Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храна за горещините: Летни комбинации, които хидратират и зареждат

| Интервю
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



С повишаването на температурите, усещането за глад често се променя. Жегата сякаш притъпява апетита, а тялото ни само подсказва, че не му се яде тежко, мазно или пикантно. Вместо това, естествено започваме да търсим по-леки, свежи и сочни храни - плодове, салати, студени супи, вода и натурални напитки. Това поведение не е случаен каприз, а вътрешен сигнал, че през лятото организмът има нужда от различен тип хранене - такова, което не го натоварва, а го поддържа хидратиран, енергичен и балансиран. Тялото ни всъщност "говори" - изпраща сигнали, с които се стреми да запази равновесие и тонус в горещините. Когато го слушаме и отговаряме с правилен избор на храна, то ни се отблагодарява с добро самочувствие, лекота и свежест. Летният сезон ни дава всички необходими инструменти - богат избор от сезонни плодове, зеленчуци, билки и млечни продукти, които да използваме в кухнята и в ежедневното си меню. От нас зависи да направим този избор съзнателно, в полза на здравето, а не само на вкуса.

Какви точно храни и напитки са най-подходящи за организма в летните месеци? Кои продукти е добре да ограничим, и кои да присъстват по-често в менюто ни ще ни разкаже нутриционистът Ина Данчева, специалист по здравословно хранене. С нея ще поговорим и за ролята на хидратацията - кои напитки реално охлаждат организма, как да разпознаем първите сигнали на дехидратация, и защо газираните, подсладени или алкохолни напитки често предизвикват още по-силна жажда, вместо да ни утолят.

"Когато времето стане наистина горещо, каквото  е и през последните дни, тялото ни работи по-усърдно, за да поддържа нормална температура. Затова се дехидратираме по-бързо, чувстваме се уморени и понякога губим апетит. Освен да пием повече вода, е важно и с какво се храним. Добре е менюто ни да бъде съобразено със сезона, а лятото ни дава огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. Именно те са нашият най-добър съюзник в борбата с жегите. Препоръчвам  храни с високо водно съдържание, като краставици, домати, тиквички, диня, пъпеши, маруля, праскови, айсберг. Те ни хидратират и ни освежават. Добре е към тях да добавяме и леки протеини, като пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти като кисело мляко и извара, които са лесни за храносмилане и същевременно ни засищат за по-дълго. Класически ястия като таратор и шопска салата са идеални за лятото - освежават, засищат и се приготвят бързо, без да е нужно да стоим дълго време над печката лятото."

По думите на специалиста Ина Данчева не е необходимо да правим драстични промени или сложни рецепти - достатъчно е да се възползваме от това, което лятото щедро ни предлага. 

"В горещините често се чувстваме отпаднали и без апетит - това е нормална реакция на тялото, което използва повече енергия за охлаждане. Важно е да не го натоварваме с тежки и мазни храни, а да му помогнем с леки и добре балансирани комбинации. Пример за такава е динята със сирене - звучи елементарно, но динята е богата на вода и ни хидратира, а сиренето добавя сол и белтъчини. Друга добра комбинация е кокосова вода с банан  - кокосовата вода възстановява минерали като калий и магнезий, които губим чрез потта, а бананът ни зарежда с бърза енергия. Кокосовата вода вече е достъпна в повечето магазини под формата на кенчета или бутилки. Ако обичате спанак, добавете към салатата капки лимон – витамин C от лимона подпомага усвояването на желязото, което е важно за енергията. Киселото мляко също е полезно - то съдържа пробиотици, които подпомагат баланса на чревната флора и са особено важни през лятото, когато храносмилателната система може да стане по-чувствителна. Комбинацията между кисело мляко и краставица е класика – и заради вкуса, и заради съдържанието на над 96% вода в краставицата, която ни хидратира отлично", съветва Ина Данчева.

Какво избягват да консумират в жегите видинчани, кои са любимите им "летни спасители" на масата и какви лични трикове използват, за да се чувстват по-леки и жизнени през най-топлите дни, проверихме в анкета:

"Аз избягвам месо, защото са тежки дни, повече зеленчукови супички и най-вече пилешко месо... Почти нищо не ям, нищо не ми се яде, пия вода и това е. От време на време си купуваме зеленчуци и плодове, това е, то нищо не ти се яде друго... Таратор, плодове, зеленчуци, вода повече, течности - това е... Нещо по-леко си хапвам - салата например. Ям спагети повече, защото съм диабетик. Риба - само в заведение."

Лятото ни приканва към лекота - не само в облеклото, но и в храненето. Сезонът ни дава изобилие от свежи и естествени продукти - плодовете, зеленчуците, ферментиралите храни и билковите напитки не случайно са естественият избор на тялото в жегата. Хубаво е да слушаме организма си, когато не ни се яде тежко, значи той знае какво му е нужно. А с малко внимание към това, което слагаме на масата, можем да се чувстваме по-леки, по-жизнени и по-здрави през горещите дни. Охлаждайте се разумно, хидратирайте се редовно и дайте предимство на сезонното. Така тялото ви ще ви се отблагодари - с енергия и добър тонус, дори в най-горещото време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книга представя български художници, творящи настроение

Първата българска книга за арт наив изкуството за последните почти 50 години ще бъде представена официално в Белоградчик. "Съвременни български наивисти" съдържа портрети на 20 творци и 10 доайени на наивистичното изкуство у нас. Съставител е Даниела Осиковска, която преди 6 години заедно със своя съпруг арх. Георги Георгиев създава именно в..

публикувано на 30.07.25 в 13:00

Александрина Попова: Жената, която пътува, за да разказва истории

Днес ще ви срещнем с Александрина Попова , родом от Стара Загора, където прекарва първите пет години от живота си. По-късно съдбата я отвежда в Пловдив, където живее близо три десетилетия, а от две години насам е жител на столицата. Интересното е, че любовта я среща в лицето на мъж от Видин, поради което тя с усмивка се определя като "видинска..

публикувано на 29.07.25 в 17:40

Планинско катерене - новото предизвикателство за видинчанина, който изкачва върхове

Видинчанинът Светослав Евгениев, запален планинар, за когото Радио Видин писа  преди две години , че за два дена е изкачил четири алпийски четирихилядника, се завърна от поредното си приключение в Австрия. Планинско катерене е новото предизвикателство, което предприемат той и неговите приятели. Те участват в два сравнително сложни маршрута в..

публикувано на 29.07.25 в 15:10

Деца от Враца заемат първите места в конкурс за магически разказ

Две деца от Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом - Враца се класират на първите места в провелия се литературен конкурс за детски магически разказ. Тази година темата беше “Моят полет около света”. За втора поредна година Огняна Илиева печели първо място в конкурса . Огняна е на 12 години, като тази година ще бъде 7...

публикувано на 29.07.25 в 14:00

Църквата в село Антимово спешно се нуждае от ремонт

Църковният храм "Свети Великомъченик  Георги" във видинското село Антимово има нужда от спешен ремонт. Покривът тече от години и поврежда стенописите. Мазилката пада, прозорците са изпочупени, казва кметът на населеното място Пламен Станев, който е и дългогодишен председател на местното читалище:  " Покривът на храма е в много лошо..

публикувано на 29.07.25 в 13:00

Моден наръчник за жегите: лен, памук и лекота

С настъпването на юлските жеги, модата ни изправя пред едно от най-големите си изпитания - това как да изглеждаме и да се чувстваме добре, без да се разтапяме от жега. Ключовата дума е "лекота". През лятото заложете на свободни кройки, естествени материи като лен и памук, и светли, отразяващи слънчевата светлина цветове . Избягвайте синтетиката -..

публикувано на 29.07.25 в 13:00

Д-р Мария Калинкова: Храненето и двигателната активност са 50% от ефекта на лечението

Първият у нас специализиран наръчник за хранене при малигнен меланом, насочен към хора, преминаващи през лечение, бе представен  в рамките на националната среща "Ден на пациента: Меланомно общество в обществото“. Автори са  д-р Мария Калинкова-  ендокринолог с богат опит с пациенти с това заболяване и онкохирургът доц. Ива Гаврилова.   Без..

публикувано на 29.07.25 в 11:15