Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивал във Видин представя кухнята на три епохи

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Каква е кулинарната история на Видин? Отговорът ще даде в края на седмицата третото издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Посетителите ще имат възможност не само да научат какво е било менюто през Античността, Средновековието и Османския период, но и да дегустират най-характерните за тези три епохи ястия. Това обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Христина Кирилова

"Първата презентация и дегустация от Анна и Димитър Спасови... Това са хора, които са големи специалисти и за нас е чест... Тази година е различна, с богата програма. Кухнята остава като нещо, което сме правили и преди, но това е и едно от желанията на всички посетители, защото е атрактивно, специфично, връща ни в едно друго време и същевременно прави всичко, което може би се е случвало преди в средновековната крепост, да изглежда реално..."

Различни кулинарни рецепти и менюта от Античността и Средновековието са добре описани и достигнали до нас. Римската кухня е доста богата като съставки, без да е сложна като приготвяне, обясни Димитър Спасов от сдружение "Виа Претория". За поредна година Димитър и неговата съпруга Анна ще представят вкуса на миналото във Видин. В началото - през ранната античност, важното е била храната да се съхрани за по-дълго време. С постепенното забогатяване започва да се търси луксът, по-добрият вкус и особено презентацията. 

"Това е много специфично за римската кухня. Има описани блюда, в които, примерно, при отварянето на изпечен глиган от него излитат яребици. Гледали са по някакъв начин да грабнат хората, които са дошли. Всеки се е надскачал в едни наистина много богати времена... Ние ще гледаме да се съсредоточим върху една по-средна класа и това, което тя е консумирала, защото ниската класа е карала само на хлебец, на зеленинка..."

На фестивала ще бъде представена и османска кухня. Шеф Петър Горанов ще разкаже и покаже богатството на ориенталската кулинарна традиция. Всеки посетител ще има възможност да се докосне до историята не само чрез разкази, но и с всички сетива - вкус, звук, зрение и докосване, уверяват домакините от видинския музей. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Републикански път III-1142

Сигнал до Радио ВИДИН раздвижи ремонта на пътен участък

Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..

публикувано на 28.07.25 в 15:30
Димитър Велков

Димитър Велков: Целенасочено всяка голяма реконструкция във Видин се бави

Крайдунавският парк във Видин ще бъде с нова визия . Модернизацията на една от емблемите на старопрестолния град трябва да завърши до октомври 2026 година, обяви зам.-кметът Десислава Тодорова по време на символичната първа копка, с която се даде начало на реализацията на мащабния проект. Визията на местната власт е паркът да се..

публикувано на 28.07.25 в 13:19

Господ лекува всяка бесноватост

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра."  (Мат. 9:29) След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си..

публикувано на 27.07.25 в 08:00

"Смърт на Ривиерата"-класическо криминале с британски почерк

Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..

публикувано на 25.07.25 в 17:15

Луксозен пикник сред Белоградчишките скали

В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада.  Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..

публикувано на 25.07.25 в 16:30
Пенко Пеков - барман

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация,..

публикувано на 25.07.25 в 16:10

Грижата за домашните любимци в летните жеги

Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е  в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..

публикувано на 25.07.25 в 15:30