Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храна за горещините: Летни комбинации, които хидратират и зареждат

| Интервю
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



С повишаването на температурите, усещането за глад често се променя. Жегата сякаш притъпява апетита, а тялото ни само подсказва, че не му се яде тежко, мазно или пикантно. Вместо това, естествено започваме да търсим по-леки, свежи и сочни храни - плодове, салати, студени супи, вода и натурални напитки. Това поведение не е случаен каприз, а вътрешен сигнал, че през лятото организмът има нужда от различен тип хранене - такова, което не го натоварва, а го поддържа хидратиран, енергичен и балансиран. Тялото ни всъщност "говори" - изпраща сигнали, с които се стреми да запази равновесие и тонус в горещините. Когато го слушаме и отговаряме с правилен избор на храна, то ни се отблагодарява с добро самочувствие, лекота и свежест. Летният сезон ни дава всички необходими инструменти - богат избор от сезонни плодове, зеленчуци, билки и млечни продукти, които да използваме в кухнята и в ежедневното си меню. От нас зависи да направим този избор съзнателно, в полза на здравето, а не само на вкуса.

Какви точно храни и напитки са най-подходящи за организма в летните месеци? Кои продукти е добре да ограничим, и кои да присъстват по-често в менюто ни ще ни разкаже нутриционистът Ина Данчева, специалист по здравословно хранене. С нея ще поговорим и за ролята на хидратацията - кои напитки реално охлаждат организма, как да разпознаем първите сигнали на дехидратация, и защо газираните, подсладени или алкохолни напитки често предизвикват още по-силна жажда, вместо да ни утолят.

"Когато времето стане наистина горещо, каквото  е и през последните дни, тялото ни работи по-усърдно, за да поддържа нормална температура. Затова се дехидратираме по-бързо, чувстваме се уморени и понякога губим апетит. Освен да пием повече вода, е важно и с какво се храним. Добре е менюто ни да бъде съобразено със сезона, а лятото ни дава огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. Именно те са нашият най-добър съюзник в борбата с жегите. Препоръчвам  храни с високо водно съдържание, като краставици, домати, тиквички, диня, пъпеши, маруля, праскови, айсберг. Те ни хидратират и ни освежават. Добре е към тях да добавяме и леки протеини, като пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти като кисело мляко и извара, които са лесни за храносмилане и същевременно ни засищат за по-дълго. Класически ястия като таратор и шопска салата са идеални за лятото - освежават, засищат и се приготвят бързо, без да е нужно да стоим дълго време над печката лятото."

По думите на специалиста Ина Данчева не е необходимо да правим драстични промени или сложни рецепти - достатъчно е да се възползваме от това, което лятото щедро ни предлага. 

"В горещините често се чувстваме отпаднали и без апетит - това е нормална реакция на тялото, което използва повече енергия за охлаждане. Важно е да не го натоварваме с тежки и мазни храни, а да му помогнем с леки и добре балансирани комбинации. Пример за такава е динята със сирене - звучи елементарно, но динята е богата на вода и ни хидратира, а сиренето добавя сол и белтъчини. Друга добра комбинация е кокосова вода с банан  - кокосовата вода възстановява минерали като калий и магнезий, които губим чрез потта, а бананът ни зарежда с бърза енергия. Кокосовата вода вече е достъпна в повечето магазини под формата на кенчета или бутилки. Ако обичате спанак, добавете към салатата капки лимон – витамин C от лимона подпомага усвояването на желязото, което е важно за енергията. Киселото мляко също е полезно - то съдържа пробиотици, които подпомагат баланса на чревната флора и са особено важни през лятото, когато храносмилателната система може да стане по-чувствителна. Комбинацията между кисело мляко и краставица е класика – и заради вкуса, и заради съдържанието на над 96% вода в краставицата, която ни хидратира отлично", съветва Ина Данчева.

Какво избягват да консумират в жегите видинчани, кои са любимите им "летни спасители" на масата и какви лични трикове използват, за да се чувстват по-леки и жизнени през най-топлите дни, проверихме в анкета:

"Аз избягвам месо, защото са тежки дни, повече зеленчукови супички и най-вече пилешко месо... Почти нищо не ям, нищо не ми се яде, пия вода и това е. От време на време си купуваме зеленчуци и плодове, това е, то нищо не ти се яде друго... Таратор, плодове, зеленчуци, вода повече, течности - това е... Нещо по-леко си хапвам - салата например. Ям спагети повече, защото съм диабетик. Риба - само в заведение."

Лятото ни приканва към лекота - не само в облеклото, но и в храненето. Сезонът ни дава изобилие от свежи и естествени продукти - плодовете, зеленчуците, ферментиралите храни и билковите напитки не случайно са естественият избор на тялото в жегата. Хубаво е да слушаме организма си, когато не ни се яде тежко, значи той знае какво му е нужно. А с малко внимание към това, което слагаме на масата, можем да се чувстваме по-леки, по-жизнени и по-здрави през горещите дни. Охлаждайте се разумно, хидратирайте се редовно и дайте предимство на сезонното. Така тялото ви ще ви се отблагодари - с енергия и добър тонус, дори в най-горещото време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Септември- сух и топъл

Между 17 и 20 градуса ще бъдат средните месечни температури през септември. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските- между 5 и 10 градуса. И в първия есенен месец слънцето ще продължава да ни радва.  Агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за..

публикувано на 02.09.25 в 16:58
Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов преодоля трасето Връшка чука – Ком

Кирил Николов - Дизела пробяга планинския маршрут от връх Връшка чука до връх Ком за по-малко от 24 часа - 23 часа и 30 минути. Трасето е около 130 километра. Теренът е тежък и досега никой не го е бягал. Кирил Николов казва, че най-голямо предизвикателство за него е било да навигира по този маршрут, както и бягането през нощта.  "Мина..

публикувано на 02.09.25 в 16:28

Видински младежи започнаха учебна практика

Ученици в дуална форма на обучение, специалност "Организация на хотелиерството", от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започнаха своето практическо обучение в реална работна среда. Практиката им  ще продължи 3 месеца.  Борислава Бориславова  и Теодора Георгиева  ще бъдат 11. клас. Започват работа във видински хотел. Ще учат поетапно..

публикувано на 02.09.25 в 15:10

"5 минути за здраве" - кампания за високотехнологични изследвания във Видин

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат във Видин. Част са от кампанията "5 минути за здраве“ , която се организира от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и негови партньори. Кампанията започна от Враца, в средата на август, а на 4 септември ще гостува във Видин,..

публикувано на 02.09.25 в 15:09

Ослен Криводол се готви за четвъртия фестивал "Ослен фест"

Мездренското село Ослен Криводол се готви за четвъртия си фестивал "Ослен фест".  "Устойчивост" е темата на проявата тази година, което означава  устойчивост във всички сфери на живота - в природните методи на живот на село, в дейностите на младите хора  и в това да има стабилност това, което правят дългосрочно за себе си и за околните. Тук ще..

публикувано на 02.09.25 в 14:00

Изложба с детски рисунки краси бившата поликлиника във Видин

Изложба с детски рисунки разкрасява фоайето на бившата поликлиника във Видин. Творбите са създадени от децата, които посещават лятната занималня "Знайко" в същата сграда. Заниманията на малчуганите включват и творчески задачи и умения, които те всеки ден упражняват, казва техният преподавател Зоя Младенова:  "В течение на цялото лято ние..

публикувано на 02.09.25 в 13:00

Образът на Христо Ботев грейна върху фасадата на училище в Оряхово

СУ "Христо Ботев" в град Оряхово ще  посрещне  н овата учебна година  с обновена визия. Фасадата на триетажната сградата на училището е изрисувана с образа на българския патриот и революционер Христо Ботев, а на съседната външна стена е изписан с големи букви текстът на част от стихотворението му "Хаджи Димитър".  Изпълнители на проекта са..

публикувано на 02.09.25 в 12:05