай с измама, свързана с българската прима Лили Иванова. В..

публикувано на 23.06.25 в 16:30

От 1884 г. до днес: Видинският хор - пазител на музикалните традиции

Днес ще обърнем внимание на историята на Видинския хор, чиито корени датират от 1884 година. Именно тогава във Видин е създаден първият църковен хор, който в началото е бил съставен само от мъже. Негов основател е Руси Коджаманов - изтъкнат български композитор, хоров диригент, музикален фолклорист и педагог. Благодарение на неговата настойчивост..

публикувано на 23.06.25 в 16:10

"Свобода" - новата книга на видинчанката Симона Стойкова

Видинчанката Симона Стойкова издаде втората си книга, носеща символичното заглавие "Свобода" . Този път, освен поезия, в нея откриваме и разкази - лични, емоционални, силно въздействащи. Книгата е резултат от двегодишен процес в търсене, съмнение, откриване. До последния момент Симона дори не е била сигурна дали изобщо ще стигне до..

публикувано на 23.06.25 в 15:50

Таралежи в града - защо все по-често ги срещаме?

Тази година във Видин се забелязва нещо необичайно - значително по-голям брой таралежи в градската среда . Срещаме ги в дворове, междублокови пространства, в центъра, в градинки и дори в оживени квартали. Това ни провокира да потърсим причините за тази на пръв поглед странна тенденция. Оказва се, че зад присъствието на тези симпатични, но..

публикувано на 23.06.25 в 15:30

Чудесата днес: Врачанска епархия посреща мощите на свети Никифор Чудотворец

Случват ли се чудеса в днешно време и чували ли сте за Никифор Прокажения Чудотворец?   От днес до 27 юни иконата с чудотворните мощи на светията ще бъде изложена последователно във Враца, Мездра, Бяла Слатина, Кнежа и Козлодуй. Интересното за свети Никифор Прокажения Чудотворец е, че той е съвременен светец - признат е от Вселенската..

публикувано на 23.06.25 в 17:30

„Музикална зона: Слънце, ритъм и Сарагоса Бенд“

  Лятото е тук и повечето от нас вече мечтаят за море, слънце и малко заслужена почивка. Но ако сте от онези „късметлии“, които тази година ще пропуснат летния отдих- не се тревожете! Днешното предаване е точно за вас. Поне за час ще се пренесем на тропически бряг, с песен, коктейл в ръка и вятър в косите. В компанията на Saragossa..

публикувано на 23.06.25 в 09:00