Възможности и приоритети в първия следкризисен многогодишен бюджет на Европейския съюз 2014 -2020 година, одобрен от Европейския парламент

Дългосрочният бюджет на Европейския съюз за периода 2014—2020 г. предвижда 908 милиарда  евро за разплащания, срещу 960 милиарда  евро в кредитни задължения.  „Доволен съм, че ЕС вече има нов бюджет, но можехме да постигнем повече, ако някой от страните..

публикувано на 24.11.13 в 20:23

Постигане на реални ангажименти за опазване на околната среда – основен приоритет на ЕС, на конференцията на ООН във Варшава

Постигане на реални ангажименти за опазване на околната среда и намаляването на вредните емисии е сред основните приоритети на ЕС. Това са и целите, който  отстоява делегацията на ЕП, водена от председателят на Комисията по околна среда Матиас Гроте на..

публикувано на 14.11.13 в 14:33

Младежката безработица - от причини към решения

  Граждански форум „Агора“ тази седмица обсъжда в Брюксел младежката безработица. Препоръките, формулирани от  форума  ще бъдат предадени на хората, вземащи решения на европейско равнище.   Продължение  на  дебата ще има и в София,  на 9 ноември. Теодор..

публикувано на 08.11.13 в 12:42

Директивата за правата на пациентите при трансграничното здравно обслужване

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева       На 25 октоври 2013 год. влезе в сила новата Директива за правата на пациентите при трансграничното здравно обслужване.       „Днес е важен ден за пациентите в ЕС. От днес действащото законодателство на ЕС..

публикувано на 01.11.13 в 10:58

Европа в борба със заблуждаващите търговски практики

Един малък предприемач може да прецени, че да вкара името на дружеството си във фирмен указател, да регистрира патент или да се запише в търговска палата са инвестиции, които си струват. Това сигурно е така, ако не става въпрос за бизнес измама. По данни..

публикувано на 24.10.13 в 12:16

EП гласува нова резолюция за повече солидарност с бежанците от Сирия

       Над 2 милиона бежанци, 76% от които жени и деца, вече са напуснали страната си. Всекидневно хиляди сирийци бягат в съседните държави, а планът на ООН за реакция в Сирия предвижда броят на бежанците от страната  да достигне 3 милиона и 500 000 до..

публикувано на 17.10.13 в 13:49

Общоевропейски дебати „Правосъдието – поглед в бъдещето“

Правосъдието – поглед в бъдещето – това е темата на общоевропейските дебати, открити от Европейската комисия в началото на седмицата. Какво още трябва да се направи през следващите години в сферата на политиката на ЕС в областта на правосъдието, за да се..

публикувано на 10.10.13 в 14:18

Еразъм – бъдещето на една от най-успешните програми на ЕС

„Еразъм“ е част от програмата "Учене през целия живот" на ЕС, която цели да даде възможност на европейците да учат нови неща и придобиват нови умения на всякаква възраст. "Еразъм" се концентрира върху висшето образование, като общият..

публикувано на 04.10.13 в 10:43

Месец на единния европейски пазар – онлайн обмен на идеи за промяна на Европа. Българското участие в дебата, организиран от Европейския парламент и Европейската комисия

  Месец на единния европейски пазар организират от 23 септември до 23 октомври Европейският парламент, Европейската комисия и други институции. „Инициативата цели да се обогати пространството на общия пазар, да се приложат идеи за неговото затвърждаване..

публикувано на 26.09.13 в 10:58

Прилагане на мерките за енергийна ефективност в контекста на политиката за сближаване на ЕС

  Резолюция за прилагане и въздействие на мерките за енергийна ефективност  в рамките на политиката на сближаване гласува Европейският парламент. Намаляването на енергийното потребление и елиминирането на загубите на енергия са сред главните цели на..

публикувано на 20.09.13 в 08:49