Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Земеделската общност с все повече предизвикателства

Снимка: РАДИО ВИДИН

Кои бяха най-големите предизвикателства пред земеделската общност през изминалата година? На кои сектори повлияха последиците от климатичните промени? Наблюдава ли се промяна в структурата на земеделските стопанства и отглежданите култури? Младите фермери имат ли новаторски дух и как изглежда земеделието на бъдещето? В "Земята, която ни храни" отговор на тези въпроси дава проф. Божидар Иванов, изпълнителен директор на Институт по аграрна икономика. 

Изпратихме трудна и до голяма степен непредвидима година - за всички и във всички сектори на икономиката. Интересна и шарена бе годината и за земеделските производители. Все още се усещат последствията от ковид-кризата, инфлацията и войната в Украйна, а земеделската общност бе изправена пред редица предизвикателства, посочи проф. Божидар Иванов: 

"Година на продължаващите предизвикателства. Започнаха с началото на ковида преди 4-5 години, ковид отмина, но те продължиха с инфлацията, която се отрази на цялата икономика. В земеделието нещата се отразиха на повишението на ресурсите, на използваните суровини и материали. Цените на земеделската продукция тръгнаха надолу... В момента земеделието като цяло в света е в по-неизгодно положение с оглед на това, че изкупните цени са намалели малко повече в сравнение с цените на вложенията и това, което използват в производството си... Продължаващата война в Украйна също дава своето отражение, най-вече по отношение на логистиката и сътресенията, които има в доставките... Макар и да липсват окончателни данни, може да се каже, че най-вероятно 2024 година ще бъде с между 5 и 10 % по-слаба от предходната година..." 

Засушаването и високите температури се отразиха най-вече на полските култури, при които липсва напояване. Въпреки все по-честите засушавания и на фона на променящия се климат, не се наблюдава смяна на отглежданите основни култури, по-слабо обаче е производството на зеленчуци, посочи проф. Божидар Иванов. По думите му продължава да намалява и броят на малките земеделски стопанства:

"Продължава тази тенденция- окрупняването и консолидацията, малките стопанства продължава тяхното намаляване. Все повече и повече малки, полупазарни земеделски стопанства, земеделски стопанства на домакинствата в селата продължава да намалява. Намалява и работната сила, това се компенсира от съотношението наети-ненаети работници... Платеният труд започва да превишава този на фамилните и самонаетите в земеделието..."

Все по-професионално ориентирано е земеделието в големите стопанства, но пък заради инфлацията и свитата доходност на стопанствата, през последната година инвестициите в стопанствата са по-малко, посочи проф. Божидар Иванов. Според него предизвикателство пред земеделците ще са изискванията и необходимостта от иновации и адаптация към климатичните условия и към подобряване на ефективността на стопанствата в условията на все по-нарастваща конкуренция. Успокоителното е, че се наблюдава подновяване на поколенията и появата на нова генерация земеделци, които са по-смели и ориентирани към нововъведенията. Как стои българското земеделие на световната карта? 

"Много е различно. Ако погледнем в сектори, в които имаме добри позиции, най-вече при зърнените и маслодайните култури- там се представяме много добре, въпреки трудностите, които през миналата година ги имаше, по отношение и на цените, и на пазарите, и на производството... Но има изоставане при сектори, свързани с основното потребление на храни- зеленчуци, плодове, мляко и месо. Там кризата продължава и не се виждат някакви обещаващи резултати... 
...Няма еднозначен отговор на какво се дължи това, конкуренцията в света е много голяма, а за да бъдеш успешен и да обърнеш тенденцията, се изискват усилия, време и предпоставки това да се случи... Не е въпросът колко ти се подобряваш, а как се подобряваш в сравнение с останалите... 
...Политиката в държавата също е от значение, трябва да се предприемат действия тези сектори да се съживят и да се обърне тази тенденция, за да може да се постигне по-високо ниво на самозадоволяване... Това е главният измерител- самозадоволяването, и потенциала, който имаме да се реализира, защото той е много по-голям от това, което имаме в момента като постижения..." 

В бъдеще трябва да се работи върху нови начини за правене на земеделие, посочи експертът:

"Трябват дълбочина, перспектива и новаторство, за да се справим с това, което предстои. Да се върви в посока на това да се намалява себестойността на продукцията и да се гарантира производството с по-малко ресурси, по-голяма възвращаемост на това, което се влага и намаляването на риска от такива неблагоприятни ситуации, които могат да настъпят. ... Земеделските производители стават повече доставчици на обществени блага, не просто производство на храни, а начинът, по който се произвежда, да не нанася щети върху околната среда... Наближава и ерата на лабораторното месо- това е едно от нещата, с които земеделието ще трябва да се справя... Засега не е заплаха за конвенционалното земеделие, но постигне ли се по-добро съотношение към цената, намалее ли себестойността на производството, тогава ще стане конкурент на традиционното месо, произведено от земеделци..."

Да търсят иновациите и новаторството, да повишават производителността, да се самообразоват и ежедневно да подобряват дейността си- това е призивът на  проф. Божидар Иванов към земеделската общност. Защото конкуренцията не спи, а временните промени на пазара няма да уплашат само добре подготвените земеделци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51

Село Бели брег - историята на една предизвестена смърт

Осма поред година питейната вода на монтанското  село Бели брег се кара с водоноска, а причината е влошеното качество на водата от местния водоизточник. ВиК-Монтана още не може да разреши проблема, разказва за патилата на местните кметският наместник, Георги Николов . В селото ползват този водоизточник от 1958 година. Преди 10 години тук..

публикувано на 10.02.25 в 17:30
Д-р Яна Валентинова

Млад зъболекар ще се грижи за денталното здраве на видинчани

Д-р Яна Валентинова е най-младият член на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин. Завършва стоматология през октомври в Медицински университет, Крайова, Румъния. След дипломирането си се връща в родния си град, за да помага на хората от Видин да имат по-красиви усмивки. Разказва, че интересът ѝ към стоматологията се заражда още в..

публикувано на 10.02.25 в 17:12

Козлодуй ще отбележи Трифон Зарезан с дефиле на кукери и традиционни конкурси

Община Козлодуй подготвя богата програма, за да отбележи празника на виното Трифон Зарезан . Част от инициативите ще бъдат и традиционните конкурси за домашно вино и за домашно приготвено мезе. Повече подробности за предвидените събития ни разказа Величка Нейчева - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй...

публикувано на 10.02.25 в 15:30

В "Музикална зона": Иво Тодоров и "Обещай да ме целунеш"

   Днес ви срещам с един много креативен и иновативен човек - директора на дирекция „Дигитални програми” в Българското Национално Радио - Иво Тодоров, поет и създател на цифрово съдържание.  Дни преди празника на влюбените- 14 февруари, Иво Тодоров представя албум с 14 песни, създадени с помощта на изкуствен интелект. Компилацията е със..

публикувано на 10.02.25 в 15:21
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Как да изглеждаме стилно без да харчим много?

В рубриката "Модни лабиринти"  днес ще си говорим за това  как да изглеждаме стилно, без да харчим много . Не е необходимо да купувате скъпи дрехи, за да изглеждате добре. Понякога е достатъчно да се уверите, че дрехите ви са добре скроени и прилягащи на тялото. Един от лесните начини да изглеждате стилно, без да харчите много, е да поддържате..

публикувано на 10.02.25 в 14:00

"Неделник" от 9 февруари 2025 година

Да се повеселим с "Неделник"! Скулпторът Александър Пройнов откри в Монтана изложба наречена „Българи - аз съм част от вас". Тя е финал на цикъла, който творецът започнал преди 27 години.  В месеца на виното и любовта, между двете дати на лозарския празник Трифон Зарезан , ви срещаме с един доказан майстор на ракия от Враца ...

публикувано на 09.02.25 в 14:24