Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивал във Видин представя кухнята на три епохи

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Каква е кулинарната история на Видин? Отговорът ще даде в края на седмицата третото издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Посетителите ще имат възможност не само да научат какво е било менюто през Античността, Средновековието и Османския период, но и да дегустират най-характерните за тези три епохи ястия. Това обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Христина Кирилова

"Първата презентация и дегустация от Анна и Димитър Спасови... Това са хора, които са големи специалисти и за нас е чест... Тази година е различна, с богата програма. Кухнята остава като нещо, което сме правили и преди, но това е и едно от желанията на всички посетители, защото е атрактивно, специфично, връща ни в едно друго време и същевременно прави всичко, което може би се е случвало преди в средновековната крепост, да изглежда реално..."

Различни кулинарни рецепти и менюта от Античността и Средновековието са добре описани и достигнали до нас. Римската кухня е доста богата като съставки, без да е сложна като приготвяне, обясни Димитър Спасов от сдружение "Виа Претория". За поредна година Димитър и неговата съпруга Анна ще представят вкуса на миналото във Видин. В началото - през ранната античност, важното е била храната да се съхрани за по-дълго време. С постепенното забогатяване започва да се търси луксът, по-добрият вкус и особено презентацията. 

"Това е много специфично за римската кухня. Има описани блюда, в които, примерно, при отварянето на изпечен глиган от него излитат яребици. Гледали са по някакъв начин да грабнат хората, които са дошли. Всеки се е надскачал в едни наистина много богати времена... Ние ще гледаме да се съсредоточим върху една по-средна класа и това, което тя е консумирала, защото ниската класа е карала само на хлебец, на зеленинка..."

На фестивала ще бъде представена и османска кухня. Шеф Петър Горанов ще разкаже и покаже богатството на ориенталската кулинарна традиция. Всеки посетител ще има възможност да се докосне до историята не само чрез разкази, но и с всички сетива - вкус, звук, зрение и докосване, уверяват домакините от видинския музей. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мизия посреща панаирните дни с богата програма

Вечер на талантите, концерти със звездни изпълнители, автокино, изложби и развлечения за деца ще зарадват жители и гости на Мизия в дните от 2-ри до 9 август. Проявите са част от тазгодишните традиционни панаирни дни в града. Програмата е богата и включва забавления за всички възрастови групи, обясни за Радио ВИДИН Кристине Декова от Община Мизия,..

публикувано на 31.07.25 в 14:00

Една българка и нейното семейство "На мегдана на другата България"

Българка и нейното семейство бяха сред участниците в юбилейното издание на фолклорния събор "На мегдана на другата България", който се провежда зад граница. Тя се казва Андриана Радиум Миткова и е родом от Благоевград, но детството ѝ и първата съзнателна част от живота ѝ преминават в Бяла Слатина, откъдето са родом нейните родители. С..

публикувано на 31.07.25 в 13:26

Нововъведение улеснява плащането на синята зона във Видин

Нов начин за разплащане е въведен за синята зона във Видин. За улеснение на гости и жители на града плащането може да се извършва и чрез така наречените QR-кодове (кюар кодове), които може да бъдат сканирани с помощта на камера на мобилен телефон и чрез бърз достъп да ви насочат към разплащателна платформа. Самите стикери с QR-кодовете може да бъдат..

публикувано на 31.07.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 31 юли 2025 слушаме Дейвид Рендъл, Клио Лейн и Чък Манджиони

В рамките само на няколко дни миналата седмица ни напуснаха три големи имена в музиката – британският оперен тенор Дейвид Рендъл , британската джаз певица Клио Лейн и американският джаз  тропетист и композитор Чък Манджиони . Рендъл е велик интерпретатор на Моцарт, както и певец, изключително подходящ за роли от италианския белканто репертоар...

публикувано на 31.07.25 в 09:00

Торлашките къщи вдъхновиха приказки за малки читатели

Детска книжка, вдъхновена от старите торлашки къщи и техните истории, излезе от печат. Автор е преподавателят по архитектура доц. Милена Маркова от Училището по архитектура към университета в Портсмут, Великобритания. Вече две години доц. Маркова и ръководен от нея екип от млади учени проучват торлашките къщи във Видинско и съседния пограничен..

публикувано на 30.07.25 в 15:10

Лозята в сезона на градушките- грижа и превенция

Поредно лято с високи температури - все по-редки са валежите, а градушките не са изключение. Те са едно от най-непредсказуемите природни явления, които могат да нанесат сериозни щети върху лозовите насаждения само за минути. Затова и адекватните действия след градушка са особено важни за възстановяване на лозето и минимизиране на загубите, каза в..

публикувано на 30.07.25 в 14:40

Да избереш живота на село - когато земята е дом

Все по-често говорим за обезлюдяването на селата, за младите хора, които заминават в търсене на по-добър живот и за това как земята остава пуста. Но все още се срещат и други истории, като тази, която ще ви разкажем. Истории за хора, които избират да останат, да се върнат към корените си и да градят бъдещето си там, където други виждат само..

публикувано на 30.07.25 в 14:09