Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумираме под 50% българско свинско месо

Снимка: Ани Петрова

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо.

Родните производители задоволяват около 40 % от консумацията на прясно месо, останалото е внос, каза в "Земята, която ни храни" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му няма да се усети липсата на месо: 

"Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници е най-силният сезон за свинското месо. Очакваните количества за производство тази година са между 80 и 82 хиляди тона... Около 130 хиляди тона е внос от най-големите страни-производителки в ЕС- Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, както и Унгария. Вносът обикновено се използва в по-голямата си част за месопреработвателната промишленост, тъй като нашето производство не може да задоволи изискванията на месопреработвателна промишленост поради липсата на кланици... Част от вносното месо се предлага и за прясна консумация в търговските вериги, но традиционно българите търсят родното производство, защото месото е по-прясно, има малко по-различен вкус- малко по-мазно е и е вкусно..."  

Заради тенденцията да се отглеждат породи с по-малко сланина, се наблюдава повишение на цената на този традиционен деликатес. Месо ще има за всички, каза Димитър Михайлов. 

Според статистика на Министерството на земеделието към месец септември не се наблюдава повишен внос на свинско, около 55 % от внесените продукти са замразени, останалите 45 % са охладени. Замразеното свинско се използва предимно в преработвателната промишленост. И въпреки, че не задоволяваме изцяло родния пазар, България също изнася продукция: 

"Имаме малък износ, в рамките на  7 500 тона на година, основните ни пазари са Румъния и Гърция. За Румъния, освен колбаси и преработени продукти от месо, изнасяме и живи животни..."

 Димитър Михайлов отбеляза, че от седмица румънските власти са забранили вноса, заради огнищата на чума по дребните преживни животни у нас:

"Категорично това е абсурдна причина, свинете не пренасят чума по дребните преживни животни... Има описани правила как се прави износ от една страна за друга на живи животни и ние отговаряме на тези условия... Сезирали сме всички държавни органи- Министерството на земеделието, БАБХ, постоянното представителство на България в Брюксел, за да се разреши много бързо този казус... В област Пазарджик имаме две ферми, които не са със затворен цикъл на производство и са почти бедстващи. Подрастващите животни, които те изнасят за Румъния, в момента са в производствените помещения, няма къде да бъдат преместени, за да бъдат доугоени... Надяваме се този проблем много бързо да бъде решен, тъй като само за декември се очакват загуби за около 150 хиляди евро... Не дай боже това заболяване да се разпространи из цялата страна, ще повлияе и на други колеги, които изнасят за Румъния, това ще доведе до огромни загуби..."

С над 3 милиона тона е намаляло производството на свинско месо през последните три години, заради изискванията по Зелената сделка, а в Нидерландия и Белгия, където има свръхпроизводство, са затваряни ферми. Според Димитър Михайлов, когато всяка една от тези страни започне да произвежда предимно за нуждите на собствения си пазар,  може да се окаже, че вносът за преработвателната промишленост у нас е прекалено скъп, а това ще се отрази и на цените за крайния потребител. Другата опасност, от която производителите у нас все още са нащрек, е африканската чума по свинете:

"... В България и към момента има случаи на AЧС при диви свине, което означава, че популацията на дивата свиня се възобновява. Дивата свиня е основният вектор за разпространение на това заболяване и популацията трябва да бъде контролирана с цел заболяването да не бъде разпространено отново и да не стигне отново до индустриалните производители..."

Димитър Михайлов пожела на слушателите на Радио Видин да са здрави и успешни, да вярват на специалистите от всяка една област на селското стопанство, да четат повече достоверни източници и да консумират българските продукти, които са с добро качество:

"Здравето е важно за всички", посочи Димитър Михайлов. 

Какво месо предпочитат видинчани и цената или качеството е водеща при избора им - чуйте в анкетата на Соня Валериева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Девети септември 1944 година - превратът, който промени България

На днешния ден ще се върнем назад във времето и ще си припомним събитията от една бележита дата от близкото историческо минало. Утрото на 9 септември 1944 г., което бележи един от най-резките завои в българската история на XX век. За броени часове държавната власт преминава от правителството на Константин Муравиев в ръцете на Отечествения..

публикувано на 09.09.25 в 16:14

Козлодуй се готви за Фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 12-и до 14-и септември в Козлодуй. Форумът стана традиционен, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма и за възрастните, и за децата, каза Величка Нейчева, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация: "Програмата е много..

публикувано на 09.09.25 в 15:00

Как ПГ "Васил Левски" в Мездра посреща новата учебна година

С нови преподаватели и повишен брой ученици,  с добър външен вид, обновени класни стаи, почистени коридори, ръководството на ПГ "Васил Левски" в Мездра започва новата учебна 2025/2026 година.  Общо 138 са учениците, записали се в 4 специалности в 8. клас. С една в повече са паралелките тази година,  каза директорът Мирослав Павлов: "За..

публикувано на 09.09.25 в 14:10

Курс по шев и работа с шевни машини ще се проведе във Видин

Курс по шев и работа с шевни машини започва във Видин в Центъра "Свободата да съм". Преподавател е Иван Попов. "Много хора биха искали да си подгънат дреха или пердета, да си зашият дребни неща, но не знаят как. Ето този курс би им помогнал с основни насоки за шиенето и поддържане на шевните машини. Курсът ще започне на 20 септември и ще се..

публикувано на 09.09.25 в 13:15
Николай Бобев и неговият преподавател Николай Илиев

Видински ученик участва в Лятна академия за духови инструменти

Петокласникът Николай Бобев от СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин  е първият ученик от община Видин, който взе участие в шестата Лятната академия за духови инструменти. Инициативата се проведе в  училище "Любен Каравелов"  в Копривщица. Той участва в  академията със своя преподавател Николай Илиев, който в същото време е..

публикувано на 09.09.25 в 12:05

Годишнина от откриването на двойната жп линия София - Мездра

На  5 септември 1969 година България открива двойната жп линия София – Мездра .  Това е ключов момент в развитието на железопътната инфраструктура, който осигурява по-бързо и безопасно движение на влаковете между столицата и Северозападна България. Строителството на обекта „Удвояване на жп линията София – Мездра“ се е извършвало от 1958 до..

публикувано на 09.09.25 в 11:01

Безплатни прегледи за рак на гърдата организират в Ново село и Бойница

Ново село и Бойници стават част от кампанията на Центъра за защита правата в здравеопазването за профилактични прегледи, насочени към ранното откриване на рак на гърдата. Инициативата е насочена към жените над 40-годишна възраст от малките населени места в страната, каза председателят на неправителствената организация д-р Стойчо Кацаров:..

публикувано на 08.09.25 в 17:30