Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова откри в Северна Ирландия конкурса по български език за четене "Аз Буки Веди"

"През езика се предават българското самосъзнание и идентичност". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 7-ото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от I и II клас в чужбина "Аз Буки Веди". Йотова е гост на събитието по покана на Първо българско училище "Иван Вазов" в град Арма, Северна Ирландия, съобщи БТА. "Учите децата на българските традиции, на всичко онова, което ни прави народ с такава древна история, и ги карате да бъдат истински родолюбци от мънички", изтъкна в приветствието си към преподавателите Йотова.

Седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене за ученици в чужбина се организира присъствено от Асоциация "Българска култура и образование" и Първо българско училище "Иван Вазов" в Арма, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, със съдействието на инициаторите от Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в Кьолн, Германия, под патронажа на Марин Райков, посланик на България в Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В конкурса участват ученици I и II клас от 24 български неделни училища от 9 държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от..

публикувано на 28.04.24 в 11:34