Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

При визитата на сръбския президент в Босилеград са задържани двама българи

Босилеград
Снимка: Кирил Фалин

Българският генерален консул в Ниш Димитър Цанев е уведомил българското външно министерство за неприятни инциденти при посещението на сръбския президент Александър Вучич в населената с българи сръбска община Босилеград, предава БТА. 

По време на събитието на 11 март полицията в Босилеград е привикала и задържала с часове Димитър Димитров Треперски, дългогодишен активист за правата на българите в града, и учителката Даниела Михайлович. Така властите са попречили да бъдат издигнати плакати и връчено писмо на Вучич с искания на малцинството в региона.

В словото си пред гражданството Вучич е обещал подобряване на пътната инфраструктура, инвестиции в туризма и откриването на завод с 200 нови работни места. 

Още от категорията

„Родина зад граница“: При българите в Албания

Откога датират първите поселения на българи в Албания, как живеят сънародниците ни в Голо бърдо, Гора и Мала Преспа, какви са възможностите пред младите хора от български произход и перспективите пред националното ни малцинство в контекста на..

обновено на 25.11.23 в 11:59

DW показва на фокус българката Виви Василева

Запознайте се с изгряващата звезда на перкусиите – Виви Василева. Така започва кратката видео-история на Дойче Веле за 29-годишната българка, която в началото на година стана първата перкусионистка, удостоена с престижната награда на името на..

публикувано на 25.11.23 в 11:25
Филмът „Майка

Представят българския филм “Майка” на фестивал във Ванкувър

Българският филм "Майка" ще бъде показан на Европейския филмов фестивал във Ванкувър, Канада, тази неделя, 26 ноември 2023 г., съобщават на Фейсбук страницата си от Българо-канадското дружество в Британска Колумбия. Прожекцията е от 20.20 часа в The..

публикувано на 25.11.23 в 11:14