Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледната магия във Видин - ароматно пътешествие с Ивайло Захариев

| Интервю
Снимка: личен архив



По това време на годината в почти всеки град се организират коледни базари - онези приказни места с дървени къщички, украсени със светлинки, където търговци и производители от региона събират магията на празника. На нашия коледен базар във Видин всяка година има едно неизменно присъствие, това на Ивайло Захариев, истински майстор бариста, когото вече познавате.
При Ивайло можете да опитате кафе, което не просто се пие, а се преживява - ухае на събуждане и уют от метри разстояние. Топлият му шоколад е толкова плътен и ароматен, че всяка глътка носи усещането за домашен комфорт. А какъв коледен базар би бил това без чаша греяно вино, сладки изкушения или дори греяна ракия, която стопля не само ръцете, но и душата?



Около неговата къщичка витае ароматна симфония - на канела, меденки, портокалови кори и какао, които те пренасят на дивана до камината, под меко одеяло, с мечтание за снежни вечери. Размечтахте се, нали? 



"Специалните кафета ги има и тази година, като основният бленд, който е Мексико-Индонезия, но новото е, че имам две нови чисти Арабики, които са от Колумбия, съответно и от Етиопия, като то се точкува от професионални дегустатори. Етиопия е  88 точки, то е най-високо оцененото, и наистина е просто една експлозия от вкусове. Неслучайно е най-високо оцененото кафе, което имам в момента и ще се радвам хората да се докоснат до него, както и до другите блендове, и да усетят нещо по-различно, и да имат възможността да опитат качествено и хубаво кафе, което е прясно изпечено."



Ивайло залага на семпли и изчистени напитки. 

"Винаги гледам да е сезонно и да е актуално. И в този ред на мисли, кленово лате е ново тази година. Миналата година нямаше кленово лате, имаше други разновидности. То е с канела. Кленовият сироп и канелата много си отиват, особено с кафе. Другото, което е ново в менюто е белият шоколад с боровинки, който всички опитаха и останаха доста доволни. Греяното винце, малко така, съм го "тунинговал", така да се каже, пак е от региона, гледам да подпомагам нашите хора, производителите. Леко съм попроменил рецептата, но съм го направил много интересно, много приятно сладко-стипчиво... Има го и актуално, с добавки, които му вдигат градуса деликатно, подслаждат го и вкарват различните нотки. Примерно, тази канелена ракия, към която подхождаха малко недоверчиво, тя е като ликьорче, много деликатно подслажда виното, вдига градуса лекичко и го прави много приятно, като го обогатява на канела. Другият вариант е с тъмен ром, който вкарва едни такива много интересни шоколадови нотки, даже, леко горчи и съответно портокалов ликьор, с него става също много добре, защото е основният цитрус във виното."

Бутиковият чай тази година също е част от коледното меню, което предлага Ивайло на базара.

"Тази година имам няколко екзотични вкуса, но пък тях ще ги запазя в тайна, няма да казвам всичко. Има два, три нови вкуса, които могат да минат да опитат любителите на чая. По-запознатите знаят, че предлагам чая и с няколко вида ром, за който искам да вкара малко градус в самата напитка."

Освен всички напитки, Иво предлага и домашно направени бисквитки, меденки и ореховки. 

А сега, стига мечти - време е за действие! Хайде, слагайте шала и ръкавиците, защото Ивайло ни чака! Гарантирано ще ни посрещне с усмивка, чаша топлина и щипка коледно настроение. И кой знае - може би между една глътка кафе и сладка приказка ще откриете онзи празничен уют, който да ви стопли до дъното на сърцето. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33