Новата бюджетна рамка на ЕС и европейските политически уроци за България

       От 1 юли и Хърватия е част от Европейската общност.    Европейският парламент одобри бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, договорен след дълги преговори и направени компромиси от европейските правителства, Европарламента и Комисията...

публикувано на 05.07.13 в 11:05

Мария Габриел стана Евродепутат на годината. В Брюксел се състоя 12-та среща на хората, живеещи в бедност

Българският евродепутат Мария Габриел  стана носител на престижното отличие Евродепутат на годината в категорията „Равенство на половете". Нейната номинация бе в резултат на приноса й към напредъка по въпроса за правата на жените и равенството на..

публикувано на 27.06.13 в 11:00

ЕП и дейността по засилване интереса на гражданите към предстоящите избори през 2014-та

През 2014-та година отново гражданите на ЕС ще гласуват за Европарламент. Тенденцията през годините обаче показва, че все по-малко гласоподаватели отиват до урните. Изследвания на Евробарометър отчитат висок процент на хората, които смятат, че активността..

публикувано на 20.06.13 в 12:47

Европейска заповед за защита на жертвите от домашно насилие и повишаване на усилията за грижата за децата

Европейска заповед за защита на жертвите от домашно насилие  приеха министрите на правосъдието на  държавите-членки по предложение на Европейската комисия. Жертвите на насилие ще могат да се ползват от защита навсякъде в страните от ЕС. Правото на ЕС е..

публикувано на 13.06.13 в 11:00

Парламентарна асамблея на Европейската народна партия

   В началото на тази седмица се проведе Парламентарна асамблея на Европейската народна партия. Бяха обсъждани 2 основни теми - предстоящите следващата година европейски избори как ЕНП ще се представи в тях. Другата  тема – многогодишната финансова рамка..

публикувано на 06.06.13 в 14:32

ЕС работи по изменението на правилата за защитата на личните данни

  В днешния свят на мобилен Интернет, смартфони и социални мрежи споделянето и търсенето на лична информация е много лесно - дори твърде лесно. Защитата на личните данни е важен въпрос и ЕС работи по обновяване на законодателната закрила, за да гарантира,..

публикувано на 31.05.13 в 08:08

Европейските граждани в дебат за изменението на климата

  - Европейската комисия започва публични дебати за изменението на климата, които са част от общоевропейската информационна кампания „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“. Страните, обхванати от екоинициативата, са Португалия и Италия в Южна..

публикувано на 23.05.13 в 12:28

Европейската комисия обсъжда мерки срещу зачестилите данъчни измами и укриването на данъци

  -Преди срещата на върха на Европейския съюз на 22-ри май Европейската комисия призова за мерки срещу зачестилите данъчни измами и укриване на данъци. Председателят Барозу изпрати писмо до националните лидери, в което посочи предизвикателствата пред..

публикувано на 17.05.13 в 06:29

Европейският парламент приема нови правила за по-чисти коли

  -Европейският съюз продължава лидерската си   политика за борба с климатичните промени.Намаляването на емисиите   от въглероден диоксид е сред приоритетните   задачи на съюза. А транспортът е втори основен замърсител след индустрията. Нови правила..

публикувано на 09.05.13 в 13:57

ЕК с директива за улесняване пазара на труда и в борба с младежката безработица

        Комисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор обяви, че в Брюксел  не са представени доказателства за така наречения социален туризъм от страна на българи и румънци. Нещо повече,   Европейската комисия припомни, че трудовата мобилност е..

публикувано на 02.05.13 в 18:47